Φ. Φόρτωμας: Η νησιωτικότητα οφείλει να είναι προτεραιότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Άκης Αξαόπουλος
08/07/2020 14:16
 
 
 

 

Στην Επιτροπή των Περιφερειών της Βουλής, μίλησε χτες ο Βουλευτής Κυκλάδων της Νέας Δημοκρατίας και μέλος της Επιτροπής, Φίλιππος Φόρτωμας, παρόντος του Προέδρου της ΕΝΠΕ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών, κ. Απόστολου Τζιτζικώστα.

Ο κ. Φόρτωμας σε συνέχεια της παρουσίασης των προτάσεων για την Περιφερειακή Πολιτική που κατέθεσε ο κ. Τζιτζικώστας, εστίασε την ομιλία του στην ανάγκη οι Περιφέρειες και οι Δήμοι όπως δύνανται να αξιοποιήσουν τους πόρους του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης και να βοηθήσουν με τον τρόπο αυτό τις τοπικές κοινωνίες να ανακάμψουν ταχύτερα. Οι ιδιαίτερες ανάγκες και των νησιών και των πιο ευάλωτων περιοχών, όπως είναι άλλωστε και η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, πρέπει και οφείλουν να ενταχθούν ως προτεραιότητα στις πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο κ. Φόρτωμας αναφέρθηκε στην ανάγκη στήριξης των ελληνικών νησιών και περιφερειών που αντιμετωπίζουν σήμερα σημαντικές προκλήσεις καθώς δικαιούνται ίσες ευκαιρίες στην ανάπτυξη με δίκαιο και βιώσιμο τρόπο. Πρόκειται για ένα κρίσιμο ζήτημα το οποίο αφορά ιδιαίτερα χώρες όπως η Ελλάδα και αποτελεί εμπόδιο για την ανάπτυξη ορισμένων περιοχών, λόγω των σημαντικών υστερήσεων σε ζωτικές και σύγχρονες υποδομές, ελλιπούς μεταφορικής πρόσβασης, αλλά και του υψηλού κόστους μετακινήσεων και μεταφορών. Πρέπει, λοιπόν, να υπάρξει δέσμευση σε επίπεδο ευρωπαϊκό, ότι θα επωφεληθούν όλες οι περιοχές που αντιμετωπίζουν προκλήσεις στην πρόσβαση και τη συνδεσιμότητα, μέσω όλων των εργαλείων χρηματοδότησης στο πλαίσιο του νέου πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου 2021 – 2027, για τον πράσινο μετασχηματισμό των μεταφορών με επίκεντρο την ευρωπαϊκή πράσινη συμφωνία.

Τέλος, ο Βουλευτής Κυκλάδων τόνισε πως οφείλουμε στις τοπικές μας κοινωνίες και φυσικά για τις δικές μας πολιτικές στην πράσινη μετάβαση αλλά και τη βιώσιμη ανάπτυξη, να κινηθούμε όλοι προς την υιοθέτηση αποφάσεων που θα συνδράμουν στην ενίσχυσή τους και την ενδυνάμωσή τους, και ως εκ τούτου, οι ανάγκες των δυσπρόσιτων περιοχών πρέπει να ληφθούν υπόψη κατά την αναθεώρηση του Ευρωπαϊκού Κανονισμού που αφορά στην ολοκλήρωση των ευρωπαϊκών υποδομών στις μεταφορές.

(Visited 37 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*