Ν. Συρμαλένιος: «Μέτρα – ασπιρίνες και ανεπαρκή ενίσχυση στους αυτοαπασχολούμενους και τις μικρές επιχειρήσεις»

syrmalenios vouli
Άκης Αξαόπουλος
29/09/2020 18:20
 
 
 

 

Η ένταξη των εργαζομένων σε όλες τις πλημμυροπαθείς περιοχές στο καθεστώς της αναστολής εργασίας και η μονιμοποίηση της αποζημίωσης των 534 ευρώ τον μήνα αποτελεί ουσιαστικά την καταβολή και την επαναφορά του υποκατώτατου μισθού για τους εργαζόμενους, τόνισε ο βουλευτής Κυκλάδων Νίκος Συρμαλένιος, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση των επειγουσών ρυθμίσεων για την αντιμετώπιση των καταστροφικών συνεπειών του κυκλών «Ιανός».

Παράλληλα, τόνισε ότι η ελάχιστη ενίσχυση των αυτοαπασχολούμενων, των ελεύθερων επαγγελματιών και των μικρών επιχειρήσεων με την επιστρεπτέα προκαταβολή, αλλά και την πάγια ενίσχυση των 5.000 και των 8.000 δεν μπορεί να αντιμετωπίσει το εύρος της ζημιάς που είναι σωρευτικό και μαζί με την οικονομική κρίση που έχει προέλθει από την πανδημία.

Σχετικά με τον ΦΠΑ και την παράτασή του μέχρι 30/04/2021, ο Νίκος Συρμαλένιος ανέφερε ότι αποτελεί και αυτό ένα ημίμετρο και πρόσθεσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προεκλογικά στο πρόγραμμά του πρότεινε μόνιμη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από το 13% έως το 11%, ενώ σε ό,τι αφορά την τωρινή κρίση πρότεινε όσο διαρκεί η κρίση να πάει στο 6%.

Τέλος, κατέκρινε την κυβέρνηση για το γεγονός ότι ψήφισε μια τροπολογία για απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ, εξαιρώντας τα μικρά νησιά κάτω από χίλιους διακόσιους κατοίκους.

Τέλος ανέφερε ότι η νέα λίστα Πέτσα προς τα κανάλια, δημιουργεί συνθήκες Βόρειας Κορέας στην ενημέρωση.

Ακολουθεί η ομιλία του Νίκου Συρμαλένιου:

«Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η τεράστια φυσική και οικονομική καταστροφή που έπληξε τον Νομό Καρδίτσας, τα Φάρσαλα –όπως είπε προηγουμένως η συνάδελφος- αλλά και την Κεφαλονιά, την Ιθάκη, τη Ζάκυνθο και άλλες περιοχές, δεν πληρώνεται και δεν αναπληρώνεται με καμία ενίσχυση, πόσο μάλλον με τα μέτρα-«ασπιρίνες» που πήρε η Κυβέρνηση. Δεν αναλύω τα μέτρα, τα έχουν αναλύσει πολλοί συνάδελφοι προηγουμένως.

Το χειρότερο, όμως, απ’ όλα είναι ότι το πακέτο μέτρων που ξεκίνησε από τον Μάρτιο για την αντιμετώπιση της πανδημίας τείνει να μονιμοποιηθεί για κάθε αιτία. Η ένταξη των εργαζομένων σε όλες τις πλημμυροπαθείς περιοχές στο καθεστώς της αναστολής εργασίας και η μονιμοποίηση της αποζημίωσης των 534 ευρώ τον μήνα αποτελεί ουσιαστικά την καταβολή και την επαναφορά του υποκατώτατου μισθού για τους εργαζόμενους.

Παράλληλα η ελάχιστη ενίσχυση των αυτοαπασχολούμενων, των ελεύθερων επαγγελματιών και των μικρών επιχειρήσεων με την επιστρεπτέα προκαταβολή, αλλά και την πάγια ενίσχυση των 5.000 και των 8.000 δεν μπορεί να αντιμετωπίσει το εύρος της ζημιάς που είναι σωρευτικό και μαζί με την οικονομική κρίση που έχει προέλθει από την πανδημία.

Σχετικά με τον ΦΠΑ και την παράτασή του μέχρι 30/04/2021 αποτελεί και αυτό ένα ημίμετρο. Εμείς προεκλογικά στο πρόγραμμά μας είχαμε μόνιμη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από το 13% έως το 11%, ενώ σε ό,τι αφορά την τωρινή κρίση έχουμε προτείνει όσο διαρκεί η κρίση να πάει στο 6%.

Και βεβαίως εδώ θα κάνω μία παρένθεση. Ψηφίσατε μία τροπολογία για απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ για τα μικρά νησιά κάτω από χίλιους διακόσιους κατοίκους. Δεν καταλαβαίνω, κύριοι Υπουργοί των Οικονομικών, ποιος εγκέφαλος εξαίρεσε τα μικρά νησιά των Κυκλάδων απ’ αυτήν την ρύθμιση; Εγώ σας καλώ να το σκεφτείτε και να το επαναφέρετε. Το κόστος είναι πάρα πολύ μικρό. Πρέπει να επεκταθεί και σε άλλα επτά, οχτώ νησιά των Κυκλάδων που είναι κάτω των χιλίων κατοίκων. Εμείς είχαμε προτείνει δύο φορές τροπολογία. Ήταν στο πρόγραμμά μας, όπως ήταν και στο πρόγραμμά μας να μειωθεί ο φόρος εισοδήματος σε νησιά κάτω των τριών χιλιάδων».

«Σε ό,τι αφορά το άρθρο 11 και τη νέα λίστα Πέτσα, η Κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι έχει πολύ κοντά χέρια σε ό,τι αφορά τους εργαζόμενους και τις μικρές επιχειρήσεις. Ενισχύει με το σταγονόμετρο και οι ενισχύσεις φτάνουν με πολύ μεγάλη καθυστέρηση, ενώ έχετε μεγάλη απλοχεριά προς τους ισχυρούς φίλους σας όπως είναι οι καναλάρχες, που όχι μόνο πήραν τη μερίδα του λέοντος από την λίστα Πέτσα, αλλά ανεστάλη η πληρωμή για την αδειοδότησή τους.

Και επίσης θα σας πω και για κάποιους άλλους ισχυρούς φίλους όπως η Fraport. Της αναστείλατε από τον Μάιο τη ληξιπρόθεσμη οφειλή ύψους 44 εκατομμυρίων ευρώ. Φέρνετε λοιπόν σήμερα μια νέα χαριστική ρύθμιση διαφημιστικής καμπάνιας από τα ΜΜΕ για τη δημόσια υγεία που θα έπρεπε να είναι εντελώς δωρεάν.

Μάλιστα η νέα λίστα Πέτσα επικαλείται την περίπτωση γ΄ της παραγράφου 2 του άρθρου 32 του ν. 4412/2016. Τι λέει εκεί; Θα σας διαβάσω ακριβώς τι λέει. «Στο μέτρο που είναι απολύτως απαραίτητο εάν λόγω κατεπείγουσας ανάγκης οφειλόμενης σε γεγονότα απρόβλεπτα για την αναθέτουσα αρχή, δεν είναι δυνατή η τήρηση των προθεσμιών που προβλέπονται για τις ανοιχτές, κλειστές ή ανταγωνιστικές διαδικασίες με διαπραγμάτευση, οι περιστάσεις που επικαλούνται οι αναθέτουσες αρχές για την αιτιολόγηση της κατεπείγουσας ανάγκης δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να απορρέουν από δική τους ευθύνη».

Δεν είναι δική σας ευθύνη να προβλέψετε -και είχατε προβλέψει- το εύρος και το μάκρος της πανδημίας, και τώρα ξαφνικά θεωρείτε ότι αυτό είναι κατεπείγουσα και απρόβλεπτη ανάγκη, για να θεσμοθετήσετε για άλλη μια φορά τη λίστα Πέτσα;

Κυρίες και κύριοι της Κυβέρνησης, έχετε καταλάβει ότι χτίζετε στην ενημέρωση μοντέλο Βόρειας Κορέας και μάλιστα εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης; Το έχετε καταλάβει αυτό; Αυτό κάνετε.».

(Visited 33 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*