Στην Άνω Σύρο θα πάρει «σάρκα και οστά» η ψηφιακή έκθεση για τον Μάρκο Βαμβακάρη

 
 
 

Χρηματοδότηση, ύψους 200.000€, εξασφάλισε από το ΕΣΠΑ η πρόταση του Γραφείου Πολιτισμού του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης για τη δημιουργία ψηφιακής έκθεσης που θα αναπαριστά εικονικά την πρόσφατη κοινωνική και πολιτιστική ιστορία της Ελλάδας, με βάση τον Πατριάρχη του Ρεμπέτικου, Μάρκο Βαμβακάρη.

Όπως ανακοίνωσε ο δήμος Σύρου-Ερμούπολης, η πρόταση συμπεριλήφθηκε με σειρά κατάταξης 4η (μεταξύ συνολικά 23 εγκεκριμένων προτάσεων), στον οριστικό πίνακα κατάταξης αξιολογημένων προτάσεων που υποβλήθηκαν για χρηματοδότηση από το Ε.Π. «Νότιο Αιγαίο» και τον Άξονα Προτεραιότητας 1 «Ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της καινοτομίας».

Όπως προαναφέρθηκε, την πρόταση και αίτηση χρηματοδότησης για την ανάπτυξη ψηφιακών εφαρμογών επαφής με τον κόσμο του Μάρκου Βαμβακάρη εμπνεύστηκε, επιμελήθηκε και κατάρτισε το Γραφείο Πολιτισμού του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, στοχεύοντας στην ενίσχυση του τουρισμού της εμπειρίας μέσω της εγκατάστασης ενός ψηφιακού – πολυμεσικού βιωματικού δρώμενου.

Η προτεινόμενη πράξη με τίτλο: «Λες και μάγια μου ‘χεις κάνει» θα αναπαριστά εικονικά στο κοινό μια ολόκληρη εποχή της πρόσφατης κοινωνικής και πολιτιστικής ιστορίας της Ελλάδας, με βάση τον βίο και το έργο του Συριανού συνθέτη.

Το ψηφιακό δρώμενο θα εγκατασταθεί στην πρώην αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου Άνω Σύρου και στην πρώην έκθεση Παραδοσιακών Επαγγελμάτων (συνολικής έκτασης 80 τ.μ.), στην Πιάτσα της Άνω Σύρου. Στον πρώτο χώρο, θα παρουσιάζεται η πρώτη εκθεσιακή ενότητα με θέμα «Το φαινόμενο του ρεμπετισμού». Στο δεύτερο χώρο, θα εγκατασταθούν η δεύτερη ενότητα (Ο βίος και το έργο του Μάρκου Βαμβακάρη), βασισμένη στον αυτοβιογραφικό στίχο των τραγουδιών του και η τρίτη ενότητα (Η ψηφιακή πολυμεσική απόδοση σημαντικών έργων του Βαμβακάρη με σύγχρονα οπτικοακουστικά μέσα και σκηνοθεσία).

«Ένα έργο πνοής και ύψιστης πολιτιστικής αξίας στην καρδιά της Άνω Σύρου»

Η δημιουργία ψηφιακής έκθεσης Μάρκου Βαμβακάρη αποτελεί ένα ακόμα λιθαράκι στην προσπάθεια ανάδειξης του έργου του Πατριάρχη του Ρεμπέτικου, αλλά και της ανεκτίμητης μουσικής κληρονομιάς της Σύρου και γενικότερα, της Ελλάδας, γεγονός που θα δημιουργήσει πολλαπλά οφέλη για τον μεσαιωνικό οικισμό.

Η ψηφιακή έκθεση μπορεί να αποτελέσει και μίας πρώτης τάξεως ευκαιρία, προκειμένου να προβληθούν, όχι μόνο ο Μάρκος Βαμβακάρης και η ιστορία του ρεμπέτικου, αλλά και άλλοι, εξίσου αξιόλογοι ρεμπέτες μουσικοί, τους οποίους έχει «γεννήσει» η Σύρος.

Τέλος, παρά το γεγονός, ότι ο μεσαιωνικός οικισμός αποτελεί έναν από τους παραδοσιακότερους της Σύρου, η χρήση των σύγχρονων τεχνολογιών, για την ανάδειξη του πολιτισμού της «δένει» απόλυτα με το χαρακτήρα της. Το «πάντρεμα» του σύγχρονου με το παραδοσιακό, θα δημιουργήσει ένα υπέροχο αποτέλεσμα, μοναδικό σε όλη την Ελλάδα. Άξιο λόγου είναι, επίσης, το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μεγάλο ενδιαφέρον από πολλά σχολεία, τα οποία επισκέπτονται τη Σύρο και την Έκθεση του Μάρκου Βαμβακάρη στην Άνω Σύρο.

Η δημιουργία πολιτιστικών δραστηριοτήτων στον μεσαιωνικό οικισμό της Άνω Σύρου πρόκειται να δημιουργήσει νέα ερείσματα, εμπλουτίζοντας τον βίο τόσο των ντόπιων όσο και των επισκεπτών. Η ανάδειξη του βίου και του έργου του Μάρκου Βαμβακάρη, με σύγχρονη ψηφιακή τεχνολογία, αποτελεί μία σπάνια για τα ελληνικά δεδομένα καινοτομία, η οποία προβάλλει την τοπική ιστορία και ιδιοσυγκρασία.

Για το άκρως θετικό αυτό αποτέλεσμα, ο δήμος Σύρου-Ερμούπολης ευχαρίστησε θερμά την αντιδήμαρχο Πολιτισμού κα Θωμαή Μενδρινού, τον ποροϊστάμενο του Τμήματος Πολιτισμού κ. Πέτρο Βακόνδιο και τον δημοτικό υπάλληλο κ. Δημήτρη Κορφιάτη για την έμπνευση, επιμέλεια και κατάρτιση της καινοτόμου πρότασης που πρόκειται να συμβάλει καθοριστικά στην αναζωογόνηση του μεσαιωνικού οικισμού. Επίσης, ευχαρίστησε την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου για τη συνεργασία καθ’ όλο το προηγούμενο διάστημα.

(Visited 14 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*