Φίλιππος Φόρτωμας: «Η Κυβέρνηση στέκεται δίπλα σε τουρισμό και νησιώτες με ευεργετικά μέτρα»

Άκης Αξαόπουλος
15/09/2020 16:54
 
 
 

 

Στην Ολομέλεια της Βουλής μίλησε την Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου, ο Βουλευτής Κυκλάδων της Νέας Δημοκρατίας, Φίλιππος Φόρτωμας, κατά τη συζήτηση και ψήφιση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Υγείας αναφορικά με τις κυρώσεις των δύο Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου, με διατάξεις «για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού covid- 19 και άλλων επειγόντων ζητημάτων», οι οποίες εκδόθηκαν από τις επιτροπές Κοινωνικών Υποθέσεων και Παραγωγής – Εμπορίου της Βουλής.

Στο ξεκίνημα της ομιλίας του, ο Βουλευτής χαιρέτησε τη χθεσινή εξαγγελία του Πρωθυπουργού για την άμεση κατάργηση του ΕΝΦΙΑ σε 26 μικρά νησιά, μέτρο που όπως είπε, ανακουφίζει τους νησιώτες και καταδεικνύει ότι η σημερινή κυβέρνηση στέκεται έμπρακτα δίπλα τους.

Σχετικά με το νομοσχέδιο και την κύρωση των Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου, ο κ. Φόρτωμας έδωσε βαρύτητα στις ευεργετικές προβλέψεις για την τουριστική οικονομία, οι οποίες στηρίζουν χιλιάδες επιχειρηματίες και εργαζόμενους στον τουρισμό.

Ειδικότερα, αναφέρθηκε στα έκτακτα μέτρα στήριξης των τουριστικών επιχειρήσεων και της αγοράς εργασίας μέσω του μηχανισμού «ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ», ο οποίος παρέχει ειδικές αποζημιώσεις και διαφυλάσσει χιλιάδες θέσεις εργασίας στον τουρισμό.

Μίλησε, επίσης, για το άρθρο 12 που προβλέπει τη χορήγηση του τακτικού επιδόματος ανεργίας στους εποχιακά εργαζόμενους σε τουριστικά και επισιτιστικά επαγγέλματα, με μείωση του απαιτούμενου αριθμού ημερών ασφάλισης για την καταβολή του επιδόματος, από εκατό ημέρες κατ’ ελάχιστον σε πενήντα .

Ακόμη, αναφέρθηκε στις διατάξεις του άρθρου 14 και στη δυνατότητα που παρέχεται στις πληγείσες επιχειρήσεις να αναστείλουν τις συμβάσεις των εργαζομένων τους και οι τελευταίοι να λάβουν την αποζημίωση ειδικού σκοπού ( ποσό 534,00€) και ασφαλιστικής κάλυψης επί του ονομαστικού τους μισθού.

Πρόσθεσε, επίσης, ότι με το παρόν νομοσχέδιο θεσμοθετείται η οικονομική στήριξη των ξεναγών, τουριστικών συνοδών, εποχικών εργαζομένων και ναυτικών, οι οποίοι επλήγησαν δραματικά στο πλαίσιο της γενικότερης κρίσης.

Ο κ. Φόρτωμας, δεν παρέλειψε να κάνει ειδική μνεία στο άρθρο 55 και στην εφαρμογή του προγράμματος «Τουρισμός για όλους», το οποίο λειτουργεί ως τονωτική ένεση για τη δοκιμαζόμενη τουριστική οικονομία.

«Δια του παρόντος νομοσχεδίου, καταδεικνύεται ότι η Κυβέρνηση στηρίζει τους εργαζόμενους, τους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις του τουρισμού, αφουγκράζοντας την αγωνίας τους καθ’ όλη τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου στις νησιωτικές περιοχές.

Νησιά όπως η Πάρος, Αντίπαρος, Σαντορίνη, Μύκονος και το σύνολο των επιχειρήσεων στα νησιά αυτά και όχι μόνο, επλήγησαν άλλα περισσότερο άλλα λιγότερο.

Παρόλα αυτά είμαστε σε καλύτερη μοίρα από τις ανταγωνιστικές μας χώρες σε διεθνές επίπεδο.

Η πανδημία άλλαξε άρδην τα δεδομένα που γνωρίζαμε μέχρι πρότινος. Όμως πρέπει με ταχύτατα βήματα να προχωρήσουμε σε δομικές μεταρρυθμίσεις.

Η χώρα μας δεν έχει δικαίωμα να αποτύχει στη διαχείριση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης και δε θα υποστείλουμε τη σημαία των μεγάλων τομών και αλλαγών. Η παρούσα Κυβέρνηση μπορεί να το διασφαλίσει αυτό», τόνισε ο Βουλευτής Κυκλάδων, εκφράζοντας την πεποίθησή του για επιτάχυνση των στόχων που έχουν τεθεί με κυρίαρχο μέλημα την επιστροφή στην οικονομική και κοινωνική κανονικότητα.

(Visited 76 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*