Ν. Συρμαλένιος: Κίνδυνος κατάρρευσης του Πύργου Αγίου Πέτρου Άνδρου

Άκης Αξαόπουλος
11/12/2020 14:32
 
 
 

 

Ο βουλευτής Κυκλάδων Νίκος Συρμαλένιος κατέθεσε αναφορά το ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Άνδρου, το οποίο αναφέρεται στον κίνδυνο κατάρρευσης του εμβληματικού Πύργου του Αγίου Πέτρου της Άνδρου, ενός από τα σπουδαιότερα Μνημεία των Κυκλάδων. Όπως αναφέρει το ψήφισμα, οι φθορές του Πύργου έχουν φτάσει σε τέτοια σημείο όπου το μεγαλύτερο τμήμα του συγκρατείται πλέον από ελάχιστους ογκόλιθους. Σημειώνεται ότι τον κίνδυνο κατάρρευσης είχε εγκαίρως επισημάνει από το 1924 ο ιστορικός Δημήτριος Πασχάλης. Οι φόβοι για ολοκληρωτική κατάρρευση είναι πλέον ακόμη μεγαλύτεροι λόγω της έντονης σεισμικής δραστηριότητας που παρουσιάζεται το τελευταίο διάστημα στην ευρύτερη περιοχή του Νοτίου Αιγαίου.

Επίσης, ο Νίκος Συρμαλένιος απέστειλε επιστολή στον Δήμο Άνδρου, με κοινοποίηση σε όλα τα μέλη του ΔΣ, στην οποία αναφέρει τα εξής:

«Αγαπητέ Δήμαρχε και μέλη του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Άνδρου,

Με μεγάλη ικανοποίηση έλαβα το Ψήφισμα σας, που αφορά στην αποκατάσταση, επισκευή και συντήρηση του ιστορικού μνημείου του αρχαίου Πύργου του Αγίου Πέτρου.

Βεβαίως αυτονόητα θα συνδράμω και εγώ από την πλευρά μου με κοινοβουλευτική μου παρέμβαση προς την Υπουργό Πολιτισμού. Ήδη καταθέτω το Ψήφισμα σας ως ΑΝΑΦΟΡΑ, αλλά θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι, τα τελευταία χρόνια έχουν ενεργοποιηθεί διάφοροι φορείς και επιφανείς παράγοντες της Άνδρου, προς αυτή την κατεύθυνση.

Αναφέρομαι πιο συγκεκριμένα στη δραστηριότητα και τις εκδηλώσεις του “Φιλοπρόοδου Συλλόγου του Γαυρίου” καθώς και στην πάντα και επί πολλά χρόνια ενεργή προσφορά του εκδότη Γιώργου Δαρδανού, οι οποίοι πέραν των εκδηλώσεων, κινητοποιήθηκαν προς την κατεύθυνση της πολιτικής και υπηρεσιακής ηγεσίας του Υπουργείου Πολιτισμού. Επίσης σημαντικό ενδιαφέρον έδειξαν η Εταιρεία Κυκλαδικών Μελετών, η Ένωση Κυκλαδικού Τύπου, η Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του ΕΜΠ, το Θερινό Πανεπιστήμιο Άνδρου.

Να σημειώσω επίσης την προσφορά των διακεκριμένων επιστημόνων, τον καθηγητή της αρχαιολογίας και μελετητή του έργου Βασίλη Λαμπρινουδάκη, τον επίσης μελετητή μηχανικό Ευάγγελο Καζολιά, καθώς και τον Δρ Παναγιώτη Μαστραντώνη, οι οποίοι με τη συμμετοχή τους σε ανοικτές εκδηλώσεις ανέδειξαν την σπουδαιότητα του μνημείου αλλά και λύσεις για την αποκατάσταση του.

Ειδικότερα θα ήθελα να εξάρω τη διαθεσιμότητα και το ενδιαφέρον του προϊσταμένου της Εφορίας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων κ. Δημήτρη Αθανασούλη και παράλληλα να υπενθυμίσω την καταβολή από το ΥΠΠΟΑ 20.000 ευρώ το 2017 ως μια πρώτη ελάχιστη συνεισφορά επί υπουργίας Λυδίας Κονιόρδου για επείγουσες στερεωτικές και αναστηλωτικές εργασίες. Επίσης θα ήθελα να σας γνωστοποιήσω ότι υπήρξε ενδιαφέρον από τον τότε Υπουργό Ανάπτυξης Αλέξη Χαρίτση για ένταξη και χρηματοδότηση του έργου από το Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Ν. Αιγαίου, αρκεί να υπήρχε συγκεκριμένη πρόταση από το Δήμο ή κάποιο έγκριτο φορέα του νησιού.

Νομίζω λοιπόν ότι το Υπουργείο Πολιτισμού, ως συνέχεια και των προηγούμενων ενεργειών, δεν θα έχει κανένα λόγο να μην αντιμετωπίσει θετικά την υπόθεση αυτή, κάτι που θα συμβάλλει καθοριστικά στην ανάδειξη του ιστορικού και πολιτιστικού αποτυπώματος της Άνδρου.

Επιβεβαιώνοντας το ενδιαφέρον και τη διαθεσιμότητα μας, είμαστε σε επικοινωνία για τις περαιτέρω ενέργειες».

(Visited 35 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*