Συνάντηση στο υπουργείο Εσωτερικών για την ταχύτερη απορρόφηση κονδυλίων του ΕΣΠΑ 2007-2013

admin
03/11/2015 23:23
 
 
 

Ο συντονισμός των ενεργειών των συναρμόδιων υπουργείων και της ΚΕΔΕ, ώστε να απορροφηθούν όσο το δυνατόν περισσότερα κονδύλια για την υλοποίηση έργων του προγράμματος ΕΣΠΑ 2007-2013 μέχρι τέλος του 2015 αποφασίστηκε στη συνάντηση που είχε το προεδρείο της ΚΕΔΕ με τον υπουργό Εσωτερικών, τον Γ.Γ. αρμόδιο για το ΕΣΠΑ, τον πρόεδρο του ΤΕΕ και τον Γ.Γ. ΥΠΕΣΔΑ.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ κ. Πατούλης, μεταξύ άλλων, εξέφρασε τις ανησυχίες των δημάρχων για τα έργα που χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ 2007-2013 και τα οποία βρίσκονται στον «αέρα», καθώς σύμφωνα με την Επίτροπο Περιφερειακής Πολιτικής δεν πρόκειται να δοθεί παράταση στο χρονοδιάγραμμα υλοποίησής τους. Το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα μεγάλο, αφού από την μέχρι τώρα καταγραφή, έχει προκύψει ότι τα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη ξεπερνούν τα 480 σε όλη τη χώρα.

Βοήθεια σε μικρούς, νησιωτικούς και ορεινούς δήμους

Από την πλευρά του, ο κ. Κουρουμπλής ζήτησε συντονισμό των εμπλεκόμενων φορέων προκειμένου να βρεθούν λύσεις και να «τρέξουν» όσο το δυνατόν πιο γρήγορα οι διαδικασίες ολοκλήρωσης των πιο ώριμων έργων. Ο αρμόδιος για θέματα ΕΣΠΑ Γ.Γ. κ. Κορκολής υπογράμμισε ότι καταβάλλονται προσπάθειες προκειμένου να βρεθεί φόρμουλα, μέσω της οποίας θα υπάρξουν οι λιγότερες απώλειες πόρων.

Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκε και το θέμα των έργων που βρίσκονται στη φάση της υλοποίησης, καθώς και οι τρόποι παροχής βοήθειας στους μικρούς, νησιωτικούς και ορεινούς δήμους προκειμένου να μπορέσουν να εντάξουν έργα τους στο νέο ΕΣΠΑ. Προς την κατεύθυνση αυτή, ο πρόεδρος του ΤΕΕ κ. Στασινός διατύπωσε την πρόθεση του Επιμελητηρίου να δημιουργηθεί μια κεντρική δομή, η οποία – σε συνεργασία με την ΚΕΔΕ – θα μπορεί να καταρτίζει τα τεχνικά δελτία για μικρούς δήμους με κατοίκους κάτω από 5.000 κατοίκους. Το ίδιο μπορεί να γίνει και για ορεινούς και νησιωτικούς δήμους.

Τέλος, ο κ. Κουρουμπλής διαβεβαίωσε την ΚΕΔΕ ότι, μέχρι το τέλος του μήνα, θα έχουν αποδοθεί στους δήμους περίπου 399 εκατ. ευρώ που θα αφορούν προγράμματα, όπως το Βοήθεια στο Σπίτι, τα Προνοιακά Επιδόματα, οφειλές προηγούμενων ετών και τα αναπτυξιακά έργα των δήμων (ΣΑΤΑ).

(Visited 13 times, 1 visits today)
Latest Post

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*