Ενέργειες για ένταξη της Ερμούπολης και της Άνω Σύρου στα Μνημεία Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO

admin
07/04/2015 06:16
 
 
 

Η διαδικασία υποβολής υποψηφιότητας της Ερμούπολης και της Άνω Σύρου για Μνημείο Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO συζητήθηκε σήμερα στη συνάντηση εργασίας που είχαν ο δήμαρχος Σύρου-Ερμούπολης Γιώργος Μαραγκός και ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού-Τουρισμού Θάνος Φώσκολος με τον αντιπρόεδρο της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ομίλων & Κέντρων UNESCO για την Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική και πρόεδρο του Ομίλου για την UNESCO Πειραιώς & Νήσων Γιάννη Μαρωνίτη.

Όσον αφορά τη συγκεκριμένη υποψηφιότητα, από πλευράς δήμου, εκφράστηκε προβληματισμός ως προς το νομικό πλαίσιο και τους περιορισμούς που περιβάλλουν έναν τόπο – μνημείο, όσον αφορά στη δόμηση και τη διαφύλαξη της κτιριακής περιουσίας των πολιτών, με τον κ. Μαρωνίτη να διαβεβαιώνει ωστόσο ότι τα υφιστάμενα μέτρα που διέπουν την Ερμούπολη και την Άνω Σύρο ως ιστορικούς τόπους, είναι ήδη πιο αυστηρά. Στην κατεύθυνση αυτή συζητήθηκε το ενδεχόμενο πραγματοποίησης ενός συνεδρίου του ICOMOS Ελλάδος το ερχόμενο φθινόπωρο.

Σημειώνεται ότι κάθε μέρος που έχει ενταχθεί στην περιζήτητη λίστα των μνημείων, παρουσιάζει άμεσα μία ανάπτυξη της τάξης του 20{ebf2de1fdbfefdec110a02f4c927aa7ce558be84e5a322e6c41137cb467b3c6d}, ενώ παράλληλα κατατάσσεται ανάμεσα στους πιο αξιόλογους προορισμούς εισερχόμενου τουρισμού, πολιτιστικού ενδιαφέροντος.

 

Συνεργασία για κοινωνικές δομές άμεσης αντιμετώπισης της φτώχειας

Στη συνεχεία, συζητήθηκε κι ένα ευρύτερο πλαίσιο συνεργασίας με τον Όμιλο για την UNESCO Πειραιώς & Νήσων, ο οποίος έχει να επιδείξει τεράστιο κοινωνικό έργο, μέσω των Κοινωνικών Δομών άμεσης αντιμετώπισης της φτώχειας που έχει δημιουργήσει στους Δήμους Κερατσινίου-Δραπετσώνας,  Περάματος, Πειραιά, Νίκαιας και Κορινθίων.

Πρόκειται για ένα ισχυρό δίκτυο, που δίνει τη δυνατότητα για ισότιμη και ισόνομη πρόσβαση όλων των πολιτών και κυρίως αυτών που έχουν πληγεί από τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό, σε βασικά κοινωνικά αγαθά (όπως η στέγαση, η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και η σίτιση), ενώ παράλληλα λειτουργούν τμήματα μαθημάτων για παιδιά και ενήλικες και δημιουργικά εργαστήρια. 

Ο Δήμος Σύρου-Ερμούπολης αναγνωρίζοντας τις δύσκολες συνθήκες διαβίωσης των δημοτών του, εκδήλωσε ενδιαφέρον για ένταξη στο πρόγραμμα του εν λόγω κοινωνικού δικτύου, ενώ η συνάντηση έκλεισε με μία επίσκεψη στη Δομή που λειτουργεί στον Δήμο Νίκαιας. 

(Visited 23 times, 1 visits today)
Latest Post

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*