Φ. Φόρτωμας: «Προτεραιότητα του Υπουργείου Πολιτισμού το έργο προστασίας του Πύργου Αγ. Πέτρου Άνδρου»

Άκης Αξαόπουλος
30/12/2020 15:31
 
 
 

 

Ο Βουλευτής Κυκλάδων της Νέας Δημοκρατίας, Φίλιππος Φόρτωμας, έλαβε απάντηση από την Υπουργό Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, στην με αρ.πρωτ. 2467/8.12.2020 ερώτηση την οποία είχε καταθέσει με θέμα την αναγκαία ανάληψη πρωτοβουλιών για την προστασία και την αποκατάσταση του Πύργου Αγίου Πέτρου στην Άνδρο.

Στην έγγραφή απάντηση που έδωσε προς τον κ. Φόρτωμα, η κ. Μενδώνη αναφέρθηκε στο σχεδιασμό και το πλάνο του Υπουργείου Πολιτισμού για τη διάσωση αυτού του τόσου εμβληματικού μνημείου των Κυκλάδων.

Η Υπουργός Πολιτισμού γνωστοποίησε στον Βουλευτή, ότι η μελέτη του ικριώματος βρίσκεται στο τελικό στάδιο εκπόνησης και υποβολής για να ξεκινήσει η διαδικασία προστασίας του μνημείου. Περιλαμβάνει την τοποθέτηση ικριώματος προστασίας και υποστύλωσης το οποίο θα περιβάλλει το σύνολο του μνημείου, ύψους άνω των 20 μ., βάσει του τρισδιάστατου μοντέλου που εστάλη στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων τον Οκτώβριο 2020.

Το εκτιμώμενο κόστος προμήθειας και τοποθέτησης του προστατευτικού ικριώματος (εσωτερικού και εξωτερικού), το οποίο είναι ταυτόχρονα και ικρίωμα εργασιών, καθώς και της γερανογέφυρας, έχει προϋπολογιστεί στα 500.000,00€. Μετά την τοποθέτησή του, θα είναι εφικτή η ασφαλής προσέγγιση του συνόλου του μνημείου, προκειμένου να εκπονηθεί η μελέτη για την συνολική αποκατάσταση αναστήλωσή του. Η δαπάνη για τις εργασίες θα καλυφθεί από πόρους του επιχειρησιακού προγράμματος 2021 του Υπουργείου Πολιτισμού.

Η απάντηση της Υπουργού Πολιτισμού

(Visited 63 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*