Ομιλία Φίλιππου Φόρτωμα για τον εκσυγχρονισμό των θαλάσσιων μεταφορών και τη νησιωτική πολιτική

Φίλιππος Φόρτωμας
Newsroom
14/03/2020 00:18
 
 
 

 

Την Πέμπτη 12 Μαρτίου, στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου, ο Βουλευτής Κυκλάδων της Νέας Δημοκρατίας Φίλιππος Φόρτωμας, στην ομιλία του, κατά τη συζήτηση για το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής: «Εκσυγχρονισμός θεσμικού πλαισίου για τις θαλάσσιες ενδομεταφορές» αναφέρθηκε στα πλεονεκτήματα που εισάγει αυτό, και συγκεκριμένα:

• Εκσυγχρονίζεται μέσω αυτού, το θεσμικό πλαίσιο της ακτοπλοΐας κι έτσι ενισχύεται το Λ.Σ., καθώς διευθετούνται σημαντικά ζητήματα που απασχολούν διαχρονικά τις νησιωτικές τοπικές κοινωνίες.

• Θεσπίζεται Κανονισμός Λειτουργίας του Συμβουλίου Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών· στο σημείο αυτό ο Βουλευτής κατέθεσε ειδικότερες προτάσεις με γνώμονα τη διασφάλιση της απρόσκοπτης διασύνδεσης των μικρότερων νησιών.

Στην ομιλία του ο Φίλιππος Φόρτωμας ακόμη:

• Εστιάστηκε στην ανάγκη πρόβλεψης συγκεκριμένων ρυθμίσεων που να ανταποκρίνονται τόσο στο καθεστώς λειτουργίας ταχυπλόων και υδροπτερύγων, όσο και στον καθορισμό συγκεκριμένων γραμμών δρομολόγησης πλοίων, με περιορισμένη δυνατότητα αλλαγών.

• Ιδιαίτερη μνεία έκανε για το μεταφορικό ισοδύναμο, εκφράζοντας τον προβληματισμό του από την έως σήμερα εσφαλμένη, πρόχειρη και επιδοματική εφαρμογή του, επισημαίνοντας ότι, το προτεινόμενο νομοσχέδιο επιχειρεί ναι μεν τον εξορθολογισμό του συγκεκριμένου μέτρου, αλλά χρειάζεται ενδελεχή μελέτη προκειμένου να βελτιστοποιηθεί και να λειτουργήσει αποδοτικότερα για τους νησιώτες.

• Χαρακτήρισε κομβική την ενίσχυσή του Λ.Σ. με κατάλληλο εκπαιδευμένο στελεχιακό δυναμικό, υπογραμμίζοντας παράλληλα, ότι με το νομοσχέδιο εισάγονται σημαντικές ρυθμίσεις οι οποίες αποκαθιστούν αδικίες που είχαν προκύψει στο προηγούμενο πλαίσιο.

• Πρότεινε, για τις κατασκευές στον αιγιαλό και τις πλωτές εξέδρες, να εκχωρηθούν αρμοδιότητες στους εκάστοτε Δήμους, ώστε να αποφαίνονται πριν την έκδοση των σχετικών αποφάσεων από τα αρμόδια όργανα του Υπουργείου, υιοθετώντας έτσι το αίτημα του δημάρχου Μυκόνου και της ΚΕΔΕ.

Επίσης:

• Εξέφρασε την ικανοποίησή του για την παράταση ρύθμισης στη νομιμοποίηση των αυθαίρετων λιμενικών εγκαταστάσεων.

• Συνηγόρησε με το νέο καθεστώς λειτουργίας των ναυαγοσωστών στις παραλίες, όπως επιμήκυνση ωραρίου, καθώς ενισχύεται έτσι το αίσθημα ασφάλειας των λουομένων.

Τέλος, ο κ. Φόρτωμας υπεραμύνθηκε της νομοθετικής πρωτοβουλίας του Υπουργείου για την ενίσχυση του ρόλου του Συμβουλίου Νησιωτικής Πολιτικής, το οποίο τίθεται υπό την εποπτεία του Πρωθυπουργού, γεγονός που καταδεικνύει τις προθέσεις της Κυβέρνησης για τη χάραξη και εφαρμογή ολοκληρωμένης νησιωτικής πολιτικής.

(Visited 61 times, 1 visits today)
Latest Post

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*