Ερώτηση Συρμαλένιου για τον μοριακό αναλυτή του Γενικού Νοσοκομείου Σύρου

Newsroom
21/08/2020 15:39
 
 
 

Η απεγκατάσταση του μοριακού αναλυτή (PCR) από το Γενικό Νοσοκομείο Σύρου ήταν το θέμα της ερώτησης του βουλευτή Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Συρμαλένιου προς τον Υπουργό Υγείας.

Σε αυτήν, ο κ. Συρμαλένιος υποστηρίζει ότι τα νησιά αφήνονται σε δεύτερη μοίρα, όσον αφορά στην αντιμετώπιση της πανδημίας, λόγω της αποσπασματικής αντιμετώπισης των υγειονομικών αναγκών τους, αλλά και της έλλειψης στρατηγικού σχεδιασμού, ο οποίος θα έπρεπε να περιλαμβάνει ενίσχυση του ΕΣΥ με μαζικές προσλήψεις μόνιμου ιατρικού και λοιπού προσωπικού, προμήθεια των κατάλληλων μηχανημάτων, πρόβλεψη για μαζικά τεστ στους υγειονομικούς και τον γενικό πληθυσμό και αποτελεσματική υγειονομική επιτήρηση των θετικών κρουσμάτων.

Το πλήρες περιεχόμενο της ερώτησης του κ. Συρμαλένιου έχει ως εξής:

Με πρόσφατη απόφαση της 2ης ΥΠΕ έγινε απεγκατάσταση του μοριακού αναλυτή (PCR) από το Γ.Ν. Σύρου «ΒΑΡΔΑΚΕΙΟ», αποδυναμώνοντας το Νομαρχιακό νοσοκομείο των Κυκλάδων και στερώντας τη δυνατότητα διεξαγωγής μοριακών τεστ σε μεγάλη κλίμακα που θα μπορούσε να καλύψει τις ανάγκες όχι μόνο της Σύρου αλλά και των υπόλοιπων νησιών.
Ο μοριακός αναλυτής, που εγκαταστάθηκε και λειτούργησε από 3-8-2020, έως σήμερα στο νοσοκομείο, έχει δυνατότητα επεξεργασίας 96 δειγμάτων ανά 7ωρο.
Όπως ανακοίνωσε η 2η ΥΠΕ: «Προκειμένου να καλυφθούν αυξημένες ανάγκες του λεκανοπεδίου Αττικής, λαμβάνοντας υπόψη ότι διανύουμε το τελευταίο δεκαπενθήμερο της θερινής περιόδου και ενόψει πιθανού δεύτερου κύματος της πανδημίας, κρίθηκε αναγκαία η μεταφορά του συγκεκριμένου αναλυτή στο μικροβιολογικό τμήμα του Π.Γ.Ν. «Αττικόν», που είναι νοσοκομείο αναφοράς Covid-19». Ταυτόχρονα, δρομολογήθηκε η αντικατάσταση του αναλυτή του Γ.Ν. Σύρου από άλλον μικρότερο αναλυτή, ο οποίος μεταφέρθηκε από το Γ.Ν. Ρόδου.
Η παραπάνω αποσπασματική και χωρίς σχεδιασμό αντιμετώπιση των υγειονομικών αναγκών των νησιών, τα οποία λόγω του τουρισμού κινδυνεύουν με ανεξέλεγκτη αύξηση των κρουσμάτων Covid-19, αφήνει τα νησιά σε δεύτερη μοίρα στην αντιμετώπιση της πανδημίας και επιβεβαιώνει για ακόμα μία φορά πως η Κυβέρνηση ακόμα και σήμερα δεν έχει κάνει έναν στρατηγικό σχεδιασμό για τις υγειονομικές τους ανάγκες, με ενίσχυση του ΕΣΥ με μαζικές προσλήψεις μόνιμου ιατρικού και λοιπού προσωπικού, προμήθεια των κατάλληλων μηχανημάτων, πρόβλεψη για μαζικά τεστ στους υγειονομικούς και τον γενικό πληθυσμό, και αποτελεσματική υγειονομική επιτήρηση των θετικών κρουσμάτων.
Επειδή υγειονομική θωράκιση δεν μπορεί να θεωρηθεί η αναγκαστική μεταφορά μηχανημάτων από το ένα νοσοκομείο στο άλλο, για να καλύπτουν ad hoc τα κενά που κάθε φορά προκύπτουν, αλλά η προμήθεια των αναγκαίων και κατάλληλων για κάθε νοσοκομείο μηχανημάτων από την έναρξη της πανδημίας, μετά από μελέτη των αναγκών κάθε Υγειονομικής Περιφέρειας,

Ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός:
1.Με ποιες συγκεκριμένες ενέργειες προτίθεστε να στηρίξετε υγειονομικά τα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας των Κυκλάδων, τα οποία δίνουν μια άνιση μάχη από πλευράς υποδομών με τον COVID-19;

2.Ποιο το σχέδιό σας για την υγειονομική θωράκιση των νησιωτών, μετά την αποχώρηση των τουριστών της θερινής περιόδου, με δεδομένη την διασπορά της Covid-19 και στον τοπικό πληθυσμό;

3.Προτίθεσθε να προχωρήσετε τάχιστα στη στελέχωση των υγειονομικών μονάδων των νησιών με ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό, έτσι ώστε οι κάτοικοι και οι επισκέπτες να αισθάνονται ασφαλείς;

(Visited 53 times, 1 visits today)
Latest Post

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*