Τοποθέτηση Φ. Φόρτωμα για την προοπτική των «έξυπνων μεταφορών»

Άκης Αξαόπουλος
03/03/2020 13:29
 
 
 

 

Η δυνατότητα αξιοποίησης των «έξυπνων μεταφορών» στην Ελλάδα ήταν το αντικείμενο της τελευταίας συνεδρίασης στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Περιφερειών της Βουλής, κατά τη διάρκεια της οποίας, ο Βουλευτής Κυκλάδων, Φίλιππος Φόρτωμας, στην τοποθέτησή του έδωσε έμφαση στο ευρύ φάσμα επιλογών που παρέχει η τεχνολογία για αποτελεσματικότερες, ασφαλέστερες και ποιοτικότερες, ιδιωτικές και δημόσιες μεταφορές, τόσο στην ηπειρωτική όσο και στη νησιωτική Ελλάδα.

Πιο συγκεκριμένα, ανέπτυξε τις ωφέλειες που προκύπτουν από τη χρήση των οχημάτων με προηγμένα συστήματα πλοήγησης, όπως ηλεκτρονικά αυτοκίνητα με έξυπνα συστήματα φόρτισης και ανίχνευσης στάθμευσης. Ειδικότερα για τη νησιωτική Ελλάδα, αναφέρθηκε στη χρήση τους στην ελληνική ακτοπλοΐα και στη διασύνδεση των νησιών.

Ο Βουλευτής, επεσήμανε πως οι «έξυπνες μεταφορές» συνδέονται με βασικές πολιτικές προτεραιότητες της κυβέρνησης, όπως η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, η ενίσχυση της οδικής ασφάλειας και η χρήση νέων τεχνολογιών, με την ταυτόχρονη αξιοποίηση του επιστημονικού και ερευνητικού κεφαλαίου της χώρας. Επιπρόσθετα ανέλυσε τα οφέλη που απορρέουν από τη σύνδεσή τους με τις έξυπνες πόλεις, καθώς και τις χρηματοδοτήσεις μέσω ΕΣΠΑ στις δημόσιες μεταφορές αλλά και για τη δυνατότητα συμπράξεων ιδιωτικού και δημόσιου φορέα.

Ο κ. Φόρτωμας έκλεισε την τοποθέτησή του, τονίζοντας την αναγκαιότητα θέσπισης ενός συνολικού στρατηγικού σχεδίου «έξυπνων μεταφορών» για τις δημόσιες μεταφορές όπως, κυκλοφορία στις πόλεις και οδική ασφάλεια, το οποίο θα προβλέπει παράλληλα, τις πηγές χρηματοδότησης, τον καθορισμό κινήτρων και τον τρόπο ενημέρωσης των ιδιωτών.

(Visited 48 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*