Κίνημα Αλλαγής Κυκλάδων: Πρόταση για ασφαλές άνοιγμα από το lockdown

ΚΙΝΑΛ
Newsroom
02/12/2020 14:05
 
 
 

 

Τη Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2020, συνεδρίασε η Ν.Ε. Κινήματος Αλλαγής Κυκλάδων με κεντρικό πολιτικό εισηγητή το Βουλευτή Κώστα Σκανδαλίδη και με συμμετοχή του Αναπληρωτή Γραμματέα Οργανωτικού Νίκου Παπανικολάου.

Κατά τη συνεδρίαση, έγινε ενδελεχής συζήτηση αναφορικά με την υγειονομική κρίση που πλήττει βάναυσα και την πατρίδα μας.

Όπως αναφέρθηκε:

Ο ιός πιθανότατα θα συνεχίσει να παρουσιάζεται κατά κύματα, σύμφωνα με τα επιστημονικά δεδομένα. Ο κίνδυνος να ανοιγοκλείνει συνολικά η χώρα, με οριζόντια μέτρα, τους επόμενους μήνες είναι υπαρκτός, με όλες τις αρνητικές επιπτώσεις.

Έχουμε απόλυτη ανάγκη ένα διαφορετικό μοντέλο για άνοιγμα με ασφάλεια, που θα λαμβάνει υπόψη την πραγματική εικόνα του επιδημιολογικού χάρτη της κάθε περιοχής και δε θα στηρίζεται μόνο σε γενικά, οριζόντια μέτρα καθολικής εφαρμογής.

Μόνο έτσι μπορούμε να είμαστε ένα βήμα μπροστά από την πανδημία και όχι ένα βήμα πίσω, όπως μέχρι τώρα. Η προσδοκία του εμβολίου δεν πρέπει να μας αδρανοποιήσει.

Συγκεκριμένα, προτείνουμε τα παρακάτω:

1. Μέτρα καθολικής εφαρμογής σε όλη την επικράτεια παραμένουν

– Η χρήση μάσκας παντού
– Απαγόρευση κυκλοφορίας 24:00-05:00
– Υποχρεωτική τηλεργασία στα σημερινά επίπεδα

2. Στις περιοχές με αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο («κόκκινες» περιοχές), αυστηροποίηση των μέτρων και αποτελεσματική επιτήρηση εφαρμογής τους.

3. Περιορισμός των μετακινήσεων από και προς τις «κόκκινες» επιδημιολογικά περιοχές. Μπορούν να επιτρέπονται μόνο για σοβαρό λόγο και μόνο με αρνητικό τεστ 48ώρου.

4. Στις περιοχές που δεν είναι επιβαρυμένες, όπως οι Κυκλάδες, να γίνονται στο σύνολο του πληθυσμού μαζικά τεστ βάσης (baseline testing) για να προκύψει αξιόπιστα το πραγματικό επιδημιολογικό φορτίο των νησιών μας και του νομού μας. Με προμήθεια και διανομή rapid test, με αξιοποίηση όλων των δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, με κινητά συνεργεία αλλά και προκαθορισμό ραντεβού για την αποφυγή συνωστισμού.

5. Με βάση τα δεδομένα που θα προκύπτουν και την αποτελεσματική ιχνηλάτηση, στις περιοχές που τα επιδημιολογικά δεδομένα το επιτρέπουν, να γίνεται σταδιακό και ασφαλές άνοιγμα . Ανά 20ήμερο επανάληψη των μαζικών τεστ, για την επανεξέταση των επιδημιολογικών δεδομένων, εκτός βέβαια αν από τα ημερήσια τεστ προκύπτει ανάγκη άμεσης επανεξέτασης των μέτρων.

6. Συνεχή μαζικά τεστ στο προσωπικό όλων των υγειονομικών μονάδων και των γηροκομείων, στις ευπαθείς ομάδες, στους εκπαιδευτικούς, τους αστυνομικούς και γενικά στους εργαζομένους στην «πρώτη γραμμή».

Είναι απαραίτητο να κινηθούμε άμεσα και οργανωμένα, ώστε τα νησιά μας να ανακτήσουν την οικονομική τους λειτουργία με υγειονομική ασφάλεια.

Οι στιγμές είναι πολύ κρίσιμες. Η αλαζονεία και το αυταρχικό ύφος που εκπέμπει η κυβέρνηση είναι κακός σύμβουλος. Το ίδιο προφανώς ισχύει και για το διχαστικό λόγο και την πόλωση που προτάσσει η αξιωματική αντιπολίτευση. Ειδικά, τη δεδομένη χρονική στιγμή που διακυβεύονται ανθρώπινες ζωές.
Αυτό που χρειάζεται ο τόπος είναι δουλειά, σοβαρότητα, λύσεις και προτάσεις.

Το Κίνημα Αλλαγής, ως δύναμη σύνεσης, συμφιλίωσης και εθνικής συνεννόησης θα συνεχίσει να ασκεί υπεύθυνη και προγραμματική αντιπολίτευση, διατηρώντας την αυτόνομη πορεία του και την αυτοδύναμη στρατηγική του.

(Visited 59 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*