Επίσκεψη Ν. Συρμαλένιου σε Σύρο και Νάξο

Άκης Αξαόπουλος
15/10/2020 13:17
 
 
 

 

Τη Σύρο και τη Νάξο επισκέφθηκε ο Νίκος Συρμαλένιος από Σάββατο έως και Τρίτη 10-13/10. Στη Σύρο παρευρέθηκε στην εκδήλωση για την απελευθέρωση από τα Γερμανικά ναζιστικά στρατεύματα, ενώ στη Νάξο συμμετείχε στα εγκαίνια του Υποσταθμού Υψηλής Τάσης που συνδέει πλέον ενεργειακά τη Νάξο με τη Μύκονο και την Πάρο, στα πλαίσια της 3ης φάσης του έργου διασύνδεσης των Κυκλάδων με την ηπειρωτική χώρα, έργο που υλοποιεί ο ΑΔΜΗΕ.

 

Στα πλαίσια της επίσκεψης του στη Νάξο, τη Δευτέρα το πρωί επισκέφθηκε το Κέντρο Υγείας – Νοσοκομείο και συναντήθηκε με τη Διοικήτρια κ. Καλή Φραγκίσκου, η οποία μας ενημέρωσε για τη σημερινή κατάσταση του Νοσοκομείου, καθώς και για την αντιμετώπιση του covid 19. Μας ενημέρωσε ότι καθόλη την καλοκαιρινή περίοδο υπήρξε μικρός αριθμός περιστατικών, ενώ συνολικά έγινε διακομιδή στην Αθήνα τριών ασθενών με πτητικό μέσο εξοπλισμένο με την κατάλληλη κάψουλα. Επίσης μας ενημέρωσε ότι το νοσοκομείο διαθέτει δύο θαλάμους covid και μοριακό αναλυτή για την πραγματοποίηση των διαγνωστικών τεστ. Σε ότι αφορά τις προσλήψεις σε επικουρικό ιατρικό, νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό, μας είπε ότι έγιναν με γρήγορες διαδικασίες λόγω covid. Από την πλευρά μας διερωτηθήκαμε πως με τόσα λίγα κρούσματα η Νάξος έχει τοποθετηθεί στη 2η ζώνη του υγειονομικού χάρτη, ενώ επιμείναμε στην ανάγκη προσλήψεων μόνιμου προσωπικού.

Στο θέμα των προσλήψεων σε μόνιμο ιατρικό, νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό και η κ. Φραγκίσκου μας ενημέρωσε ότι έγινε προκήρυξη τον Μάιο και αναμένουν τα αποτελέσματα. Σημαντικό πρόβλημα αποτελεί η έλλειψη γιατρών ειδικοτήτων όπως ακτινολόγου και γυναικολόγου. Σχετικά με τη λειτουργία του αξονικού τομογράφου και λόγω έλλειψης του ακτινολόγου, ο αξονικός λειτουργεί πιλοτικά από τον Ιούνιο σε τηλεσύνδεση με το Αττικό Νοσοκομείο με το σύστημα PAX, ώστε να καλύπτονται τα επείγοντα περιστατικά μέχρι την πρόσληψη ακτινολόγου. Για τη λειτουργία των χειρουργείων που χρειάζονται κτιριακές παρεμβάσεις και εξοπλισμός, έγινε δωρεά ποσού 100.000€ από το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Νάξου, ενώ για τη μονάδα νεφρού, η οποία ξεκίνησε τη λειτουργία της από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, μας είπε ότι σήμερα εξυπηρετεί 23 μόνιμους και 7 φιλοξενούμενους για αιμοκάθαρση.

Τέλος, ένα μεγάλο θέμα που είχε ξεκινήσει από την προηγούμενη διοίκηση και απαιτεί την ολοκλήρωση του, είναι και ο Οργανισμός του Νοσοκομείου, για τον οποίο τους ζητήθηκε από τη 2η ΥΠΕ τεκμηρίωση – αιτιολόγηση δαπάνης για το κόστος επιπλέον προσωπικού.

Από την πλευρά μας ο Νίκος Συρμαλένιος τόνισε και πάλι την αναγκαιότητα ουσιαστικής ενίσχυσης του ΕΣΥ και στα νησιά και την ανάγκη θεσμοθέτησης επιπλέον κινήτρων για την προσέλκυση του ιατρικού προσωπικού στα νησιά, πρόταση που ο ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. έχει επεξεργαστεί και προτίθεται να αναλάβει νομοθετική πρωτοβουλία..

Το απόγευμα επισκέφθηκε μαζί με το συντονιστή της Νομαρχιακής Επιτροπής Μιχάλη Φραγκίσκο το μέλος της ΝΕΚ Λευτέρη Βερύκκοκο και τα μέλη της Ο.Μ. Νάξου Μαρία Γιάπαππα και Παναγιώτη Στεργίου, τον Απόλλωνα και την Κωμιακή. Στον Απόλλωνα ενημερώθηκε για το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι και κυρίως οι επαγγελματίες, όπου λόγω της καταστροφής του λιμενοβραχίονα, η θάλασσα με την κακοκαιρία «μπαίνει» μέσα στα σπίτια και τα καταστήματα, καθώς και για τις ενέργειες που έχουν κάνει προς το Δήμο και το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Νάξου, χωρίς όμως αποτέλεσμα. Η αποκατάσταση του λιμενοβραχίονα, η κατασκευή του Αλιευτικού καταφύγιου και γενικά τα θέματα που απασχολούν την Κοινότητα της Κορωνίδας συζητήθηκαν στη συνάντηση και με τον Πρόεδρο της Κοινότητας, Αντώνη Αλιμπέρτη, στην Κωμιακή.

Την Τρίτη το πρωί ο Νίκος Συρμαλένιος έδωσε συνέντευξη στον τοπικό σταθμό Aegean Voice, όπου μίλησε για την υγειονομική και οικονομική κρίση που περνάει η Χώρα. Αναφέρθηκε στις σοβαρές ευθύνες της κυβέρνησης της ΝΔ όσον αφορά τον τρόπο που άνοιξε ο τουρισμός, χωρίς υγειονομικό διαβατήριο 72 ωρών προ της εισόδου στη χώρα μας, με αποτέλεσμα τη διασπορά του ιού σε όλη την επικράτεια. Επίσης αναφέρθηκε στις προτάσεις που έχει μελετήσει ο ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. και πρόκειται να καταθέσει στη βουλή για επιπλέον κίνητρα που πρέπει να δοθούν σε γιατρούς προκειμένου να στελεχωθούν στα νησιά τα Νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας, όπου τόνισε την αναγκαιότητα για μόνιμες και όχι επικουρικές προσλήψεις. Επίσης μίλησε για το εμβληματικό μέτρο για τη νησιωτικότητα που είναι το Μεταφορικό Ισοδύναμο, το οποίο σε αντίθεση με αυτό που κάνει σήμερα η κυβέρνηση της ΝΔ (μεγάλες καθυστερήσεις στις πληρωμές των επιβατών και των επιχειρηματιών), πρέπει να ενισχυθεί και να επεκταθεί. Τέλος συζητήθηκε το σμυριδικό ζήτημα και το άνοιγμα των ορυχείων, όπου έγινε αναφορά στις ενέργειες που είχε κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο για το άνοιγμα αλλά και για μια μόνιμη βιώσιμη, συνεργατική λύση για τη συνολική ανάπτυξη της ορεινής Νάξου, μέσω μελέτης που έχει εκπονηθεί.

Μετά τη συνέντευξη, ο Νίκος Συρμαλένιος συναντήθηκε με τον Πρόεδρο του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Νάξου, κ. Ήμελλο, προκειμένου να ενημερωθεί για την αποκατάσταση του λιμενοβραχίονα στον Απόλλωνα, αλλά και για την πορεία του έργου «Αλιευτικό καταφύγιο στον Απόλλωνα Νάξου». Ο κ. Ήμελλος ενημέρωσε για τις ενέργειες που έχει κάνει το Λιμενικό Ταμείο από τον Μάιο με πρώτο βήμα την αποκατάσταση της πλατείας που ανήκει στη λιμενική ζώνη, καθώς και τις εγκρίσεις που απαιτούνται για να προχωρήσουν οι εργασίες. Ο Νίκος Συρμαλένιος ζήτησε να είναι σε διαρκή επαφή και επικοινωνία, προκειμένου να ενημερώνεται για την πορεία και την εξέλιξη του έργου.

(Visited 75 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*