Παρουσίαση του βιβλίου “Ναξιώτικα Μονοπάτια κι ήντα σε μέλει σένανε”

sofia klouvatou mela 1
admin
14/11/2017 12:40
  •  
  •  
  •  

«Στου Κολιβίτση και στον Άγιο Αρτέμιο πήγαινα πολλές φορές και με την Αγγελική μας.

Ποτίζαμε γρήγορα, μαζεύαμε τα φρούτα και μετά πηγαίναμε στο ποτάμι να καβουρολογήσουμε. Παίρναμε μαζί μας έναν κουβά και τον φτάναμε μέχρι τη μέση με μεγάλα ποταμίσια καβούρια. Μέχρι σήμερα θυμάμαι τον τρόπο με τον οποίο τα πιάναμε. Αν πιάναμε καμιά μεγάλη καβουρίνα με αβγά ή ακόμα και με μικρά καβουράκια στην κοιλιά της, την αφήναμε ελεύθερη. Μόλις φτάναμε σπίτι, η μάνα μας τα έβαζε στην κατσαρόλα αμέσως και τα έκανε ένα πεντανόστιμο πιλάφι.»

«Κ΄ ήντα με μέλει μένανε;», θα μπορούσε να ρωτήσει κανείς αντικρίζοντας τα αυτοβιογραφικά στοιχεία του βιβλίου τούτου. Μα, από κάτι τέτοια μικρά και μεγάλα οδοιπορικά δε γαντζώνεται η μνήμη και η καρδιά του καθενός μας για να σύρει το κάρο της ιστορίας προς τα μπρος;
Στιγμές από το λαογραφικό θησαυρό της Νάξου, και ιδιαίτερα του Κινίδαρου, λαϊκές δοξασίες τυλιγμένες στην αχλή του μύθου ζωντανεύουν κι ανακατεύονται με την ανεπιτήδευτη αγάπη για τον τόπο, τη νοσταλγία για τον ακριβοδίκαιο και ορθολογιστή πατέρα, τη γλυκιά και μαζί πονεμένη θύμηση της μάνας που έγερνε στοργικά στο παιδί της. Αλλά και οι σταθμοί μιας ζωής δοσμένοι αυθεντικά από μια γυναίκα της διπλανής πόρτας,
που έρχεται με τη σεμνή και τρυφερή πένα της να μας υπενθυμίσει ότι κάθε ιδιαίτερη διαδρομή, κάθε μάχη, κάθε νίκη και ήττα έχουν τη δική τους ανεκτίμητη αξία.
Το βιβλίο της Σοφίας Κλουβάτου – Μελά «Ναξιώτικα μονοπάτια – Κ’ ήντα σε μέλει σένανε» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΕΝΤΟΣ και διατίθεται σε όλα τα βιβλιοπωλεία.
Μια λυτρωτική ματιά στους κρυμμένους θησαυρούς της ψυχής, μια περιπλάνηση στον κόσμο των αγαπημένων μορφών, στις ρίζες, στη δική μας “Ιθάκη”…

prosklisi klouvatou

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

Η Σοφία Κλουβάτου-Μελά γεννήθηκε στον Κινίδαρο Νάξου. Είναι το πέμπτο και τελευταίο παιδί του Νικόλαου και της Αικατερίνης Κλουβάτου. Τελείωσε το Δημοτικό και την πρώτη τάξη του Γυμνασίου στη Νάξο. Την επόμενη χρονιά μετακόμισε στην Αθήνα. Αποφοίτησε από το 16ο Λύκειο.
Στον εργασιακό στίβο απασχολήθηκε ως μισθωτή. Το καλοκαίρι του 1972, ενώ εργαζόταν στην εταιρία “ΤΥΠΟΣ”, ένα γραφείο ενημέρωσης επιχειρήσεων και οργανισμών με αποκόμματα του ημερήσιου και εβδομαδιαίου τύπου, προσλήφθηκε ως διοικητική υπάλληλος στην Τεχνική Διεύθυνση της Ολυμπιακής Αεροπορίας. Όντας εργαζόμενη εκεί, συμμετείχε στις Πανελλαδικές Εξετάσεις του 1974 και μπήκε στο τμήμα Αγγλικής Φιλολογίας της Φιλοσοφικής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Εκεί γνώρισε τον Παναγιώτη Μελά, μηχανικό του Ε.Ν., με τον οποίο συνδέθηκε. Παντρεύτηκαν το 1975 κι απέκτησαν δυο παιδιά. Απέκτησε το πτυχίο της το 1979 και εργάστηκε ως καθηγήτρια Αγγλικής τόσο στον ιδιωτικό όσο και στο δημόσιο Τομέα ως καθηγήτρια Μέσης Εκπαίδευσης. Εργάστηκε επί 27 χρόνια στο 1ο ΤΕΛ του Πειραιά, που αργότερα μετονομάστηκε σε ΕΠΑΛ, μέχρι το 2010, οπότε συνταξιοδοτήθηκε. Ασχολείται με τη ζωγραφική και το χορό. Το βιβλίο αυτό είναι η πρώτη της συγγραφική προσπάθεια.

(Visited 9 times, 1 visits today)