Δεκτές οι προτάσεις του Φ. Φόρτωμα για τη διασφάλιση της ενδυναμωμένης παρουσίας των Συμβουλίων Αρχιτεκτονικής στις Κυκλάδες

Άκης Αξαόπουλος
04/12/2020 01:38
 
 
 

 

Για το νομοσχέδιο εκσυγχρονισμού του χωροταξικού και πολεοδομικού σχεδιασμού του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας το οποίο ψηφίζεται την Παρασκευή στη Βουλή, μίλησε σήμερα στην Ολομέλεια ο Βουλευτής Κυκλάδων της Νέας Δημοκρατίας, Φίλιππος Φόρτωμας. Το προηγούμενο διάστημα ο κ. Φόρτωμας κατέθεσε πλαίσιο προτάσεων συμπληρωματικών και διορθωτικών προς τις διατάξεις του νομοσχέδιου, ενώ προ ημερών πραγματοποίησε ομιλία στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου Βουλής.

Στη σημερινή του ομιλία έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα σε θέματα τα οποία αφορούν άμεσα τις Κυκλάδες. Όπως χαρακτηριστικά είπε, το νομοσχέδιο δίνει προτεραιότητα στη δημιουργία τοπικών πολεοδομικών σχεδίων στα νησιά, με δεδομένο ότι η οικιστική ανάπτυξη γίνεται με τάξη και κανόνες μέχρι σήμερα μόνο σε Πάρο, Σίφνο και Σέριφο. Με βάση τις δεσμεύσεις του υπουργού Περιβάλλοντος, η εκπόνηση των τοπικών σχεδίων θα ξεκινήσει από τις τουριστικές περιοχές με απόλυτη προτεραιότητα τις Κυκλάδες και την Κρήτη.

Επίσης, έγιναν δεκτές οι προτάσεις που υπέβαλε για τα άρθρα 32 και 46, καθώς αφαιρέθηκαν οι εμβόλιμες προσθήκες που θα αποδυνάμωναν τα Συμβούλια Αρχιτεκτονικής και θα δημιουργούσαν επιπρόσθετη κωλυσιεργία στην έκδοση αδειών, επισκευών κτισμάτων κλπ, φαινόμενα τα οποία παρουσιάζονται έντονα στις Κυκλάδες και ειδικά στους οικισμούς που είναι χαρακτηρισμένοι ως ιστορικοί τόποι.

Αυτό το οποίο υπογράμμισε με έμφαση, ήταν η ανάγκη διατήρησης του χαρακτήρα των παραδοσιακών οικισμών των νησιών και την προστασία αυτών, γι αυτό και πρότεινε την ίδρυση ενός διευρυμένου Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής με συμμετοχή εκπροσώπων του Υπουργείου Πολιτισμού που θα λειτουργεί με διαδικασίες ONE STOP SHOP για την ταχύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών. Εξάλλου, με προσωπική αναφορά που κατέθεσε στον Υπουργό Περιβάλλοντος ο κ. Φόρτωμας, ζήτησε την επιμήκυνση της μεταβατικής περιόδου συνέχισης έκδοσης αδειών μέχρι και την ολοκλήρωση των τοπικών πολεοδομικών σχεδίων, αίτημα το οποίο έγινε αποδεκτό προς διευκόλυνση των ενδιαφερόμενων πολιτών.

Επίσης, σε περιοχές που θα εξακολουθήσουν να μην πολεοδομούνται, παραμένοντας εκτός σχεδίου, θα καθορίζονται χρήσεις γης και όροι, σύμφωνοι πάντα με τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά τoυ κάθε τόπου. Ο κ. Φόρτωμας στάθηκε στις περιπτώσεις της Σαντορίνης και της Μυκόνου, νησιά τα οποία έχουν αναπτυχθεί σε μεγάλο βαθμό και σε πολλές περιπτώσεις με άναρχο τρόπο, γι αυτό και εξήρε την υπεύθυνη στάση των τοπικών φορέων που ήδη έχουν αποδεχθεί ρυθμίσεις με σκοπό την αναστολή κατασκευής νέων ξενοδοχειακών μονάδων εκτός οικισμών, μέχρι να ρυθμιστεί το θέμα με τα πολεοδομικά σχέδια.

Πρόσθεσε δε ότι είναι εξίσου σημαντική η δυνατότητα αποζημίωσης των ιδιοκτητών διατηρητέων κτιρίων μέσω της μεταφοράς συντελεστή δόμησης, κάτι που ενδιαφέρει ιδιαίτερα τους κατοίκους της Σύρου. Συγκεκριμένα, διευρυμένα Συμβούλια Αρχιτεκτονικής θα ελέγχουν τη συμβατότητα των κατασκευών με το φυσικό κάλλος και την ιστορικότητα των περιοχών, ώστε να δημιουργηθεί ένας θεμιτός και αποτελεσματικός μηχανισμός προστασίας της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

(Visited 65 times, 1 visits today)
Latest Post

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*