Η Κατερίνα Μονογυιού στο naxostimes.gr: «Είμαι απόλυτα ικανοποιημένη από την πορεία της Κυβέρνησης»

Newsroom
27/02/2021 23:50
 
 
 

 

Την ευθύνη που έχει απέναντι στους συμπατριώτες της, τους Κυκλαδίτες, ως προς την επίλυση των προβλημάτων που τους απασχολούν και την βελτίωση της καθημερινότητάς τους, αναγνωρίζει η βουλευτής της ΝΔ Κατερίνα Μονογυιού.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο naxostimes.gr, η κα Μονογυιού δηλώνει απόλυτα ικανοποιημένη από την πορεία της κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, εκτιμώντας πως αντιμετώπισε με επιτυχία τόσο την πανδημία (σε υγειονομικό και οικονομικό επίπεδο), όσο και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Επιπλέον, εκφράζει την βεβαιότητά της πως με επάρκεια και αποτελεσματικότητα θα προχωρήσει και το δύσκολο εγχείρημα του εμβολιασμού των πολιτών.

Η κα Μονογυιού μιλά και για την εποικοδομητική – κατά τα λεγόμενά της – συνεργασία με κυβερνητικά στελέχη για την προώθηση και επίλυση διαφόρων ζητημάτων των νησιών, χαρακτηρίζοντας ως «προσωπικό στοίχημα» την ανάδειξη της νησιωτικότητας και την πρόσβαση των κατοίκων των Κυκλάδων σε τομείς όπως είναι η υγεία, η παιδεία, o πολιτισμός, o αθλητισμός και τα έργα υποδομών.

Όσον αφορά στον τουρισμό, που αποτελεί μία από τις κυριότερες πηγές εσόδων των Κυκλάδων, η κυβερνητική βουλευτής τον συνδέει με την πορεία της πανδημίας και υποστηρίζει ότι το καλοκαίρι του 2021 θα έχει αρκετές δυσκολίες για όλη τη χώρα και τα νησιά της, ωστόσο η κυβέρνηση – όπως είπε – επεξεργάζεται ήδη ένα σχέδιο για να είναι όσο το δυνατόν καλύτερο και παραγωγικότερο.

Από την συνέντευξη της κας Μονογυιού δεν θα μπορούσε να λείψει η αναφορά σε κοινωνικά θέματα, όπως το κίνημα #metoo και οι πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει για την ευαισθητοποίηση του κοινού όσον αφορά στη δυσλεξία. Μάλιστα, δεν διστάζει να προτρέψει όσες και όσους έχουν υποστεί οποιαδήποτε μορφή βίας, να το καταγγείλουν ώστε να μπει ένα τέλος σε τέτοιες απαράδεκτες και καταδικαστέες πράξεις.

Naxostimes: Έχετε, περίπου, ενάμισι χρόνο στα έδρανα της Βουλής. Πόσο έχει αλλάξει η ζωή σας και ο τρόπος σκέψης σας κα Μονογυιού;

Κ.Μ.: Όταν πήρα την απόφαση να θέσω υποψηφιότητα για το νομό Κυκλάδων είχε ριζώσει ήδη μέσα μου το αίσθημα ευθύνης.
Τώρα, ενάμιση χρόνο μετά, η ζωή μου δεν έχει αλλάξει σε μεγάλο βαθμό, εκτός από το ότι η ευθύνη που έχω απέναντι στους Κυκλαδίτες είναι πλέον μεγαλύτερη γιατί με τη ψήφο τους καλούμαι να μην τους απογοητεύσω και να κάνω το καλύτερο για το τόπο μας, τις Κυκλάδες μας.
Ασχολούμαι με την πολιτική περίπου 8 χρόνια πλέον και σίγουρα με το πέρασμα του χρόνου γινόμαστε πιο σοφοί.

Naxostimes: Πόσο έχει επηρεάσει τη δραστηριότητα σας η πανδημία;

Κ.Μ.: Όπως όλοι οι συμπολίτες μου, έτσι και εγώ μείωσα δραστικά τις εξωτερικές δραστηριότητές μου. Η κοινοβουλευτική διαδικασία, όμως, δεν σταματά, και το μεταρρυθμιστικό έργο της Κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη συνεχίζεται παρά τις αντίξοες συνθήκες.
Μέσω των εργαλείων που μας έχει χαρίσει η τεχνολογία, αποφεύγω την φυσική επαφή και προτρέπω και τους συμπολίτες μου να συνεχίσουν να κάνουν το ίδιο για λίγο ακόμη. Η αλήθεια είναι πως μου έχει λείψει η φυσική επαφή μου με τους νησιώτες καθώς στην προ-πανδημίας εποχή προσπαθούσα συνεχώς να βρίσκομαι στο πλευρό τους στα νησιά.

Naxostimes: Πόσο ικανοποιημένη είστε από τη, μέχρι σήμερα, πορεία της κυβέρνησης;

Κ.Μ.: Είμαι απόλυτα ικανοποιημένη από την πορεία της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας και του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.
Ας μην ξεχνάμε, πως η κυβέρνηση ήρθε αντιμέτωπη ταυτόχρονα με τρεις κρίσεις: το υγειονομικό κομμάτι της πανδημίας, τις οικονομικές επιπτώσεις της αλλά και την όξυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Όσο γρηγορότερα νικήσουμε την πανδημία στη χώρα μας, τόσο καλύτερα θα δουλέψει και ο τουριστικός τομέας που είναι ζωτικής σημασίας για τα νησιά μας.
Η επιτυχής αντιμετώπιση των κρίσεων αφενός αποτυπώνεται δημοσκοπικά στο εσωτερικό, αφετέρου γίνεται αισθητή και στο εξωτερικό. Είμαι βέβαιη πως θα αντεπεξέλθουμε με επάρκεια και αποτελεσματικότητα και στο δύσκολο εγχείρημα του εμβολιασμού της κοινωνίας.

Naxostimes: Έχετε παρέμβει για διάφορα θέματα που απασχολούν τα νησιά των Κυκλάδων σε αρμόδιους υπουργούς και κυβερνητικούς παράγοντες. Είστε ικανοποιημένη με λύσεις που δόθηκαν;

Κ.Μ.: Κάθε φορά που γίνεται κάποια αναφορά για ένα θέμα που αφορά στις Κυκλάδες και την ανάδειξη της νησιωτικότητας όλοι οι εκάστοτε υπουργοί ήταν κοντά μου, άκουσαν αυτά που είχα να προτείνω και τις περισσότερες φορές δόθηκαν οι λύσεις που έπρεπε.
Οι υπουργοί ήταν πάντοτε συνεργάσιμοι και δίπλα σε εμένα και στους πολίτες. Δεν έχω κανένα παράπονο.

Naxostimes: Ποιο θέμα θα μπορούσατε να χαρακτηρίσετε ως «προσωπικό σας στοίχημα για τα νησιά» και με ποιους τρόπους προσπαθείτε να το πετύχετε;

Κ.Μ.: Προσωπικό μου στοίχημα για τα νησιά είναι η ανάδειξη της νησιωτικότητας και η πρόσβαση των κατοίκων των Κυκλάδων σε όλους τους απαραίτητους τομείς όπως είναι η υγεία, η παιδεία, o πολιτισμός, o αθλητισμός και τα έργα υποδομών. Γι’ αυτά καταβάλλω τη μέγιστη προσπάθεια.
Στις συναντήσεις μου με τον Αναπληρωτή Υπουργό Υγείας κ. Κοντοζαμάνη και με τον Διοικητή της 2η ΥΠΕ κ. Ροϊλό συζητήσαμε τα προβλήματα των νησιών μας και είμαι ιδιαίτερα χαρούμενη που δόθηκαν άμεσα λύσεις. Έπειτα και από πρόταση μου, προκηρύχθηκαν νέες θέσεις ιατρικού προσωπικού και πραγματοποιήθηκε η πρώτη προσωρινή τοποθέτηση οπλίτη-ιατρού στις Κυκλάδες, στο Κουφονήσι, με απόφαση του Υφυπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Στεφανή. Πιο συγκεκριμένα για το ιατρικό προσωπικό: 1 θέση στο Γ.Ν.-Κ.Υ. Νάξου, 2 θέσεις στο Κ.Υ. Μήλου, 1 θέση στο Π.Π.Ι Κέας και 1 θέση στο Π.Π.Ι Σίφνου. Ευχαριστώ πολύ τον κ. Κοντοζαμάνη, τον κ. Στεφανή και τον κ. Ροϊλό.
Επίσης, η παράδοση των νέων ασθενοφόρων από το Υπουργείο Υγείας και από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου συμβάλλει καθοριστικά στην ενίσχυση των νησιών μας. Οι εμβολιασμοί, που έχουν ξεκινήσει ήδη για κάποιες ηλικιακές ομάδες, μας γεμίζουν με ελπίδα και είμαι βέβαιη πως θα τα καταφέρουμε.
Οι προσλήψεις εκπαιδευτικών και στην ειδική αγωγή, μετά από τόσα χρόνια, ενισχύουν τα σχολεία μας. Επίσης, στις Κυκλάδες μας έχουν καλυφθεί πολλές θέσεις εκπαιδευτικών. Θα συνεχίσω να παλεύω για αυτές τις ανάγκες.

Naxostimes: Είστε βουλευτής σε έναν από τους «δυσκολότερους» νομούς της Ελλάδας. Η νησιωτικότητα, δυστυχώς, εξακολουθεί να μην αναγνωρίζεται σε πολλά και σημαντικά θέματα που απασχολούν τους κατοίκους των νησιών.

Κ.Μ.: Σίγουρα ο νομός των Κυκλάδων είναι από τους πιο δύσκολους και για αυτό κάνω τα πάντα για να είμαι κοντά στους κατοίκους των νησιών μας, τους ακούω και πάντα προσπαθώ να δώσω λύση στο εκάστοτε πρόβλημα τους συνομιλώντας και πραγματοποιώντας συναντήσεις με Υπουργούς και κυβερνητικούς παράγοντες, προτείνοντας την καλύτερη δυνατή λύση.

Naxostimes: Είστε ευαισθητοποιημένη όσον αφορά στα κοινωνικά θέματα και εκφράζετε τη γνώμη σας γι’ αυτά. Με αφορμή το κίνημα #metoo που έχει έρθει στην επικαιρότητα, θα θέλαμε να μας πείτε αν έχετε γίνει μάρτυρας απαξιωτικής ή κακοποιητικής συμπεριφοράς απέναντι σε κάποια γυναίκα και πώς αντιδράσατε.

Κ.Μ.: Πρώτη η κ. Σοφία Μπεκατώρου άνοιξε το δρόμο στις γυναίκες , ώστε να μιλήσουν για οποιαδήποτε μορφή βίας έχουν δεχτεί, είτε αυτή είναι σεξουαλική, σωματική, λεκτική , ψυχολογική. Ήταν καιρός πια να μιλήσουν όλα τα θύματα και να πάψουν πια να φοβούνται. Τέτοιες πρακτικές είναι απαράδεκτες και καταδικαστέες.
Εγώ προσωπικά δεν έχω γίνει μάρτυρας τέτοιας συμπεριφοράς. Καλώ όμως τις γυναίκες και τους άντρες που γίνονται θύματα τέτοιων συμπεριφορών, άμεσα να το καταγγέλλουν στην αστυνομία, ώστε να γίνονται γρήγορα οι απαραίτητες δικαστικές ενέργειες. Αυτό που συμβαίνει σήμερα με τις συνεχόμενες καταγγελίες είναι μία ευκαιρία να μπει τέλος στη σιωπή σε αυτά τα περιστατικά.

Naxostimes: Μιλώντας με συντοπίτες σας, ποια είναι η εκτίμησή σας για το καλοκαίρι που θα ζήσουν οι Κυκλάδες το 2021;

Κ.Μ.: Το καλοκαίρι του 2021 θα έχει αρκετές δυσκολίες για όλη τη χώρα μας και τα νησιά της, αλλά πιστεύω ότι δεν θα έχει καμία σχέση με το καλοκαίρι του 2020, το οποίο ήταν ιδιαίτερα δύσκολο οικονομικά και για τις επιχειρήσεις και για τους εργαζόμενους.
Ο τουρισμός έχει υποστεί τεράστιο πλήγμα, όμως αυτό που προέχει είναι η ασφάλεια και η διασφάλιση της υγείας των κατοίκων ώστε να μπορέσουν να υποδεχθούν τα επόμενα καλοκαίρια, όπως παλιά.
Στις 10/02/2021 πραγματοποίησα τηλεδιάσκεψη με τον Υπουργό Τουρισμού κ. Χάρη Θεοχάρη και συζητήσαμε τις απαιτούμενες δράσεις προκειμένου το καλοκαίρι του 2021 να είναι όσο το δυνατόν καλύτερο και παραγωγικότερο. Στη συνέχεια, συναντήθηκα με την Υφυπουργό Τουρισμού κ. Σοφία Ζαχαράκη με την οποία συζητήσαμε για τις εναλλακτικές μορφές του τουρισμού που μπορούν να ενισχύσουν τον τουρισμό στα νησιά μας. Ειδικότερα, μιλήσαμε για τον θαλάσσιο τουρισμό, τον καταδυτικό, τoν αναρριχητικό – ορειβατικό, τον αρχαιολογικό, τoν γαστρονομικό, το κάμπινγκ, τη μικρή κρουαζιέρα, τον ιαματικό, τον οικολογικό – περιηγητικό, τον πολιτιστικό, τον αθλητικό και τον θρησκευτικό τουρισμό.
Ήδη, η Κυβέρνηση προετοιμάζει ένα σχέδιο ώστε να είμαστε έτοιμοι με το ξεκίνημα της τουριστικής σεζόν. Όπως γνωρίζετε, ο τουρισμός εξαρτάται άμεσα από την πορεία της πανδημίας και γι’ αυτό πρέπει να περιοριστεί η εξάπλωση του ιού. Σε αυτό θα συμβάλει o εμβολιασμός όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μέρους του πληθυσμού της χώρας.
Η πρόταση του Πρωθυπουργού μας Κυριάκου Μητσοτάκη για τα πιστοποιητικά εμβολιασμού είναι κάτι που αναγνωρίζεται από την Ευρώπη και θα αποφέρει σίγουρα καρπούς.

Naxostimes: Κυρία Μονογυιού, γίνατε και νησιώτικο τραγούδι… Πώς το σχολιάζετε;

Κ.Μ.: Ευχαριστώ από καρδιάς τον Λευτέρη Πανταζή, τον Ματθαίο Γιαννούλη, τον Μιχάλη Λιαγούρη και τον Πολυχρόνη Κορρέ γι’ αυτό το υπέροχο τραγούδι που το εμπνεύστηκαν και ερμήνευσαν αυθόρμητα.
Τα πλάνα του videoclip τραβήχτηκαν για το προεκλογικό spot μου τον Ιούνιο του 2019 (https://youtu.be/69df0onR9UI).
Το αφιερώνω σε όλες τις Κατερίνες των Κυκλάδων. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι τα έσοδα θα διατεθούν στο Πτωχοκομείο Θήρας (https://www.youtube.com/watch?v=uP339kG3UI4)

Naxostimes: κ. Μονογυιού ασχολείστε ενεργά με το θέμα της δυσλεξίας. Μιλήστε μας λίγο για αυτό.

Κ.Μ.: Η πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου είναι η εβδομάδα ευαισθητοποίησης για την δυσλεξία. Ο Πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου David Sassoli, με αφορμή εκείνη την εβδομάδα, τοποθετήθηκε αναφέροντας πως 40.000.000 Ευρωπαίοι πολίτες έχουν δυσλεξία.
Παρατήρησα και εγώ πως η κοινωνία δεν ήταν ενημερωμένη για το θέμα της δυσλεξίας και παρακινήθηκα να κάνω κάποιες δράσεις με σκοπό την ενημέρωση των πολιτών. Σε συνεργασία με τον καθηγητή κ. Γεώργιο Παυλίδη, με τoν Πανελλήνιο Σύλλογο Δυσλεξίας και Διάσπασης Προσοχής και με την Ελληνική Ένωση Συμμετεχόντων σε Ολυμπιακούς Αγώνες φωταγωγήσαμε την Βουλή των Ελλήνων και πολλούς δημόσιους χώρους της επικράτειας με τη βοήθεια 13 Δήμων. Επιπρόσθετα, στις 01/10/2020 σε κοινή συνεδρίαση της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής με την Επιτροπή της Βιβλιοθήκης της Βουλής πρότεινα, στο πλαίσιο της δράσης «Διαβάζω για τους άλλους», την έκδοση και την εισαγωγή ακουστικών λογοτεχνικών βιβλίων στην εκπαίδευση, από το Δημοτικό μέχρι το Λύκειο, με σκοπό να παρέχονται ίσες ευκαιρίες στη γνώση σε παιδιά με δυσλεξία και προβλήματα όρασης.
Πρόσφατα εγκρίθηκε η πρώτη λίστα βιβλίων που θα ηχογραφηθούν. Τα Βιβλία Νηπιαγωγείου είναι: Η Πολυλογού (της Ζωρζ Σαρρή), Τα τρία μικρά λυκάκια (του Ευγενίου Τριβιζά), Το Φθινόπωρο, Ο Χειμώνας, Η Άνοιξη, το Καλοκαίρι (της Ευγενίας Φακίνου). Τα Βιβλία Δημοτικού είναι: Δρ Ντουλίτλ (του Αντώνη Παπαθεοδούλου), η Αλίκη στη Χώρα των Μαρμάρων, Ένα παιδί από το πουθενά (της Άλκη Ζέη), Τα μαγικά μαξιλάρια (του Ευγένιου Τριβιζά). Τα Βιβλία του Γυμνασίου είναι: Ο Πόλεμος η Μαρία και το αδέσποτο, Τα χέγια, Ο Κύριος μου (της Ζωρζ Σαρρή).
Επίσης, είναι αξιοσημείωτο ότι θα ηχογραφηθεί το Σύνταγμα της Ελλάδας και ο Κανονισμός της Βουλής για πρώτη φορά ώστε να γίνουν προσβάσιμα σε τυφλούς, σε εντυπο-ανάπηρα άτομα και σε άτομα με μαθησιακές δυσκολίες.
Αξίζουν πολλά ευχαριστώ στον αξιότιμο Πρόεδρο της Βουλής κ. Κωνσταντίνο Τασούλα, καθώς και στην Αξιότιμη Πρόεδρο της Επιτροπής Βιβλιοθήκης της Βουλής κα Άννα Μάνη Παπαδημητρίου, για την συμβολή τους σε αυτήν την αξιέπαινη πρωτοβουλία.
Θα συνεχίσω να υπερασπίζομαι αυτούς τους ανθρώπους και είμαι ανοιχτή σε προτάσεις.

(Visited 382 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*