Παρέμβαση του ΚΚΕ στη βουλή για τα κρίσιμα προβλήματα των ναυτεργατών

Newsroom
02/03/2021 21:53
 
 
 

 

Ερώτηση προς τον υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής με την οποία ζητά να ληφθούν μέτρα για την προστασία της υγείας, της ζωής των ναυτεργατών των ποντοπόρων πλοίων από την πανδημία και τον άμεσο επαναπατρισμό τους, κατέθεσε στη Βουλή το ΚΚΕ.

Το κείμενο της Ερώτησης που υπογράφουν οι βουλευτές του Κόμματος Γιώργος Μαρίνος και Διαμάντω Μανωλάκου έχει ως εξής:

«Μεγάλος αριθμός ναυτεργατών παραμένει εγκλωβισμένος στα ποντοπόρα πλοία πριν και μετά το ξέσπασμα της πανδημίας του κορονοϊού και η κυβέρνηση της ΝΔ και το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής πολιτικής αδιαφορούν προκλητικά για τον επαναπατρισμό τους, που είναι καθολικό αίτημα των ναυτεργατών.

Όπως πληροφορούμαστε, μέσα στα καράβια καταγράφονται πολλά κρούσματα κορονοϊού και το υπουργείο δεν έχει προβεί σε σχετική ενημέρωση.

Σχετικές καταγγελίες μιλούν για εκτεταμένο φαινόμενο διάδοσης του ιού, που αποκρύπτεται από τις ναυτιλιακές εταιρείες και για έλλειψη στοιχειωδών μέτρων και μέσων προστασίας των ναυτεργατών, ακόμα και σε μάσκες ή αντισηπτικά.

Σημειώνεται πως σε αρκετά λιμάνια οι αρχές που επιβιβάζονται στα πλοία, (πολυμελείς ομάδες) δεν λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα, ενώ σε περίπτωση παρατήρησης δημιουργούν προβλήματα.

Οι ευθύνες της κυβέρνησης και των εφοπλιστών είναι μεγάλες.

Η έλλειψη μέτρων για την προστασία της υγείας και της ζωής των ναυτεργατών είναι μέρος της πολιτικής που υπηρετεί τα συμφέροντα των εφοπλιστών, που καταργεί τη Συλλογική Σύμβαση των ποντοπόρων πλοίων, μειώνει τις οργανικές συνθέσεις και χτυπάει τα ασφαλιστικά δικαιώματα των ναυτεργατών οι οποίοι έδωσαν αποφασιστική απάντηση με την πρόσφατη απεργιακή τους κινητοποίηση.

Το ΚΚΕ ζητάει από τον υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Πλακιωτάκη να προχωρήσει σε σχετική ενημέρωση για την πραγματική κατάσταση στα πλοία και να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία της υγείας, της ζωής και τον επαναπατρισμό των ναυτεργατών.
Το γεγονός ότι το πρόβλημα είναι γενικευμένο και αφορά χιλιάδες ναυτεργάτες στη διεθνή ναυτιλία, όπως αναφέρεται σε στοιχεία του ΙΜΟ, δεν αποτελεί άλλοθι για την κυβέρνηση και το υπουργείο.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός,

• Πόσα κρούσματα κορονοϊού έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα στα ελληνόκτητα ποντοπόρα πλοία και τα κρουαζιερόπλοια (Έλληνες και αλλοδαποί ναυτεργάτες), τι προβλήματα αντιμετώπισαν και ποια είναι η κατάστασης των κρουσμάτων;
• Τι οδηγίες δίνονται από το υπουργείο στα πλοία αν παρουσιαστεί ύποπτο κρούσμα, τι ενέργειες γίνονται και τι προβλήματα λαμβάνουν χώρα στην εισαγωγή για νοσηλεία σε νοσοκομείο στο κράτος που βρίσκεται ή προσεγγίζει το πλοίο;
• Πως αντιμετωπίζεται η περίπτωση ύποπτου κρούσματος όταν το πλοίο είναι εν πλω με πρώτο λιμάνι άφιξης μετά από αρκετές μέρες, τι γίνεται αν το πλοίο βρίσκεται στη ράδα (αγκυροβόλιο) για πολλές μέρες;
• Τι θα γίνει αν υπάρξει έντονο αναπνευστικό ή άλλο πρόβλημα υγείας; Τι μέσα διαθέτει και χρησιμοποιεί το πλοίο;
• Πως καλύπτονται οι βάρδιες σε περίπτωση κρουσμάτων;
• Πως αντιμετωπίζεται το πρόβλημα της πραγματοποίησης ΤΕΣΤ και ποιο είναι το κυβερνητικό σχέδιο για τον εμβολιασμό των ναυτεργατών; Αν έχει εξετάσει το υπουργείο την περίπτωση δημιουργίας σχετικών υποδομών, τουλάχιστον στα μεγάλα λιμάνια, σε συνεννόηση με τις τοπικές αρχές;
• Τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση για τον άμεσο επαναπατρισμό των πληρωμάτων που είναι εγκλωβισμένα για μεγάλο χρονικό διάστημα στα ποντοπόρα πλοία;».
πλοία;».

(Visited 32 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*