Ολοκληρώθηκε το “ταξίδι” του Νίκου Λεβογιάννη στη συγκλονιστική ιστορία της Νάξου

levogiannis vivlio 3
admin
08/02/2018 21:58
 
 
 

Κυκλοφόρησε και το 6ο τεύχος του Β τόμου της Νεότερης Ιστορίας της Νάξου του Νίκου Λεβογιάννη.

Με αυτό το τεύχος, ολοκληρώθηκε η ΝΕΟΤΕΡΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΝΑΞΟΥ 1800-2000, ένα “πολύχρονο ταξίδι στην ιστορία της Νάξου και των Κυκλάδων” του συγγραφέα, Φιλόλογου Νίκου Λεβογιάννη.

Ο Νίκος Λεβογιάννης με απέραντη αγάπη, μοναδικά ντοκουμέντα και έρευνα πολλών ετών κατάφερε μέσα από τα βιβλία του να μας διδάξει την ιστορία του τόπου μας που αποτελεί μια μικρογραφία της νεότερης ιστορίας της χώρας μας. Να θυμηθούν οι παλαιότεροι και να μάθουν οι νεότεροι μια ιστορία 200 χρόνων, που με τόσο μοναδικό τρόπο αναδεικνύεται μέσα από τη γραφή του Νίκου Λεβογιάννη.

Ο κ. Λεβογιάννης με μια συγκινητική ανάρτηση, στη σελίδα του στο facebook, που ξεχυλίζει από συναισθήματα, μας μιλάει για αυτό το μοναδικό και συγκλονιστικό “ταξίδι” στην ιστορία του τόπου του, που μόλις ολοκληρώθηκε:

ΤΟ ΠΟΛΥΧΡΟΝΟ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΝΑΞΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΚΥΚΛΑΔΩΝ ΤΗΝ ΤΟΣΟ ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΗ ΜΑ ΚΑΙ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ

Διαλογισμοί, ταξιδεύοντας στην ιστορία του γενέθλιου τόπου μου, της Νάξου

Ήταν μια συναρπαστική πορεία, ένα ταξίδι στην ιστορία, ετούτο το βιβλίο, όταν πριν 20 χρόνια ακριβώς ξεκίνησε. Τώρα που έφθασε στο τέλος της, σαν ταινία κινηματογραφική περνά μπροστά μου η ιστορία, η ΝΕΟΤΕΡΗ ΙΣΤΟΡΙΑ της γενέθλιας γης, της ΝΑΞΟΥ μα και των ΚΥΚΛΑΔΩΝ. Μπορεί το ερευνητικό ταξίδι να αφορούσε δυο αιώνες, τον 19ο και τον 20ο, τους πλέον συγκλονιστικούς στην ιστορία του ανθρώπου, αλλά η ιστορική συνέχεια δεν κόβεται στο έμπα κάθε αιώνα, πάει και πίσω, πάει και μπροστά, πάει παντού κι αν δεν την συγκρατήσεις θα σε ξεστρατίσει και θα βρεθείς απ’ το 2000 μ.Χ. στο 3000 και 4000 π.Χ…

…Η συγκλονιστική αυτή περιδιάβαση, που ξεκίνησε στο έμπα του 19ου αιώνα, αφού κοίταξε και πίσω της στα σκοτάδια της Φραγκοκρατίας, που βρίσκονταν οι εστίες του οικονομικού, κοινωνικού, πολιτιστικού και πολιτικού μεσαίωνα κι αφού, με αγωνία, πόνο και δάκρυα, περπάτησε μέσα στις δεκαετίες τον μακρύ Γολγοθά των νησιωτών, μαζί με τους λαϊκούς αγωνιστές, τους σμυριγλάδες, τους λατόμους, τους βοσκούς, τους αγρότες, τις υφάντρες, τις παραμάνες, τους πολιτικούς, τους κορυφαίους διανοούμενους, καλλιτέχνες και λόγιους του τόπου, έφτασε στο τέλος της, παραδίδοντας στους αναγνώστες ένα συναρπαστικό αφήγημα και στους επόμενους ερευνητές τη συνέχεια.

Η ιστορία, δεν είναι απλά η καταγραφή του παρελθόντος, είναι και υπόμνηση χρέους, άσβεστη φλόγα ελπίδας, πηγή άντλησης πείρας, διδαγμάτων, παραδειγμάτων. Και η Νεότερη Ιστορία της Νάξου αφήνει στα παιδιά της γερές, κοινωνικές, πολιτικές, πολιτισμικές παρακαταθήκες, γεγονότα και πρόσωπα, αξίες διαχρονικές.

 Φωτογραφίες:

*Κυκλαδίτικο σκαρί, ανάγλυφο στην πρόσοψη μιας πανέμορφης εκκλησιάς στη Χώρα της Σερίφου, του Άη Γιώργη Πλακανού. Η Σέριφος είναι για το Νίκο Λεβογιάννη νησί αγαπημένο, γεμάτο συγκλονιστικές αναμνήσεις απ’ τα 16 χρόνια της βουλευτικής του ιστορίας στις Κυκλάδες. (φωτογραφία Ν. Λεβογιάννη)

*Το χειρόγραφο του εξωφύλλου του 6ου τεύχους είναι απόσπασμα από τη διαθήκη του αγωνιστή καλόγερου Καλλίνικου Βαρβατάκη, που παραχώρησε το πατρογονικό του μοναστήρι Άγιος Ελευθέριος” στο Σαγκρί Νάξου, για να λειτουργήσει σ’ αυτό το σχολείο που ίδρυσε ο ίδιος το 1816.

(Visited 94 times, 1 visits today)
Latest Post

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*