«Αργοσβήνουν» οι πολιτιστικοί σύλλογοι της χώρας – Ερώτηση ΣΥΡΙΖΑ για την οικονομική ενίσχυση τους από την κυβέρνηση

Newsroom
16/12/2020 21:03
 
 
 

 

Ερώτηση προς τους Υπουργούς Ανάπτυξης & Επενδύσεων και Πολιτισμού & Αθλητισμού κατέθεσαν 54 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ανάμεσα τους και ο Νίκος Συρμαλένιος, για το αν προτίθεται η κυβέρνηση (και με ποιον τρόπο) να ενισχύσει οικονομικά τους πολιτιστικούς συλλόγους της χώρας.

Με δεδομένο ότι οι πολιτιστικοί σύλλογοι συνεισφέρουν στη διάσωση και αξιοποίηση της πολιτιστικής και λαογραφικής παράδοσης του κάθε τόπου, ωστόσο λόγω της πανδημίας έχουν περιέλθει σε ιδιαίτερα δυσχερή κατάσταση λόγω διακοπής των δραστηριοτήτων τους και απώλειας των μοναδικών πόρων τους (όπως π.χ. οι συνδρομές των μελών τους), οι βουλευτές της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης ζητούν να μάθουν αν η κυβέρνηση και τα συναρμόδια Υπουργεία έχουν την πολιτική βούληση να τους ενισχύσουν για να μπορέσουν να ανταποκριθούν έστω και κατ’ ελάχιστο στα πάγια και ανελαστικά έξοδά τους.

Αναλυτικά, το περιεχόμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

Οι πολιτιστικοί σύλλογοι απετέλεσαν διαχρονικά στην χώρα μας κοιτίδες πολιτιστικής δημιουργίας και προσφοράς, ειδικά στην επαρχία, καθώς επέτρεψαν την διάσωση και την διάδοση λαογραφικών εθίμων και παραδόσεων, ενώ παράλληλα συνέβαλαν στην δημιουργική αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου χιλιάδων συμπολιτών μας και ειδικά της νεολαίας.

Από τον Μάρτιο του 2020, εξαιτίας των μέτρων για τον περιορισμό των εστιών μετάδοσης του covid-19, εκατοντάδες πολιτιστικοί σύλλογοι σε όλη την επικράτεια βρίσκονται σε αναστολή λειτουργίας με αποτέλεσμα να ματαιωθούν στο σύνολό τους σχεδόν οι εκδηλώσεις τους, ενώ επιπλέον οι μοναδικοί πόροι τους που προέρχονται από τις εισφορές των μελών τους προφανώς δεν μπορούν να εισπραχθούν λόγω του περιορισμού, οδηγώντας τους σε τραγική οικονομική κατάσταση και σε αδυναμία ακόμη και στην καταβολή των παγίων εξόδων και ενοικίων στους χώρους όπου στεγάζονται.

Ενδεικτική της κατάστασης που έχουν περιέλθει, είναι και η επιστολή 5 πολιτιστικών και Χορευτικών συλλόγων της Μεσσηνίας, με ιδιαίτερη δραστηριότητα, οι οποίοι αναφέρουν ότι αν και ο ΚΑΔ που τους αφορά (94991601-Υπηρεσίες πολιτιστικών συλλόγων και σωματείων), ήταν σε αυτούς που είχαν τη δυνατότητα να κάνουν αίτηση για το βοήθημα που δόθηκε σε όσους ανέστειλαν τη λειτουργία τους τον Μάρτιο του 2020 και ενώ όλοι σχεδόν κατέθεσαν τις σχετικές αιτήσεις, εξαιρεθήκαν απ’ όλες τις ρυθμίσεις.

Η κυβέρνηση καθ’ όλο το διάστημα αυτό, πιστή στην λογική της αντιμετώπισης των πολιτιστικών θεσμών και των ανθρώπων της τέχνης που δοκιμάζονται θεωρώντας τους ως «παράπλευρες απώλειες» και παρά τις εκκλήσεις εκατοντάδων πολιτιστικών συλλόγων από όλη την χώρα για έκτακτη χρηματοδότηση ως προς την κάλυψη παγίων εξόδων τους, παρά τις κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις βουλευτών προς τα Υπουργεία Ανάπτυξης και Πολιτισμού για το ίδιο ζήτημα, απαντά στο πλαίσιο του γνωστού «επιτελικού» της αλαλούμ περί …αναρμοδιότητας, μεταφέροντας την ευθύνη από το ένα Υπουργείο στο άλλο.

Κατόπιν αυτών,

Επειδή οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι της χώρας συνιστούν φάρους πολιτισμού και δημιουργίας, συνεισφέροντας στην διάσωση και αξιοποίηση της πολιτιστικής και λαογραφικής παράδοσης του κάθε τόπου.

Επειδή εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων λόγω της πανδημίας έχουν περιέλθει σε ιδιαίτερα δυσχερή κατάσταση λόγω διακοπής των δραστηριοτήτων τους και απώλειας των μοναδικών πόρων τους όπως οι συνδρομές των μελών τους και οι ανύπαρκτες νέες εγγραφές σε αυτούς.

Επειδή παρά τις συνεχόμενες κοινοβουλευτικές μας ερωτήσεις στα συναρμόδια Υπουργεία Ανάπτυξης και Πολιτισμού για το συγκεκριμένο θέμα, το μόνο που αποκομίζουμε είναι η μετάθεση ευθυνών και η «αναρμοδιότητα».

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

Έχει την πολιτική βούληση η κυβέρνηση και τα συναρμόδια Υπουργεία για την οικονομική ενίσχυση των Πολιτιστικών Συλλόγων της χώρας προκειμένου αυτοί, λόγω της αναστολής των δραστηριοτήτων τους, να μπορούν να ανταποκριθούν τουλάχιστον στα πάγια και ανελαστικά τους έξοδα;

(Visited 147 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*