Ελληνική Λύση: «Η Πολιτεία να αναγνωρίσει το έργο των Συλλόγων Γυναικών Κυκλάδων και να τους στηρίξει θεσμικά και οικονομικά»

Newsroom
06/03/2021 14:01
 
 
 

 

Ερώτηση προς τους Υπουργούς Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα και Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, κατέθεσαν οι Βουλευτές Α’ και Β’ Θεσσαλονίκης της Ελληνικής Λύσης κ.κ. Απόστολος Αβδελάς και Κωνσταντίνος Χήτας σχετικά με την ανάγκη η πολιτεία να αναγνωρίσει το έργο των Συλλόγων Γυναικών Κυκλάδων και να τους στηρίξει θεσμικά και οικονομικά.

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

Κυρία και κύριε Υπουργοί,
Οι φορείς της κοινωνίας των πολιτών και οι συλλογικότητες στη νησιωτική Ελλάδα αποτελούν τους αφανείς στυλοβάτες της προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς και της κοινωνικής συνοχής. Καθημερινά, παράγουν πολιτιστικά αγαθά και πολιτιστικές υπηρεσίες και φροντίζουν, εκ παραλλήλου ή σε συνέργεια με σύγχρονες μορφές πολιτιστικής δημιουργίας, για την ανάδειξη και προώθηση κάθε μορφής λαϊκού πολιτισμού του τόπου τους.

Πολλοί εξ αυτών υλοποιούν δράσεις για την προστασία του περιβάλλοντος, την κοινωνική πρόοδο και την κοινωνική συνοχή (εκπαιδευτικές, επιστημονικές, αιμοδοσίες, κ.α.). Με την έναρξη των περιοριστικών μέτρων για την ανάσχεση της πανδημίας, οι δραστηριότητες αυτές, σχεδόν στο σύνολο τους, έχουν ατονήσει. Κατά συνέπεια, τα σχετικά έσοδα έχουν μειωθεί στο ελάχιστο.

Αποτέλεσμα είναι να αντιμετωπίζουν οι ανωτέρω συλλογικότητες σοβαρότατα προβλήματα βιωσιμότητας. Εκατοντάδες εργαζόμενοι σε αυτές (χοροδιδάσκαλοι, γραμματείς, μουσικοί και λοιπές ειδικότητες) έχουν μείνει άνεργοι, χωρίς καμία στήριξη από την Πολιτεία.

Τα μέλη των Συλλόγων που φιλοξενούν τέτοιες δράσεις αδυνατούν να συνδράμουν περαιτέρω τους εν λόγω Συλλόγους για τα τρέχοντα λειτουργικά τους έξοδα. Επιπροσθέτως, πολλές εκ των αναφερόμενων συλλογικοτήτων αδυνατούν να συγκαλέσουν εκλογο-απολογιστικές συνελεύσεις, ώστε να γίνουν με δημοκρατικό και ορθό τρόπο οι εκλογές Διοικήσεών τους. Αποτέλεσμα είναι να χάνουν τη νομιμοποίησή τους οι άνω σύλλογοι στις τράπεζες και στις λοιπές συναλλαγές τους.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:

1. Προτίθεστε να προβείτε άμεσα στην ένταξη των Συλλόγων Γυναικών Κυκλάδων στη διαδικασία αναστολής με όλα τα παρεπόμενα ευεργετήματα (μείωση ενοικίων, όπου υπάρχουν γραφεία, αναστολές συμβάσεων εργαζομένων, έκτακτη οικονομική ενίσχυση), ώστε να στηριχθούν σε αυτή τη δύσκολη για όλους συγκυρία και να επιβιώσουν, συνεχίζοντας το σωτήριο έργο τους για την κοινωνική συνοχή και τον πολιτισμό;

2. Προτίθεσθε να διασφαλίσετε θεσμικά την αυτοδίκαιη παράταση της θητείας των Διοικητικών Συμβουλίων των ανωτέρω συλλογικοτήτων, καθόλο το διάστημα της πανδημίας του κορωνοϊού, ώστε να μην παύσει η νομιμοποίησή τους, όπου αφορά σε τραπεζικές και λοιπές συναλλαγές τους;

Οι ερωτώντες Βουλευτές

ΑΒΔΕΛΑΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ

ΧΗΤΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

(Visited 33 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*