Την απαλλαγή των ΟΤΑ Α’ βαθμού από τον φόρο εισοδήματος και τον ΕΝΦΙΑ ζητά η ΚΕΔΕ

admin
18/08/2015 07:06
 
 
 

Την πλήρη απαλλαγή – με νομοθετική ρύθμιση – των ΟΤΑ Α’ βαθμού και των ΝΠΔΔ τους από τον Φόρο Εισοδήματος και τον ΕΝΦΙΑ με αναδρομική ισχύ για το 2014, ζητά το διοικητικό συμβούλιο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ).

Το Δ.Σ. της ΚΕΔΕ πήρε ομόφωνη απόφαση για το συγκεκριμένο θέμα (αρ. 277/22-7-15), η οποία γνωστοποιήθηκε με επιστολή στον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Δημήτρη Μάρδα, καθώς και στον υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Νίκο Βούτση.

Το αιτιολογικό της ΚΕΔΕ είναι ότι «οι ΟΤΑ και τα νομικά τους πρόσωπα δεν ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα με σκοπό το κέρδος, αλλά την εξυπηρέτηση αναγκών των δημοτών, καλύπτοντας σε μεγάλο μέρος την υστέρηση αρμοδιοτήτων και παροχής υπηρεσιών του κράτους». Επιπλέον, δημιουργείται πρακτικό πρόβλημα στους δήμους, καθώς σύμφωνα με τις οδηγίες κατάρτισης των προϋπολογισμών έτους 2015, δεν προβλέπονται πιστώσεις για την κάλυψη δαπανών που προκύπτουν από την επιβολή φορολογίας στους δήμους.

«Τη δύσκολη αυτή στιγμή που οι Δήμοι πρέπει να συντάξουν και να υποβάλλουν τους προϋπολογισμούς τους, είναι μεγάλη επιβάρυνση ο συνυπολογισμός των οικονομικών απαιτήσεων των σχετικών νόμων» αναφέρεται στην επιστολή της ΚΕΔΕ, ο πρόεδρος της οποίας κ. Πατούλης ζητά να συναντηθεί με τον κ. Μάρδα, προκειμένου να συζητηθούν και να λυθούν τα προβλήματα που έχουν προκύψει.

Σημειώνεται ότι στα τέλη Ιουνίου η ΚΕΔΕ είχε στείλει κι άλλη επιστολή στον κ. Μάρδα (αριθμ. πρωτ. 1944/26-6-2015), με θέμα «Απαλλαγή των ΟΤΑ και των νομικών τους προσώπων από τον φόρο εισοδήματος από κεφάλαιο και υπεραξία μεταβίβασης κεφαλαίου».

(Visited 13 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*