Ναξιώτικη Αποκριά 2015: Ο Ιερός γάμος του Διόνυσου με την Αριάδνη (video+φώτος)

admin
21/02/2015 02:59
 
 
 

Με τον Ιερό γάμο του Διονύσου με την Αριάδνη συνεχίστηκε την Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου το πενθήμερο εκδηλώσεων της Ναξιώτικης Αποκριάς

Παρά το τσουχτερό κρύο πολύς κόσμος συγκεντρώθηκε τόσο κατά μήκος της Παπαβασιλείου και της κεντρικής παραλιακής οδού της Νάξου όσο και στην κεντρική πλατεία της παραλίας προκειμένου να παρακολουθήσει το δρώμενο, που για μια χρονιά ακόμη ήταν επιτυχημένο.

ΔΕΙΤΕ το video:

 

Ο μύθος…

 

Ο πολύ γνωστός μύθος, του γάμου του Διονύσου με την Αριάδνη, είναι αποκλειστικά συνδεδεμένος με τη Νάξο. 

Σύμφωνα με το μύθο, ο Θησέας, μετά την εξόντωση του Μινώταυρου με τη βοήθεια της Αριάδνης, κόρης του Μίνωα, απέπλευσε από την Κρήτη με προορισμό την Αθήνα, παίρνοντας μαζί του την όμορφη κόρη. Θαλασσοταραχή τους υποχρέωσε ν’ αγκυροβολήσουν στην Νάξο, για να ξεκουραστούν. 

Ο Θησέας άραξε το πλοίο του στο μικρό νησάκι, «τα Παλάτια», όπως τ’ ονομάζουμε σήμερα και η Αριάδνη, ταλαιπωρημένη έγειρε στην αμμουδιά και την πήρε ο ύπνος. 

Ο Διόνυσος είδε την Αριάδνη και την ερωτεύθηκε, υποχρεώνοντας τον Θησέα να φύγει, εγκαταλείποντας την μόνη στο νησί. 

Τότε ο θεός παρουσιάστηκε στην Αριάδνη ως σωτήρας, προσφέροντας της ένα ολόχρυσο στεφάνι και κάνοντας την γυναίκα του…


Το δρώμενο, το οποίο πραγματοποιήθηκε και φέτος σε μια μοναδική ατμόσφαιρα μυσταγωγίας, ξεκίνησε από το Ενετικό Κάστρο και κατέληξε στην κεντρική πλατεία της παραλίας, με την παρουσία Σατύρων, Μαινάδων και άλλων μυθικών προσώπων.

Τα ηχεία που έχουν τοποθετηθεί στους κεντρικούς δρόμους έπαιζαν την "ανάλογη" με το δρώμενο μουσική, ενώ η πομπή που συνόδευε τον Διόνυσο δε σταμάτησε στιγμή το χορό…  

Φέτος υπήρξαν αρκετές διαφοροποιήσεις σε σχέση με την περυσινή παρουσίαση του δρώμενου. Οι σάτυροι και οι Μαινάδες ήταν περισσότεροι, είχαμε αλλαγή της βασικής πρωταγωνίστριας (Αριάδνη), δεν παρουσιάστηκε ο Έρωτας με τα βέλη αλλά η θεά του έρωτα Αφροδίτη, η παρουσίαση έγινε από το Μανόλη Λυκουρόπουλο.

Ντυμένος Σάτυρος και ο πρόεδρος του ΝΟΠΠΑΠΠΠΑ Γιάννης Τσολάκης

Στην κεντρική πλατεία είχε στηθεί κιόσκι για τη γιορτή του κρασιού… 

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες:

 

 

(Visited 46 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*