Ποιοτικές μουσικές και θεατρικές εκδηλώσεις στο 1ο Μουσικοθεατρικό Φεστιβάλ Πάρου

greco 1o moysikotheatriko festibal paroy 1
admin
22/01/2018 12:20
 
 
 

Ένα διαχρονικό καλλιτεχνικό οικοδόμημα, με πρωτεργάτες και «πρωταγωνιστές» αυτούς που χειρίζονται τέχνες και τεχνικές, επιθυμεί να «χτίσει» το Μουσικοθεατρικό Φεστιβάλ Πάρου που «γεννήθηκε» έπειτα από πρωτοβουλία της Ένωσης Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Πάρου, σε συνεργασία με τον δήμο Πάρου και την ΚΔΕΠΑΠ.

Το ανακαινισμένο αμφιθέατρο του ΕΠΑΛ στην Παροικιά (ήδη από τις 17 Ιανουαρίου και μέχρι τις 24 Ιανουαρίου) μέσα σε μια δύσκολη οικονομική συγκυρία, φιλοξενεί ένα φιλόδοξο project με μια σειρά καλλιτεχνικές δημιουργίες, με σημεία αναφοράς το θέατρο, τη μουσική, τη λογοτεχνία, που απευθύνεται στο απαιτητικό κοινό της Πάρου.
«Επειδή έχουμε την τεχνογνωσία και την εμπειρία της ελληνικής περιφέρειας σε σχέση με την “ανάγκη” της να παρακολουθήσει παραστάσεις και συναυλίες με υψηλό καλλιτεχνικό κριτήριο, εκτιμούμε ότι η προσπάθειά μας θα κριθεί θετικά από το σύνολο των Παριανών. Εξ άλλου και η επιλογή των παραστάσεων μας το υπόσχεται αυτό, καθώς απευθύνονται σε ένα ευρύ κοινό, με διαφορετικό πολιτιστικό υπόβαθρο ίσως και με διαφορετική αισθητική οπτική, σε κάθε περίπτωση όμως με δεδομένες καλλιτεχνικές ανησυχίες και προσανατολισμούς» αναφέρεται χαρακτηριστικά σε σχετικό δελτίο Τύπου.

Το 1ο Μουσικοθεατρικό Φεστιβάλ Πάρου ολοκληρώνεται με τις εξής εκδηλώσεις:

Τρίτη 23 Ιανουαρίου (21:00, στο Αμφιθέατρο ΕΠΑΛ Παροικιάς)
«Αναφορά στον Γκρέκο»
Η «Αναφορά στον Γκρέκο», το τελευταίο έργο του μεγάλου Έλληνα συγγραφέα Νίκου Καζαντζάκη, αποτελεί ένα είδος πνευματικής αυτοβιογραφίας ή, όπως τη χαρακτηρίζει ο ίδιος ο Καζαντζάκης, μια «αναφορά» με τη στρατιωτική έννοια του όρου, σχετικά με τους στόχους του και τις προσπάθειές του.
Ξεκινά από τα παιδικά του χρόνια και σταματά στην ημέρα της «κρητικής ματιάς» και στη σύλληψη της Οδύσσειας. Δεν αφηγείται το σύνολο της ζωής του, αλλά παρουσιάζει τους σταθμούς της πνευματικής του πορείας, χωρίς να ακολουθεί την αυστηρή χρονολογική σειρά της πραγματικής του βιογραφίας.
Στην παράσταση πρωταγωνιστεί ο Τάκης Χρυσικάκος, που ερμηνεύει τον Νίκο Καζαντζάκη και πρόσωπα του έργου του, συνομιλεί με τους πρωταγωνιστές του, τον Καπετάν Μιχάλη, τον Αλέξη Ζορμπά, τον Δομήνικο Θεοτοκόπουλο και την ωραία Ελένη του Ομήρου!
Μια παράσταση, που μέσα από τους ήρωες των έργων του Νίκου Καζαντζάκη και τις εξομολογήσεις του (στον παππού του, όπως αποκαλεί τον Ελ Γκρέκο) συναντάμε το μεγαλείο της Ελλάδας και το ανυπόταχτο πνεύμα του ίδιου του συγγραφέα.
Συμμετέχει ο εξαίρετος μουσικός Χρυσοστομος Καραντωνιου, παίζοντας κλασική κιθάρα.
Το πρόγραμμα των παραστάσεων ξεκίνησε από την Κρήτη, τη γενέτειρα του Νίκου Καζαντζάκη, με τη στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης και προκάλεσε μεγάλο ενθουσιασμό και συγκίνηση.

Συντελεστές:
Θεατρική προσαρμογή – σκηνοθεσία – εικαστικά: Τάκης Χρυσικάκος
Συνεργάτης – σκηνοθέτης: Εμμανουέλα Αλεξίου
Επιλογές τραγουδιών: Χαϊνης Δημήτρης Αποστολάκης – Γεωργία Νταγάκη
Φωτισμοί: Ντίνος Μεταλίδης
Τιμές εισιτηρίων: 13 ευρώ γενική είσοδος & 10 μειωμένο (φοιτητικό, ανέργων)

 

korkolis 1o moysikotheatriko festibal paroy 2

Τετάρτη 24 Ιανουαρίου (21:00 στο Αμφιθέατρο ΕΠΑΛ Παροικιάς)
Ο Στέφανος Κορκολής σε έργα Μίκη Θεοδωράκη
Βασισμένη στα ομώνυμα χρυσά CD’s, η συναυλία είναι μία μουσική «Συνάντηση» με κλασσικά έργα για πιάνο, μεταφορές/διασκευές ορχηστρικών έργων για πιάνο και λυρικά τραγούδια σε ερμηνεία της ταλαντούχας ερμηνεύτριας Σοφίας Μανουσάκη.
Η σχέση που δημιουργήθηκε τα τελευταία δύο χρόνια μεταξύ του Μίκη Θεοδωράκη και του Στέφανου Κορκολή, όπως και η καταλυτική φράση στην επιστολή του συνθέτη προς τον διεθνούς φήμης πιανίστα, όπου αναφέρεται στον Στέφανο Κορκολή ως «ιδανικό ερμηνευτή και πρεσβευτή της μουσικής του προς το ελληνικό και το διεθνές κοινό», δημιούργησε στον Στέφανο την επιθυμία να μπει στο στούντιο και ν’ αρχίσει να ηχογραφεί έργα του συνθέτη, μαζί με τη Σοφία Μανουσάκη , μια νεότατη ερμηνεύτρια – αποκάλυψη μεγατόνων, καθ‘ ομολογία του ίδιου του Μίκη Θεοδωράκη.
Μάλιστα, μετά το τέλος της απονομής του πρώτου χρυσού δίσκου για το άλμπουμ «Συνάντηση» και της συναυλίας που ακολούθησε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, παρουσία και του ίδιου του μεγάλου μας συνθέτη Μίκη Θεοδωράκη, ο τελευταίος, με όρθιο όλο τον κόσμο να χειροκροτεί, δήλωσε: «Αυτό το σημερινό, για τη μουσική μου, το θεωρώ ένα νέο ξεκίνημα. Είναι, λοιπόν, ένα καινούριο ξεκίνημα και το οφείλω στον (Στέφανο) Κορκολή. Γιατί ο (Στέφανος) Κορκολής είναι ένας σημαντικός, μεγάλος συνθέτης, κατ’ αρχήν και είναι μεγάλο βάρος ένας συνθέτης ν’ αναγνωρίζει έναν άλλον συνθέτη. Αυτό δεν γίνεται ποτέ! Μόνον ο Λίστ το έκανε αυτό. Ήταν ο μόνος. Αυτή η αγάπη και η αφοσίωση του Κορκολή δεν είναι λόγια, είναι έργα… Στο παίξιμό του συνδυάζει τον Απόλλωνα με το Διόνυσο. Μπορεί να γίνεται, από τη μια στιγμή στην άλλη, Απόλλων ή Διόνυσος. Αυτό είναι πολύ δύσκολο. Σε κάνει να αισθάνεσαι φως!»
Τα έργα αυτά παρουσιάζονται και στις συναυλίες, μαζί με την επανεκτέλεση τραγουδιών από τη λίστα των «προδομένων» έργων του Μίκη Θεοδωράκη της περιόδου 1980-2000, που παρουσιάζονται και ηχογραφήθηκαν για πρώτη φορά στην Ελλάδα!
Η προσέγγιση του αριστουργηματικού έργου του Μίκη Θεοδωράκη, γίνεται με τον πιο λιτό και ανθρώπινο τρόπο, δηλαδή μέσα από ένα πιάνο και μία φωνή, με σκοπό την ανάδειξη του μεγαλείου των μελωδιών του μεγάλου Έλληνα μουσουργού.
Ήδη η «Συνάντηση» έχει ταξιδέψει σε 30 πόλεις ανά την Ελλάδα σημειώνοντας τεράστια επιτυχία. Όλες οι συναυλίες ήταν sold out και σε κάποιες περιπτώσεις έγιναν και επαναληπτικές λόγω της υπερβολικής προσέλευσης του κόσμου. Οι κριτικές παντού ήταν διθυραμβικές.
Από πολλούς η «Συνάντηση» του Μίκη Θεοδωράκη, του Στεφάνου Κορκολή και της Σοφίας Μανουσάκη θεωρείται ως η «απόλυτη» επιτυχία. Η «Συνάντηση» ταξίδεψε σε διάφορους πολύ σημαντικούς χώρους ανά την Ελλάδα (μικρό θέατρο Αρχαίας Επιδαύρου, παρουσία του συνθέτη) όπου, παρουσιάστηκε σε παγκόσμια πρώτη το Μαουτχάουζεν, σε μεταγραφή για πιάνο-φωνή, που έκανε ο Στέφανος Κορκολής, μαζί με τον ίδιο τον συνθέτη, αλλά και στο εξωτερικό όπως στο Παρίσι, στη Κολωνια κ.α.

Ερμηνεία τραγουδιών: Σοφία Μανουσάκη
Συμμετέχει η Χορωδία του Δημοτικού Ωδείου Πάρου
Τιμές εισιτηρίων: 15€ γενική είσοδος & 13€ μειωμένο (φοιτητικό, ανέργων)

 

Προπώληση εισιτηρίων
*Βιβλιοπωλείο «Πολύχρωμο» (Περιφερειακός Παροικιάς – 2284022906)
*Βιβλιοπωλείο «Αναγέννηση» (Πεζόδρομος «Εκατονταπυλιανής» – 2284022247)
*Είδη Δώρων «Ταντάνης» (Νάουσα – 2284051261)

Πληροφορίες – Κρατήσεις: 2310257218, 6932040527

(Visited 21 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*