Οι κάτοικοι του Δαμαριώνα μιλούν για το χωριό τους – Παρουσίαση βιβλίου του Θεόδωρου Κεχαγιά

opseis koinonikis zois damariona
admin
08/08/2016 22:59
 
 
 

«Όψεις της κοινωνικής ζωής του Δαμαριώνα Νάξου» είναι ο τίτλος του βιβλίου του Θεόδωρου Κεχαγιά, του οποίου η παρουσίαση θα γίνει την Τετάρτη 10 Αυγούστου στις 20:00 στο Ανδρονίκειο Πολιτιστικό Κέντρο Δαμαριώνα από τον Σύλλογο Δαμαριώνα Νάξου και τις Εκδόσεις Μπαλτά.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι Αντώνης Τζιώτης (φιλόλογος, πρόεδρος του Συλλόγου Φιλωτιτών Νάξου) και Γιάννης Σ. Βερώνης (δικηγόρος, συγγραφέας), ενώ θα κάνει παρέμβαση ο Μανόλης Γ. Σέργης, αναπληρωτής καθηγητής Λαογραφίας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης.

Μέσα από την πρώτη συγγραφική του προσπάθεια, ο Θεόδωρος Κεχαγιάς επιχειρεί να αναπαραστήσει όψεις της κοινωνικής ζωής του Δαμαριώνα Νάξου κατά την περίοδο άνθησης του παραδοσιακού λαϊκού πολιτισμού. Η βιογραφική αφήγηση, παρά την κριτική που έχει δεχτεί εδώ και αρκετά χρόνια, θεωρείται ένα εργαλείο συλλογής υλικού, όπου ο ερευνητής μεταφέρεται από τις συλλεγμένες ατομικές μνήμες στη συγκρότηση των κοινών σχέσεων που συνδέουν μια ομάδα και την κάνουν να ξεχωρίζει από μια άλλη. Στην περίπτωση του Δαμαριώνα, έγινε συλλογή και καταγραφή ατομικών ενθυμήσεων ανδρών και γυναικών του χωριού. Το υλικό που συλλέχθηκε, από τη μια πλευρά διατηρεί «ζωντανούς» στη μνήμη ανθρώπους που διαμόρφωσαν την τοπική ιστορία κι από την άλλη δίνει τη δυνατότητα να διερευνηθούν κοινωνικοί κανόνες και πλαίσια που διαμόρφωσαν ρόλους και πορείες ζωής.

Με δεδομένο ότι δεν υπάρχει στη ναξιακή βιβλιογραφία άλλο αντίστοιχο πόνημα που να αναφέρεται σε ήθη, σε νοοτροπίες και συμπεριφορές μελών μιας κοινωνίας, η προσπάθειά του Θεόδωρου Κεχαγιά κρίνεται ως μια «άλλη γραφή». Μέσα από τα γραπτά κείμενα και τις ηχογραφημένες αφηγήσεις επιχειρήθηκε να δοθούν απαντήσεις σε ερωτήματα ιδιαίτερου ενδιαφέροντος μέσα από τα λεγόμενα των ίδιων των ατόμων που τα εγείρουν. Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια της παρουσίασης, θα ακουστούν ηχογραφημένα αποσπάσματα από τις αφηγήσεις.

 

Καλοκαιρινές εκδηλώσεις

kalokairines ekdiloseis damariona

(Visited 57 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*