Η ιστορία εύρεσης της εικόνας της Παναγίας Αργοκοιλιώτισσας

admin
16/04/2015 4:35
  •  
  •  
  •  

Την πρώτη εύρεση της εικόνας της Παναγίας της Αργοκοιλιώτισσας το 1837 στην Κόρωνο της Νάξου περιγράφεται στο βιβλίο του Αρχιμανδρίτη Γαβριήλ Λεγάκη “Παναγία Αργοκοιλιώτισσα” (Εκδόσεις ΕΡΜΗΣ)

Όπως σημειώνεται στη ν περιοχή Αργοκοίλι της Κορώνου Νάξου, κατά τη διάρκεια ανασκαφών από τους κατοίκους της Κορώνου και μετά από οράματα κάποιων χωριανών, την ημέρα του Ευαγγελισμού (25η Μαρτίου) βρέθηκε μέσα σε σπήλαιο μια πανάρχαιη μικρή εικόνα δυο όψεων που παρίστανε τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου από τη μια μεριά και τη βάπτιση του Ιησού από την άλλη. Η εικόνα που σύμφωνα με το δημοσίευμα ήταν φτιαγμένη από κηρομαστίχη, παρέμεινε αφύλαχτη στο μικρό ναό που βρέθηκε και εκλάπη. 

Να σημειωθεί ότι σε χειρόγραφο του αυτόπτη μάρτυρα της παραπάνω ιστορίας Ιωάννη Μιχαήλ Κορρέ αναφέρει ότι: “το εικόνισμα έλαβε πρώτος στα χέρια του εντός του πυθμένα του εκ των ανασκαφών ανακαλυφθέντος σπηλαίου ο ονειρευάμενος Ιωάννης Μαγγιώρος , ο οποίος από τότε ονομάσθηκε Πάτερ Γιάννης . Αυτός το έδωσε λίγο ψηλότερα στον ιερέα από την Κόρωνο Γεώργιο Ιωαν. Λεγάκη Σακέλλιον , αυτός στον ψηλότερα ευρισκόμενο ιερέα από το Σκαδό Γεώργιο Κορρέ και αυτός τέλος στον ιερέα Ιωάννη Μανωλά Οικονόμο από την Κωμιακή που περίμενε στο στόμιο του σπηλαίου Οι τρεις αυτοί ιερείς έδειξαν το ιερό εικόνισμα στο συγκεντρωμένο πλήθος των χριστιανών οι οποίοι με δάκρυα έπεσαν στα γόνατα και το προσκυνούσαν”.

Το ίδιο χειρόγραφο λέει επίσης πως “πολλές ιάσεις και θεραπείες διαφόρων νοσημάτων κατά την ώρα εκείνη τελέσθηκαν μεταξύ των παριστάμενων χριστιανών“.

 

“Η πρώτη εύρεση της εικόνας της Παναγίας της Αργοκοιλιώτισσας το 1837 στην Κόρωνο της Νάξου”

(Δημοσιεύτηκε από “ΟΡΕΙΝΟΣ ΑΞΩΤΗΣ“) 

Κατά το έτος  στη θέση Αργοκοίλι, λίγο έξω από την Κόρωνο, κατά τη διάρκεια ανασκαφών επί 4 έως 5 χρόνια , από τους κατοίκους της Κορώνου , κατόπιν πολλών και διαφόρων οραμάτων χριστιανών Κορωνιδιατών , του Ιωάννου Μαγγιώρου , του Χριστόδουλου Μανωλά , του Μανώλη Σαχά και άλλων , ευρέθει , κατά την ημέρα του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου , 25 Μαρτίου , μέσα σε βαθύ σπήλαιο, αρχαιότατη εικόνα , ανάγλυφος , λεπτότατης τέχνης , μικρή στο μέγεθος , ύψους μόλις  και πλάτους  50 χιλιοστών του μέτρου , η οποία παρίστανε από τη μια όψη τον Ευαγγελισμό της Παρθένου Μαρίας , από την άλλη την βάπτιση του Ιησού Χρηστού . Το εικόνισμα δεν ήταν από ξύλο ή μέταλλο αλλά από κηρομαστίχη . Η πολύτιμος αυτή εικόνα έμεινα απροφύλακτη στο μικρό ναΰδριο όπου είχε βρεθεί αλλά την νύκτα εκλάπη από φανατικό χριστιανό προσκυνητή και έκτοτε η τύχη της αγνοείτε αλλά πολλοί πιστεύουν πως είναι στην πόλη της Νάξου .

 

Σε χειρόγραφο του ο αυτόπτης μάρτυρας  Ιωάννης Μιχαήλ Κορρές μετέπειτα ιερέα της Κορώνου γράφει: το εικόνισμα έλαβε πρώτος στα χέρια του εντός του πυθμένα του εκ των ανασκαφών ανακαλυφθέντος σπηλαίου ο ονειρευάμενος Ιωάννης Μαγγιώρος , ο οποίος από τότε ονομάσθηκε Πάτερ Γιάννης . Αυτός το έδωσε λίγο ψηλότερα στον ιερέα από την Κόρωνο Γεώργιο Ιωαν. Λεγάκη Σακέλλιον , αυτός στον ψηλότερα ευρισκόμενο ιερέα από το Σκαδό Γεώργιο Κορρέ και αυτός τέλος στον ιερέα Ιωάννη Μανωλά Οικονόμο από την Κωμιακή που περίμενε στο στόμιο του σπηλαίου.

Οι τρεις αυτοί ιερείς έδειξαν το ιερό εικόνισμα στο συγκεντρωμένο πλήθος των χριστιανών οι οποίοι με δάκρυα έπεσαν στα γόνατα και το προσκυνούσαν . Το ίδιο χειρόγραφο λέει επίσης πως πολλές ιάσεις και θεραπείες διαφόρων νοσημάτων κατά την ώρα εκείνη τελέσθηκαν  μεταξύ των παριστάμενων χριστιανών .

 

ΟΡΕΙΝΟΣ ΑΞΩΤΗΣ email: [email protected]

(Visited 28 times, 1 visits today)