Φ. Φόρτωμας: «Τομή στην περιβαλλοντική πολιτική και νομοθεσία η μείωση των πλαστικών μιας χρήσης»

Άκης Αξαόπουλος
16/10/2020 19:13
 
 
 

 

Για τις ευεργετικές συνέπειες που μπορεί να επιφέρει προς το περιβάλλον και το θαλάσσιο οικοσύστημα ο περιορισμός των πλαστικών συσκευασιών μιας χρήσης, μίλησε στην Ολομέλεια της Βουλής, την Πέμπτη 15 Οκτωβρίου, ο Βουλευτής Κυκλάδων της Νέας Δημοκρατίας, Φίλιππος Φόρτωμας, στη διάρκεια της συζήτησης και ψήφισης του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος με τίτλο: «Ενσωμάτωση της Οδηγίας 2019/904/ΕΕ σχετικά με τη μείωση των επιπτώσεων ορισμένων πλαστικών προϊόντων στο περιβάλλον».

Ο κ. Φόρτωμας τόνισε ότι η υιοθέτηση της ευρωπαϊκής Οδηγίας 2019/904 αποτελεί τομή στην περιβαλλοντική νομοθεσία της χώρας κι έρχεται να αλλάξει τις συνήθειες όλων, αφαιρώντας από την καθημερινότητά μας τα μη ανακυκλώσιμα πλαστικά μιας χρήσης, τα οποία είναι επιζήμια για το περιβάλλον και ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό για τη ρύπανση σε θάλασσες και ακτές με επίκεντρο τη νησιωτική Ελλάδα.

Όπως επεσήμανε ο Βουλευτής, το 80-85 % των θαλάσσιων απορριμμάτων που καταμετρούνται στις παραλίες είναι πλαστικά, ενώ τα πλαστικά αντικείμενα μίας χρήσης στο βυθό αντιστοιχούν στο 50 %, ενώ τα είδη αλιείας μόλις στο 27 % του συνόλου.

Η ψήφιση και εφαρμογή του εν λόγω νομοσχεδίου, σύμφωνα με τον κ. Φόρτωμα, ενισχύει την προσπάθεια της Κυβέρνησης για την υιοθέτηση των αρχών μιας πράσινης πολιτικής, την καλλιέργεια οικολογικής συνείδησης σε πολίτες και επιχειρηματίες, με τελικό στόχο τη βιώσιμη ανάπτυξη, την προστασία του περιβάλλοντος και της υγείας.

«Τα πλαστικά μίας χρήσης χρησιμοποιούνται για λίγα μόλις λεπτά, αλλά οι επιπτώσεις τους στο περιβάλλον διαρκούν για δεκαετίες. Η λύση βρίσκεται στα χέρια όλων μας, στις επιλογές και στις καθημερινές μας συνήθειες. Όλοι μπορούμε να είμαστε η αλλαγή που θέλουμε να δούμε στον κόσμο μας. Σήμερα πηγαίνουμε την κοινή μας προσπάθεια ένα βήμα πιο μακριά. Οι συνθήκες έχουν ωριμάσει για αποτελεσματικές πολιτικές στα ζητήματα της προστασίας του περιβάλλοντος. Αυτή η κυβέρνηση τηρεί τις υποσχέσεις της για την ενίσχυση της βιώσιμης αειφόρας οικονομία και ανάπτυξης», τόνισε στην ομιλία του ο κ. Φόρτωμας.

(Visited 66 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*