Αντώνης Συρίγος και Νίκος Συρμαλένιος: «Μια άλλη Ελλάδα σε μια άλλη Ευρώπη»

 
 
 

Από τη Σύρο ξεκίνησε και επίσημα η προεκλογική εκστρατεία του ΣΥΡΙΖΑ στις Κυκλάδες, με τους υποψήφιους βουλευτές του κόμματος Αντώνη Συρίγο και Νίκο Συρμαλένιο να δίνουν σήμερα το μεσημέρι συνέντευξη Τύπου στο Πνευματικό Κέντρο του δήμου Σύρου-Ερμούπολης.

Στο πλάι τους βρέθηκαν και τα μέλη της προσωρινής συντονιστικής επιτροπής της Οργάνωσης Μελών του ΣΥΡΙΖΑ Σύρου Αλέξανδρος Σπόντης, Αντώνης Μαρώτης και Φλώρα Ρούσσου. Σημειώνεται ότι αρχικά είχε προγραμματιστεί να παραστεί και ο Νίκος Μανιός, εντούτοις λόγω κομματικών υποχρεώσεων αυτό δεν κατέστη δυνατό, γι’ αυτό και διαβάστηκε μήνυμα που έστειλαν ο ίδιος, καθώς και οι υπόλοιποι υποψήφιοι βουλευτές Άννα Μαυρουδή και Σταύρος Στέλλας. Το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ στον νόμο θα ολοκληρωθεί με τη συμμετοχή ενός προσώπου κι από τους Οικολόγους (της κ. Ευθυμιάτου ή του κ. Πολιτόπουλου).

 

«Δεν θα γίνει παρένθεση η Αριστερά»

Αρχικά, τον λόγο πήρε ο κ. Σπόντης, ο οποίος τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι οι εκλογές της 20ης Σεπτέμβρη είναι μια νέα μάχη, εξίσου δύσκολη με εκείνη του Ιανουαρίου, όμως το κοινό μέτωπο του λαού και του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα επιτρέψει την επιστροφή του «παλιού και διεφθαρμένου συστήματος».

«Ο κ. Μεϊμαράκης καραδοκεί για να συνεχίσει το καταστροφικό του έργο και να κάνει παρένθεση την κυβέρνηση της Αριστεράς […] Είμαστε μέρος αυτού του λαού και θα παραμείνουμε» δήλωσε ο κ. Σπόντης.

 

Σύγκρουση του παλιού με το καινούριο

Οι τοποθετήσεις τόσο του κ. Συρίγου, όσο και του κ. Συρμαλένιου κινήθηκαν στον γενικότερο άξονα της προεκλογικής στρατηγικής που έχει χαράξει ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος εστιάζει στη σύγκριση του παλαιοκομματικού διαπλεκόμενου συστήματος με το καινούριο που υποστηρίζει ότι πρεσβεύει το κόμμα του κ. Τσίπρα. «Δεν έχουμε άλλη επιλογή παρά μόνο να πετύχουμε, γιατί διαφορετικά θα παλινορθωθεί το παλιό διεφθαρμένο σύστημα» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Συρμαλένιος.

Αναπόφευκτα, έγιναν αναφορές και στην υπογραφή του 3ου μνημονίου, το οποίο ο κ. Συρίγος χαρακτήρισε «επώδυνο συμβιβασμό και τακτική υποχώρησης», ενώ ο κ. Συρμαλένιος εκτίμησε ότι θα μπορέσει να αποτελέσει μια βάση πάνω στην οποία η επόμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα διαπραγματευθεί περαιτέρω με κοινωνική ευαισθησία, στοχεύοντας σε ευνοϊκές τροποποιήσεις «καυτών» θεμάτων, όπως είναι η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, το Ασφαλιστικό, τα εργασιακά κλπ.

«Η ηθική της ευθύνης μας οδήγησε σε αυτή τη συμφωνία» δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο κ. Συρίγος, με τον κ. Συρμαλένιο να υποστηρίζει ότι «έχουμε χάσει μια μάχη, αλλά έχουμε μπροστά μας έναν σκληρό πόλεμο που μπορούμε να κερδίσουμε».

 

«Ώριμος και σκεπτόμενος ο ελληνικός λαός»

Επιπλέον, οι δύο υποψήφιοι βουλευτές εξήγησαν τους λόγους που, κατά την άποψή τους ο ελληνικός λαός θα πρέπει να εμπιστευθεί ξανά τον ΣΥΡΙΖΑ για τη διακυβέρνηση της χώρας και να του δώσει την αυτοδυναμία, καθώς τους περασμένους επτά μήνες, η διαπραγμάτευση δεν άφησε το χρονικό περιθώριο, αλλά και την ενέργεια στην κυβέρνηση να προχωρήσει στις τομές που ήθελε και να ευοδωθούν οι προσπάθειες της για την πραγμάτωση των οραμάτων της.

Σύμφωνα με τον κ. Συρίγο, οι πολίτες πρέπει να ψηφίσουν θετικά και όχι να παρασυρθούν από αρνητικά συναισθήματα ή από την ρητορική όσων ασκούν στείρα κριτική χωρίς την αντιπαραβολή επιχειρημάτων και – κυρίως -προτάσεων.

Από την πλευρά του, ο κ. Συρμαλένιος επεσήμανε ότι πλέον ο ελληνικός λαός είναι ώριμος και σκεπτόμενος και μέσω των εκλογικών διαδικασιών, συμμετέχει ενεργά στις πολιτικές εξελίξεις.

 

Χαμηλοί τόνοι για τη «Λαϊκή Ενότητα»

Οι κ.κ. Συρίγος και Συρμαλένιος προτίμησαν να κρατήσουν χαμηλούς τόνους, όσον αφορά στους συντρόφους τους που ακολούθησαν τον κ. Λαφαζάνη στη «Λαϊκή Ενότητα».

Ο κ. Συρίγος έκανε λόγο για «δικαιολογημένη κριτική, επιβεβλημένη στη Δημοκρατία, που όμως δεν εμπεριέχει πρόταση» και ο κ. Συρμαλένιος επεσήμανε ότι «οι σύντροφοι μας δεν άντεξαν στην πρώτη καμπή, λάκισαν και τώρα μας μέμφονται ότι γίναμε προδότες και μνημονιακοί, παρόλο που κάθε ένας μας έχει μια ιστορική διαδρομή που δεν μπορεί να αμφισβητηθεί». Ειδικότερα, όσον αφορά στον ΣΥΡΙΖΑ Σύρου, ο κ. Συρμαλένιος πρόσθεσε ότι «δεν διαλύθηκε, αλλά αναδιοργανώνεται».

Τέλος και οι δύο τόνισαν ότι η Ελλάδα δεν είναι μόνη της (αφού πλέον έχει διεθνοποιηθεί το πρόβλημα της) και είναι αυτή που οφείλει να κρατήσει ψηλά τη σημαία της αντίστασης απέναντι στη συντηρητική και νεοφιλελεύθερη κατεύθυνση της λιτότητας που προσπαθεί να επιβληθεί στην Ευρώπη, διατηρώντας την ελπίδα ζωντανή και σε άλλες χώρες που αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα. «Χρειάζεται αυτοπεποίθηση, αποφασιστικότητα και αισιοδοξία για μια ισχυρή και εύρωστη Ελλάδα σε εσωτερικό και εξωτερικό» επεσήμανε ο κ. Συρίγος.

(Visited 51 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*