Ν. Συρμαλένιος: «Η ευρυζωνικότητα και η χρήση του διαδικτύου δημόσιο αγαθό για τα νησιά»

Άκης Αξαόπουλος
27/05/2020 00:51
 
 
 

 

Δημόσιο αγαθό για τα νησιά είναι η ευρυζωνικότητα και η χρήση του διαδικτύου, τόνισε ο βουλευτής Κυκλάδων Νίκος Συρμαλένιος, μιλώντας στη συνεδρίαση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Περιφερειών με θέμα: «O ψηφιακός μετασχηματισμός του κράτους και η υγειονομική κρίση ως επιταχυντής του μετασχηματισμού».

Στην ομιλία του ο βουλευτής τόνισε ότι ο ψηφιακός μετασχηματισμός του κράτους είναι ένα κομβικό ζήτημα. Χάρη στην εξέλιξη της τεχνολογίας οι αλλαγές που έγιναν τα τελευταία 20 χρόνια είναι ραγδαίες και επιταχύνουν οικονομικές και κοινωνικές εξελίξεις. Ανέφερε ότι μέσα στην πανδημία, η Βουλή, το ανώτατο αντιπροσωπευτικό Σώμα του ελληνικού λαού, δεν μπόρεσε να λειτουργήσει με πλήρεις μηχανισμούς ψηφιακά και αυτό ακριβώς δημιούργησε έλλειμμα δημοκρατίας. Η Βουλή επίσης χρησιμοποιήθηκε για να περάσουν, μαζί με κάποια αναγκαία θετικά μέτρα για την υγειονομική κρίση και μια σειρά άλλα ζητήματα, τα οποία κατά παρέκκλιση και με απευθείας αναθέσεις δημιούργησαν προβλήματα, σοβαρά προβλήματα αδιαφάνειας στη λήψη των αποφάσεων.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο θέμα της ψηφιακής σύνταξης που το Υπουργείο Εργασίας έχει αναγάγει ως μείζονα στόχο, τονίζοντας ότι με τη βιασύνη και τα λάθη τα οποία έχουν επισημανθεί από την Ειδική Επιτροπή του Ηλεκτρονικού ΕΦΚΑ, δεν μπορεί να υπάρξει ψηφιακή σύνταξη και εάν υπάρξει με τέτοια λάθη, θα είναι πολύ σοβαρές οι επιπτώσεις σε εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχους.

Ο Ν. Συρμαλένιος αναφέρθηκε επίσης, στην ευρυζωνικότητα, που θα πρέπει να είναι αγαθό δημόσιας υπηρεσίας και ιδιαίτερα για τα νησιά και για τις απομακρυσμένες και δυσπρόσιτες περιοχές. Τόνισε ότι στις Κυκλάδες υπάρχει «ευρυζωνικό χάσμα», κάτι το οποίο έγινε έντονα αισθητό την περίοδο της πανδημίας. Υπάρχουν ακόμα νησιωτικές περιοχές στις οποίες δεν είναι εφικτή η σύνδεση με το ίντερνετ ή δεν υπάρχουν οι ίδιες ταχύτητες που υπάρχουν στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Ένα δεύτερο ζήτημα αφορά τον τεχνολογικό εξοπλισμό προς τους μαθητές, με αφορμή τις πρόσφατες εξαγγελίες για τηλεκατάρτιση και τηλεκπαίδευση. Όπως τόνισε ο βουλευτής, τα προβλήματα βγήκαν στην επιφάνεια, ανάμεσα σε αυτά και η έλλειψη τεχνολογικού εξοπλισμού για τους μαθητές. Το Υπουργείο Παιδείας έκανε απλώς μία επικοινωνιακή κίνηση, μοιράζοντας υπολογιστές, ωστόσο και οι λίγοι υπολογιστές που δόθηκαν τελικώς, δεν έχουν πάει ακόμα στα σχολεία. Επίσης, ο Ν. Συρμαλένιος τόνισε ότι όλοι οι μαθητές θα πρέπει να έχουν πρόσβαση σε δωρεάν ίντερνετ ή έστω σε πολύ φτηνό ίντερνετ, ανάλογα φυσικά με τα κοινωνικά κριτήρια.

Στο πλαίσιο της ομιλίας του, ο βουλευτής έκανε έντονη κριτική στη Νέα Δημοκρατία, αναφέροντας ότι προσπαθεί με κάθε τρόπο να «σβήσει» οτιδήποτε θετικό έγινε από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και στον τομέα του ψηφιακού μετασχηματισμού του κράτους. Ανέφερε επίσης ως κλασσικό παράδειγμα το πρόγραμμα «Φιλόδημος 1», το οποίο μετονομάστηκε σε «Αντώνης Τρίτσης», καθώς και το μέτρο του μεταφορικού ισοδύναμου στα νησιά, ένα εμβληματικό μέτρο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο η παρούσα κυβέρνηση προσπαθεί να εξαφανίσει.

(Visited 39 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*