Κατερίνα Μονογυιού: Στα νησιά μας θα εφαρμόσουμε ένα νέο αναπτυξιακό πρόγραμμα για την επόμενη μέρα

Κατερίνα Μονογυιού
Άκης Αξαόπουλος
21/04/2020 14:26
 
 
 

 

Την Μεγάλη Τετάρτη η Ελλάδα άντλησε από τις αγορές 2 δις. Ευρώ με την έκδοση επταετούς ομολόγου με επιτόκιο 2% εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού. Αυτό αποδεικνύει ότι οι αγορές έχουν εμπιστοσύνη στην Ελλάδα και στην κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Αυτό το γεγονός δίνει ανάσα στην Ελληνική οικονομία να ανταπεξέλθει σε αυτό το ασφυκτικό περιβάλλον της κρίσης. Οι πρώτες προτεραιότητες ενίσχυσης είναι ο τουρισμός και ο πρωτογενής τομέας γιατί είναι η ατμομηχανή της Ελληνικής Οικονομίας στην αντιμετώπιση αυτής της παγκόσμιας κρίσης.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Τουρισμού τον Υπουργό Χάρη Θεοχάρη και τον Υφυπουργό Μάνο Κόνσολα, όπως επίσης και τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκη Βορίδη για τους χειρισμούς τους στην προσπάθεια θωράκισης του τουρισμού και του πρωτογενή τομέα. Για να μπορέσουν αυτοί οι καίριοι τομείς της οικονομίας να βγουν από αυτή την κρίση όσο το δυνατόν με τις λιγότερες απώλειες.

Με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) για τον τουρισμό περιλαμβάνεται και η χορήγηση 18μηνου voucher σε όσους είχαν κάνει προκρατήσεις στην χώρα μας, για να μεταθέσουν τις διακοπές τους μέσα στο 2021 και να μην γίνουν ακυρώσεις. Η ίδια δυνατότητα δίνεται για πιστωτικό κουπόνι που θα δοθεί για οφειλές από ματαιώσεις θαλάσσιων ταξιδιών και πτήσεων. Στην ίδια ΠΝΠ με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών & Τουρισμού χορηγείται έκτακτη οικονομική ενίσχυση στα τουριστικά καταλύματα συνεχούς λειτουργίας που παραμένουν ανοικτά κατ΄εξαίρεση.

Τα νέα μέτρα στήριξης επιχειρήσεων και εργαζομένων θα χρησιμοποιήσουν χρηματοδοτικά εργαλεία από ευρωπαϊκά προγράμματα. Η επόμενη μέρα για τον τουρισμό δεν θα στηρίζεται στα επιδόματα αλλά στην ανάπτυξη, γιατί η επόμενη μέρα για τον Ελληνικό τουρισμό θα ξεκινήσει το 2021 και πρέπει να είμαστε όλοι έτοιμοι πολιτεία – επιχειρήσεις και εργαζόμενοι. Εκτός των άλλων πρέπει να επιδιώξουμε μείωση του ΦΠΑ στις μεταφορές και στη διαμονή γιατί ο τουρισμός έχει δεχθεί τεράστιο πλήγμα από τον κορωνοϊό. Με τα πρωτόκολλα δε ασφαλούς εισόδου των τουριστών στη Ελλάδα που πρότεινε ο Υφ.Τουρισμού Μάνος Κόνσολας, θα υπάρξει και Υγειονομική Θωράκιση της Ελλάδος την επόμενη μέρα.

Με τις στοχευμένες παρεμβάσεις και την στήριξη του πρωτογενούς τομέα με τα απαραίτητα κονδύλια και με την παράλληλη οικονομική στήριξη του κλάδου των παράκτιων αλιέων από τις επιπτώσεις της πανδημίας του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκη Βορίδη, κανείς δεν θα αφεθεί να αντιμετωπίσει μόνος του τις συνέπειες της κρίσης. Με την έγκριση δε της χρηματοδότησης ειδικών μέτρων στήριξης των μικρών νησιών για τις ποικιλίες προϊόντων της τοπικής γεωργικής παραγωγής, διοχετεύεται στην νησιωτική αγροτική οικονομία ενίσχυση για να αντιμετωπισθεί η μείωση των εσόδων.

Το πλάνο της επόμενης μέρας για την οικονομία θα στηρίζεται στην αναπτυξιακή πολιτική, με τις άγιες μέρες να μας γεμίζουν πίστη και ελπίδα ότι θα ξεπεράσουμε και αυτές τις δυσκολίες και το αύριο θα βρει την Ελλάδα πιο δυνατή από αυτή την δοκιμασία.

(Visited 128 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*