Αλέξης Τσίπρας προς εκπροσώπους της εστίασης: «Κίνδυνος χιλιάδων λουκέτων και ανεργίας»

Newsroom
04/11/2020 00:38
 
 
 

Την αγωνία του ότι «θα υπάρξει ένα πολύ μεγάλο μέρος των επιχειρήσεων που δεν θα καταφέρουν να επιβιώσουν» εξέφρασε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας, κατά τη συνάντηση που είχε με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ) και εκπροσώπους από τον κλάδο της εστίασης από όλη την Ελλάδα.

Ο κ. Τσίπρας επισήμανε, αρχικά, ότι το ενδιαφέρον του ΣΥΡΙΖΑ για τις επιχειρήσεις εστίασης δεν είναι τωρινό, αφού ο ίδιος ήδη από τον Μάρτιο έχει συμμετάσχει σε τηλεδιασκέψεις και έχει επισκεφθεί επιχειρήσεις.

«Όταν σε μια επιχείρηση επί δυόμιση μήνες στερείς καθολικά τη δυνατότητα λειτουργίας, επαναλειτουργεί με πολύ μεγάλα προβλήματα και με πολύ μεγάλη μείωση της ζήτησης και μετά ξανακλείνει, αντιλαμβάνεται κανείς ότι εδώ βρισκόμαστε μπροστά σε ένα πάρα πολύ μεγάλο αδιέξοδο» δήλωσε ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε ότι βρισκόμαστε μπροστά στον κίνδυνο λουκέτων στη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα και απώλειας δεκάδων χιλιάδων θέσεων εργασίας.

Ακόμα, έκανε λόγο για «ουσιαστική στήριξη του κόστους εργασίας» (δηλαδή, για όσες επιχειρήσεις έχουν κλείσει τελείως να καλυφθεί στο 100% το μισθολογικό και ασφαλιστικό κόστος και για όσες λειτουργούν πληττόμενες στο 40% το μισθολογικό και στο 100% το ασφαλιστικό κόστος), ενώ όσον αφορά στα ενοίκια, ο κ. Τσίπρας συμφώνησε ότι είναι ένα τεράστιο θέμα, ιδίως στο κέντρο της Αθήνας, αλλά και σε άλλες πόλεις όπως η Θεσσαλονίκη, επαναλαμβάνοντας την πρόταση περί επιδότησης του ενοικίου σε ποσοστό 40%.

«Εμείς πιστεύουμε ότι πρέπει να υπάρξει άμεση στήριξη. Θεωρώ ότι είναι δίκαιο αίτημα. Δεν είναι μικροπολιτική αυτό. Είναι απάντηση στις ανάγκες που έχει ένας μεγάλος κλάδος της ελληνικής οικονομίας» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας, ο οποίος υποστήριξε ότι είναι δυνατή η λήξη μέτρων για την ανακούφιση των επιχειρήσεων, καθώς «δεν βρισκόμαστε ούτε σε πλαίσιο δημοσιονομικών περιορισμών, ούτε έχουμε στόχο πλεόνασμα».

Τέλος, αναφορικά με τη δανειοδότηση και την εγγυοδοσία, διαπίστωσε ότι «τελικά δανειοδοτούνται αυτοί που μπορούν να αποδείξουν ότι δεν έχουν πρόβλημα. Αυτοί οι οποίοι έχουν την ανάγκη, δεν έχουν πρόσβαση στις τράπεζες».

ΓΣΕΒΕΕ: Μέτρα στήριξης υποδεέστερα και από αυτά του Απριλίου

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργος Καββαθάς υπογράμμισε ότι ήδη από τον Αύγουστο τα περιοριστικά μέτρα είχαν τεράστιες επιπτώσεις στη λειτουργία των επιχειρήσεων, ενώ τώρα πάνω από το 60% του κλάδου μπαίνει σε lockdown, δηλαδή πλέον των 40.000 επιχειρήσεων.

«Είναι σε μια συγκυρία τραγική πλέον ο κλάδος», τόνισε ο κ. Καββαθάς και πρόσθεσε: «ο κίνδυνος των λουκέτων πλέον για μας είναι ορατός το επόμενο διάστημα». Εξέφρασε, δε, την έντονη αμφιβολία του για το αν θα μπορούν πολλές από τις επιχειρήσεις να επαναλειτουργήσουν μετά τη λήξη του lockdown, εκφράζοντας την άποψη ότι «τα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση είναι μέτρα υποδεέστερα ακόμα και των μέτρων που είχαμε τον Μάρτιο – Απρίλιο».

Σε ό,τι αφορά στην ανεργία ο κ. Καββαθάς ανέφερε ότι τα ενδεχόμενα λουκέτα από το 30% του κλάδου «μεταφράζονται» σε 100.000 – 120.000 ανέργους, ενώ ζήτησε και τα εξής μέτρα άμεσης στήριξης για την επιβίωση των επιχειρήσεων:
*ένα ειδικό πρόγραμμα μη επιστρεπτέας προκαταβολής με μια ελάχιστη καταβολή ανά επιχείρηση 5000 ευρώ,
*κάλυψη του 100% των ασφαλιστικών εισφορών το επόμενο εξάμηνο και πρόγραμμα διατήρησης θέσεων εργασίας,
*κάλυψη ενοικίων,
*ρύθμιση όλων των οφειλών που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας,
*απαλλαγή από τέλη κατάληψης πεζοδρομίων και πλατειών.

(Visited 72 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*