Ξεκίνησαν οι προβολές του 4ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Σύρου

siff 2016
admin
28/07/2016 23:12
 
 
 

Ξεκίνησε χθες στο θέατρο Απόλλων το 4ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Σύρου (SyrosInternationalFilmFestivalSIFF), το οποίο μέχρι την 1η Αυγούστου θα δώσει την ευκαιρία σε όσους αγαπούν τον κινηματογράφο και το καλοκαίρι να παρακολουθήσουν μια μοναδική επιλογή ταινιών και κινηματογραφικών δρώμενων.

Φέτος, το SIFF περιλαμβάνει περφόρμανς που διευρύνουν τα παραδοσιακά όρια του κινηματογράφου. Η βραδιά έναρξής του φεστιβάλ εισήγαγε τους επισκέπτες του στη φετινή του θεματική «ανα-θεώρηση», παρουσιάζοντας τις διαφορετικές πτυχές της κινηματογραφικής εμπειρίας μέσα από μια ζωντανή παράσταση διευρυμένου κινηματογράφου από την ομάδα Metamkine από τη Γκρενόμπλ της Γαλλίας, η οποία δημιούργησε μια κινηματογραφική καλειδοσκοπική εμπειρία, με προβολείς 16mm, και μια σειρά από αντικείμενα που εξυπηρετούν στη ζωντανή επεξεργασία ήχου και εικόνας. Μια νέα ταινία δημιουργήθηκε μπροστά στα μάτια των θεατών με τη χρήση των πιο βασικών στοιχείων του κινηματογράφου: φιλμ, φως και ήχου.

Στο πλαίσιο του προγράμματός του που εστιάζει στον κινηματογράφο σαν εμπειρία, το SIFF έχει τη χαρά να ανακοινώσει το πρόγραμμα FLICKER: Ένα βράδυ για τον Τόνι Κόνραντ εις μνήμη ενός από τους μεγαλύτερους γονιμοποιούς καλλιτέχνες της αβάν γκαρντ, Τόνι Κόνραντ (1940-2016), σε ένα μυσταγωγικό βράδυ κάτω από τον έναστρο ουρανό, συνοδεία ζωντανής μουσικής από τους Mike Cooper, Jérôme Noetinger και Alyssa Moxley. Αυτό το πρόγραμμα προβολών, που αναπτύχθηκε γύρω από την επιδραστική ταινία του Κόνραντ Το τρεμόπαιγμα (1965), εξερευνά τη μακρά κινηματογραφική κληρονομιά που άφησε η ταινία. Εξερευνώντας τη βασική δομική μονάδα του φιλμ, που δεν είναι άλλη από το καρέ, το πείραμα του Κόνραντ διεύρυνε τα όρια της αντίληψης του μέσου σε άγνωστα μέρη, εφορμώντας στο «φαινόμενο phi» της φαινόμενης κίνησης και απελευθερώνοντας έναν ολόκληρο δευτερογενή κόσμο εντυπώσεων του αμφιβληστροειδούς και τρεμάμενων ψευδαισθήσεων.

Το SIFF προκαλεί τους θεατές να αναθεωρήσουν το τι είναι ένα φεστιβάλ και με τις ζωντανές του παραστάσεις προσπαθεί να δώσει μια αυθεντική απάντηση και ένα χώρο για ριζοσπαστικές κινηματογραφικές πρακτικές.

Το φεστιβάλ πραγματοποιείται με χορηγία του Ιδρύματος Ωνάση σε συνεργασία με τη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση. Επίσης βασίζεται στην ευγενική υποστήριξη και συνεργασία τοπικών και διεθνών φορέων όπως ο δήμος της Σύρου, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, η Αμερικάνικη πρεσβεία της Αθήνας, το Γαλλικό Ινστιτούτο, η κοινότητα της Σύρου καθώς και σε μεμονωμένους δωρητές.

Μπορείτε να βρείτε το πρόγραμμα του φεστιβάλ στην ιστοσελίδα http://syrosfilmfestival.org/2016-program/
Βρείτε τις τοποθεσίες όπου θα διεξαχθούν οι προβολε
﷽﷽﷽﷽﷽﷽﷽﷽λσίες όπου θα διεξαχθοκαι ΗΣ ΣΥΡΟΥές στον ψηφιακό χάρτη
της ιστοσελίδας

(Visited 11 times, 1 visits today)
Latest Post

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*