VIDEO: Οι Λαμπαδηφορίες της Νάξου και στην Αθήνα (φώτος)

 
 
 

Πέρα από τα σύνορα της Νάξου έχει πλέον ξεκινήσει να αναβιώνει το δρώμενο με τις Λαμπαδηφορίες…

Το Εθνομουσικολογικό Ίδρυμα Π. Ζήση παρουσίασε στο Χαλάνδρι την αναπαράσταση του δρώμενου, το οποίο έχει πλέον ενταχθεί στην παράδοση της Νάξου.

Δεκάδες λαμπαδηφόροι, ντυμένοι στα λευκά, με πρόσωπα βαμμένα ασπρόμαυρα, φορώντας στάχια στα μαλλιά και τη μέση και κρατώντας δάδες στα χέρια ξεχύθηκαν στους δρόμους του δήμου Χαλανδρίου σαν ένα ποτάμι γεμάτο φως και ζωντάνια.
Οι γνωστές κι αγαπημένες Λαμπαδηφορίες της Νάξου αγκαλιάστηκαν από τους κατοίκους του Χαλανδρίου που ένιωσαν σαν να βρίσκονται στο νησί και πήραν μια γεύση από τη μαγεία που προσφέρει το νεότερο αυτό έθιμο της Νάξου.

lampadifories 2019 xalandri 1

Το δρώμενο της Λαμπαδηφορίας πλαισιώθηκε από χορούς της μουσικοχορευτικής παράδοσης της Νάξου, συρτό, βλάχα, μπάλο και γρηγορόμπαλο σε ρυθμούς έντονους παραδοσιακούς και ξεσηκωτικούς προσφέροντας σε όλους τους παρεβρισκόμενους κίνηση γεμάτη ζωή.

Την εκδήλωση πλαισίωσε η ορχήστρα του Γιώργου Κοτσίνη μα το Νίκο Οικονομίδη και την Κυριακή Σπανού.
Να σημειωθεί ότι στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο το βράδυ στην πλατεία Χαλανδρίου, συμμετείχαν οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι του δήμου Χαλανδρίου.

{youtube}veqmX16rin8{/youtube}

lampadifories 2019 xalandri 2lampadifories 2019 xalandri 4lampadifories 2019 xalandri 5lampadifories 2019 xalandri 6lampadifories 2019 xalandri 7lampadifories 2019 xalandri 8lampadifories 2019 xalandri 9

 

 

 

(Visited 22 times, 1 visits today)
Latest Post

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*