Δημιουργείται Αρχαιολογικό Μουσείο στην Κύθνο

arxaiologiko moyseio kythnoy 1
admin
02/08/2016 08:09
 
 
 

Τον χώρο που θα προστατέψει και θα αναδείξει την ιστορία της και την πολιτιστική της ταυτότητα αποκτά η Κύθνος, έπειτα από την απόφαση του περιφερειάρχη Γ. Χατζημάρκου ένταξης του Αρχαιολογικού Μουσείου Κύθνου στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Νότιο Αιγαίο 2014 – 2020», δημόσιας δαπάνης 750.000 ευρώ.

Παρά τα πλούσια αρχαιολογικά ευρήματά του και τη θέση του σε έναν από τους σημαντικότερους θαλάσσιους δρόμους της Ανατολικής Μεσογείου, το νησί της Κύθνου, που διαθέτει ιδιαίτερη πολιτισμική και ιστορική ταυτότητα, στερείται ενός μουσειακού χώρου, η ίδρυση του οποίου αποτελεί πάγιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας εδώ και χρόνια.

Για τον σκοπό αυτό, παραχωρήθηκε από τον Δήμο Κύθνου στο ΥΠΠΟΑ το νεοκλασικό κτήριο του Παλαιού Δημοτικού Σχολείου, σε κεντρικό σημείο στην Χώρα. Στο υπόγειο – αποθήκη του κτηρίου στεγάζεται προς το παρόν η Αρχαιολογική Συλλογή Κύθνου, η οποία δεν είναι επισκέψιμη.

Η μόνιμη έκθεση του μουσείου θα περιλαμβάνει εκθέματα από τον μεσολιθικό οικισμό του Μαρουλά (9η χιλιετία π.Χ.) και από άλλες προϊστορικές θέσεις, από την αρχαία πόλη και τη νεκρόπολη των ιστορικών χρόνων (Βρυόκαστρο), αλλά και από την «εκτός άστεως» ύπαιθρο χώρα των ιστορικών χρόνων. Επιπλέον, θα εκτεθούν και ευρήματα των Βυζαντινών και μεταβυζαντινών χρόνων.

 

arxaiologiko moyseio kythnoy 2

Ποιες ανάγκες εξυπηρετεί το Μουσείο

Η αναγκαιότητα της δημιουργίας αρχαιολογικού μουσείου στην Κύθνο έγκειται αφενός στην ανάγκη προστασίας και προβολής της πολιτιστικής της κληρονομιάς και αφετέρου στη σημασία ίδρυσης ενός τοπικού μουσείου που θα λειτουργήσει τόσο ως πόλος έλξης επισκεπτών, όσο και ως ενεργός και δραστήριος πολιτιστικός – κοινωνικός φορέας που αντλεί από την τοπική κοινωνία και προσφέρει σε αυτήν, συνδυάζοντας την εκπαίδευση με την ψυχαγωγία μέσα από ένα πλέγμα δράσεων και εκδηλώσεων.

Παράλληλα, η ίδρυση μουσείου στη Χώρα Κύθνου θα προσελκύσει ακόμη μεγαλύτερο αριθμό επισκεπτών με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το πολιτιστικό – ιστορικό απόθεμα του νησιού. Το μουσείο θα αποτελέσει, καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, έναν ισχυρό πόλο έλξης για ξένους και ντόπιους επισκέπτες (σχολεία κτλ.), με δεδομένη και την εγγύτητα του νησιού με την Αττική και γενικότερα με τη νότια ηπειρωτική χώρα.

Το τελικό αποτέλεσμα θα είναι η σημαντική συμβολή του στην ενίσχυση της οικονομικής ανάπτυξης του νησιού. Το μουσείο θα τροφοδοτήσει το ενδιαφέρον για τους αρχαιολογικούς χώρους και τα μνημεία του νησιού, δίνοντας στο νησί ένα άκρως ανταγωνιστικό και σύγχρονο πολιτιστικό τουριστικό προϊόν, που θα του προσφέρει ποικίλα οικονομικά οφέλη.

 

arxaiologiko moyseio kythnoy 3

Σημαντικά στοιχεία καινοτομίας

Το έργο έχει σημαντικά στοιχεία πρωτοπορίας και καινοτομίας, καθώς αποτελεί την συνδυασμένη εφαρμογή της αποκατάστασης ενός νεοκλασικού κτηρίου, φορέα του ίδιου ιστορικής και πολιτιστικής αξίας και η αξιοποίηση – διαχείρισή του με τους κανόνες ενός σύγχρονου μουσειακού χώρου, που θα περιλαμβάνει σύγχρονο σχεδιασμό της έκθεσης, εκθεσιακό φωτισμό, χρήση πολυμέσων κ.τ.λ.

Η συνέργεια αυτή μπορεί να αποτελέσει μια πρόταση για τα κτήρια, που χρησιμοποιούνται ως Μουσεία, ιδιαίτερα σε περιοχές με μικρή αρχιτεκτονική κλίμακα, που δεν «χωρούν» ογκώδη οικοδομήματα και να συμβάλλει καθοριστικά στη βελτίωση του οικιστικού και φυσικού περιβάλλοντος των νησιών των Κυκλάδων.

Η ενημέρωση του κοινού (τοπικής κοινωνίας και επισκεπτών) θα είναι δυνατή και από την ιστοσελίδα του δήμου Κύθνου, ενώ θα υπάρχει συνεχής προβολή του Μουσείου μέσα από τον επίσημο ιστότοπο του Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού (κόμβος ΟΔΥΣΣΕΑΣ).

Οι εργασίες θα πραγματοποιηθούν με ίδια μέσα από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων. Το έργο εντάσσεται στον Άξονα Προτεραιότητας «Ενίσχυση της περιφερειακής συνοχής» του Ε.Π. «Νότιο Αιγαίο» και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης.

(Visited 65 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*