Αικατερίνη Σακελλαροπούλου: Κυκλαδίτισσες γυναίκες της πολιτικής μιλούν για την εκλογή της πρώτης Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας

Newsroom
20/01/2020 13:25
 
 
 

 

Την Τετάρτη και κατόπιν ονομαστικής ψηφοφορίας που θα διεξαχθεί σε ειδική συνεδρίαση της Βουλής, η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου θα διαδεχθεί τον Προκόπη Παυλόπουλο στο ανώτατο πολιτειακό αξίωμα της χώρας μας.

Δεδομένου ότι πρόκειται για την πρώτη γυναίκα που εκλέγεται σε αυτήν την θέση, το naxostimes.gr απευθύνθηκε σε Κυκλαδίτισσες πολιτικούς και ενεργά στελέχη της Αυτοδιοίκησης Α’ και Β’ βαθμού προκειμένου να παρουσιάσει την δική τους άποψη για το γεγονός αυτό.

Πιο συγκεκριμένα, απευθύνθηκε στην βουλευτή Κυκλάδων της ΝΔ κα Μονογυιού, σε όλες τις συμβούλους που εκπροσωπούν τις Κυκλάδες στο Περιφερειακό Συμβούλιο Ν. Αιγαίου, τις δημοτικές συμβούλους του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης και σε όλες τις προέδρους των Δημοτικών και Τοπικών Κοινοτήτων της Σύρου.

Διαβάστε τι δήλωσαν όσες ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του naxostimes.gr.

Κατερίνα Μονογυιού (Βουλευτής Κυκλάδων ΝΔ)


Η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου στις 22 Ιανουαρίου αναμένεται να είναι η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Η κα Σακελλαροπούλου έχει καταγράψει ήδη μια πρωτιά, αφού έγινε η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας. Προσωπικά, νιώθω ιδιαίτερη χαρά για την επιλογή του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη καθώς αποδεικνύει έμπρακτα πως οι γυναίκες δύναται να διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο στην πολιτική ζωή της χώρας μας. Ήταν καιρός μία Ελληνίδα να εκλεγεί στο ανώτατο αξίωμα.

Θεωρώ πως θα ανταποκριθεί με επάρκεια στα νέα καθήκοντα που σύντομα θα αναλάβει. Είμαι, επίσης, ιδιαίτερα χαρούμενη καθώς ο Πρωθυπουργός τηρεί την προεκλογική του δέσμευση όσον αφορά στην συναίνεση. Πιστεύω ότι η νέα Πρόεδρος της Δημοκρατίας συγκεντρώνει όλα τα προσόντα για να ανοίξει το Μέγαρο της οδού Ηρώδη του Αττικού στο μέλλον.

Με την επιλογή της κας Σακελλαροπούλου ως νέας Προέδρου ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδειξε ότι η χώρα γυρίζει σελίδα.

Ελισάβετ Χωριανοπούλου (Περιφερειακή Σύμβουλος και Έπαρχος ΠΕ Μήλου)


Η συμμετοχή της γυναίκας στο δημόσιο βίο θα επηρεάσει ευεργετικά τις πολιτικές εξελίξεις, γιατί θα απαλύνει με τη μετριοπάθειά της τα πολιτικά ήθη. Γιατί η γυναίκα, αδιάφορη για τη δόξα, θέτει την ευτυχία υπεράνω της δυνάμεως και τον ανθρωπισμό υπεράνω των πολιτικών ιδεολογιών.

Διανύοντας τον 21ο αιώνα, κανένας άνδρας δε θα μπορούσε να μην συμφωνήσει με τον αείμνηστο Κ. Καραμανλή, κατά την τοποθέτηση του για τη θέση της γυναίκας στην πολιτική ζωή.

Η ιστορία έχει επιβεβαιώσει ότι μπορούμε, πειθαρχημένα και αποτελεσματικά, να διεκπεραιώσουμε τις λύσεις που απαιτεί η καθημερινότητα, αφαιρώντας την εξουσιαστικότητα και την επιβολή που κρύβουν μέσα τους εγγενώς οι κανόνες εξουσίας.

Δεν ισχυρίζεται κανείς ότι μόνο οι γυναίκες είναι προικισμένες από τη φύση τους, έχουμε όμως τις ίδιες ικανότητες και τις ίδιες αδυναμίες με τους άντρες, μπορούμε να συναγωνιστούμε την ηγετικότητά τους, συμπληρώνοντας τη σκέψη τους.

Υπενθυμίζοντας και προσπαθώντας ευγενώς να μειώσουμε το «δημοκρατικό έλλειμμα» της γυναικείας συμμετοχής στην πολιτική σκηνή, εύχομαι να χαίρει διακομματικής αποδοχής, για τη θέση της Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, η κα Αικατερίνη Σακελλαροπούλου.

Ευδοκία Κατσάνη (Περιφερειακή Σύμβουλος και Γραμματέας Περιφερειακού Συμβουλίου Νοτίου Αιγαίου)


Η πρόταση από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη της Αικατερίνης Σακελλαροπούλου για τη θέση της Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, είναι ένα ακόμη βήμα για την ισότητα των φύλων στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στην πολιτική.

Οι γυναίκες σιγά-σιγά κατακτούν τις θέσεις που τους αναλογούν και τους αξίζουν και στην πολιτική. Στερεότυπα δεκαετιών ανατρέπονται σε εθνικό και τοπικό επίπεδο. Οι γυναίκες εκλέγονται όχι επειδή είναι γυναίκες, αλλά επειδή αξίζουν και κρίνονται περισσότερο κατάλληλες για τις θέσεις που καταλαμβάνουν.

Ωστόσο, η Ελλάδα δεν πρωτοπορεί στα θέματα ισότητας των φύλων, ο δείκτης «ισότητας φύλων» του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου για την Ισότητα των Φύλων (EIGE) φέρνει το 2019 την Ελλάδα στην τελευταία θέση στην Ευρώπη των 28. Οι Ελληνίδες έχουμε δρόμο να διανύσουμε ώστε να κατακτήσουμε στην πράξη και όχι μόνο νομοθετικά την ισότητα σε όλα τα επίπεδα. Το αξίζουμε και θα το πετύχουμε, η επιλογή του πρωθυπουργού δίνει το παράδειγμα.

Χρηστιάννα Πάπιτση (Περιφερειακή Σύμβουλος Νοτίου Αιγαίου)


Η Ελλάδα επιβεβαιώνει το στίγμα της, ότι υπερασπίζεται την ισότητα των φύλων και ότι αναγνωρίζει την αποτελεσματικότητα της γυναίκας στα κέντρα λήψης αποφάσεων. Τόσο οι έρευνες, όσο και η πραγματικότητα έχουν αποδείξει ότι είμαστε μια ώριμη κοινωνία, έτοιμη να αποδεχτεί γυναίκα σε ανώτατες ηγετικές θέσεις. Είναι σημαντικό για την ελληνική πολιτική να υπηρετήσει το υπέρτατο αξίωμα μια γυναίκα και μάλιστα διακεκριμένη, ευρείας αποδοχής και πολιτικά αστιγμάτιστη. Η γυναικεία ιδιοσυγκρασία στην Προεδρία της Δημοκρατίας σε συνδυασμό με την κατάρτισή και την τρέχουσα θεσμική ιδιότητα της κας Σακελλαροπούλου μπορεί να δώσει μια διαφοροποιημένη προοπτική στα τρέχοντα θέματα του κράτους. Και είναι πολλά και σοβαρά. Διανύουμε μια δύσκολη ιστορική περίοδο, κρίσιμη σε επίπεδο εθνικών θεμάτων. Χρειάζεται, λοιπόν, να επέλθει εσωτερική ισορροπία και ιεράρχηση των λύσεων.

Αλίκη Λεονταρίτη (Αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Τουρισμού Δήμου Σύρου-Ερμούπολης)


Σίγουρα ο ρόλος της γυναίκας στη σύγχρονη κοινωνία έχει αλλάξει.
Χρειάστηκε να περάσουν αρκετές δεκαετίες από την ημέρα που θεσπίσθηκε στη χώρα μας το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι για τις γυναίκες, για να βρεθεί μια γυναίκα στο ύπατο πολιτειακό αξίωμα, αν και πολλούς αιώνες πριν ο Πλάτωνας από την περιγραφή του στην ιδανική Πολιτεία, αποδεχόταν την εν δυνάμει ισότητα των δυο φύλων ως προς την λογική και τις δυνατότητες.

Η αποδοχή από τη συντριπτική πλειοψηφία της εθνικής αντιπροσωπείας της επιλογής της προέδρου του ΣτΕ για τη θέση της προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, αποδεικνύει τη μέγιστη καταξίωση της γυναίκας στο πολιτικό γίγνεσθαι της χώρας μας, αντικατοπτρίζει την κοινωνική συνοχή, την ανάπτυξη και την ενδυνάμωση της δημοκρατίας.

Εύχομαι και πιστεύω ότι η κα Αικατερίνη Σακελλαροπούλου θα φανεί αντάξια των προσδοκιών μας και θα υπηρετήσει τον θεσμό επ’ ωφελεία της πατρίδας μας.

Αγγελική Πρίντεζη (Δημοτική Σύμβουλος Δήμου Σύρου-Ερμούπολης, Εντεταλμένη Κοινωνικής Υπηρεσίας Δημοτικής περιφέρειας Ποσειδωνίας, Αντιπροέδρος Φορέα Ανακύκλωσης)


Από τον Ιανουάριο του 1953 έως τον Ιανουάριο του 2020, πέρασαν 67 χρόνια και αλλαγή ενός αιώνα. Από την Ελένη Σκούρα, την πρώτη Ελληνίδα βουλευτή ως την Αικατερίνη Σακελλαρόπουλου, πρώτη γυναίκα πρόεδρο του ΣτΕ, πρώτη υποψήφια πρόεδρο της Δημοκρατίας, με πολύ αργό βηματισμό αλλάζουν τα στερεότυπα της χώρας μας.

Η Ισότητα των φύλων και η επιλογή βάσει των προσόντων και των ικανοτήτων αλλάζει με πολύ αργό ρυθμό. Η επιλογή μια γυναίκας σαν υποψήφια Πρόεδρο της Δημοκρατίας στον 21ο αιώνα δεν θα έπρεπε να είναι καν θέμα σχολιασμού σαν κάτι το ιδιαίτερο. Δεν θα έπρεπε να συζητάμε το αυτονόητο. Αυτό που συμβαίνει σ’ όλες τις αναπτυγμένες χώρες, σήμερα φτάσαμε να το θεωρούμε κατάκτηση του γυναικείου φύλου.

Η κα Σακελλαρόπουλου δεν διεκδίκησε σαν την εμβληματική Καλλιρρόη Παρέν, αλλά προτάθηκε από μια πολιτική παράταξη. Είναι επιστήμονας με ικανότητες που αξιολογήθηκαν. Μπορεί μόλις το 1975 στο μεταπολιτευτικό Σύνταγμα να ορίστηκε ότι «οι Έλληνες και οι Ελληνίδες είναι ίσοι», έχοντας ίσα πολιτικά δικαιώματα και υποχρεώσεις, μπορεί δεκαετίες ολόκληρες κοινωνικών αγώνων των γυναικείων κινημάτων να χρειάστηκαν για να αποκτήσει η Ελληνίδα την ίδια συνταγματική θέση με τον Έλληνα, αλλά πέρασαν πάρα πολλά χρόνια που ο Νο1 λόγος κατά της γυναικείας ψήφου ήταν η έμμηνος ρύση και η ψήφος κατά της διάρκεια της να κρινόταν «επικίνδυνη και αποκρουστέα».

Στην αρχή της δεύτερης δεκαετίας του 21ου αιώνα, η Ελλάδα όπως διαφαίνεται θα έχει για Πρόεδρο της Δημοκρατίας μία αξιόλογη γυναίκα, η χώρα μας αρχίζει και αλλάζει, μακριά από στερεότυπα. Η χώρα μας και ο λαός μας κοιτάζει μπροστά χωρίς παρωπίδες. Κοιτάμε μπροστά στο μέλλον.

Πίσω γυρνάμε σκεπτόμενοι κάποιες που αγωνίστηκαν πριν 86 χρόνια για το αυτονόητο, στην Καλλιρρόη Παρέν και το σύνθημα που πρωτοέγραψε στην «Εφημερίδα των Κυριών» ήδη από το 1887…«ψήφος στη γυναίκα».

Στο πρόσωπο της κας Σακελλαροπούλου σκέπτομαι εκείνη και τους αγώνες της σ’ ένα δύσκολο περιβάλλον, για το αυτονόητο. Καλορίζικη να είναι η μελλοντική Κυρία Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Θωμαή Μενδρινού (Δημοτική Σύμβουλος Δήμου Σύρου – Ερμούπολης)

mendrinoy thomai
Η πρόταση, εκ μέρους του Πρωθυπουργού, μιας γυναίκας για το αξίωμα της Προέδρου της Δημοκρατίας ανατρέπει ευχάριστα τα μέχρι στιγμής δεδομένα στη χώρα μας, διότι κρύβει έναν ισχυρό συμβολισμό, που «σπάει» ταμπού βαθιά ριζωμένα στη συνείδηση των Ελλήνων. Στο πρόσωπό της αντανακλώνται όλες οι γυναίκες που προσπαθούν να συνδυάσουν πολλαπλούς και συχνά αντικρουόμενους ρόλους, όχι μόνο εκείνες που ασχολούνται με την πολιτική. Γίνονται ουσιαστικά βήματα ώστε το φύλο να μην αποτελεί πλέον μειονέκτημα ή πλεονέκτημα για την ανέλιξη ακόμη και στο ύπατο αξίωμα της πολιτείας μας. Η βαθιά μόρφωση της κας Σακελλαροπούλου, η ενδιαφέρουσα προσωπικότητά της και φυσικά η αποτελεσματικότητα και ο δυναμισμός της, όπως έχουν αποδειχθεί από τις θέσεις έχει ως τώρα αναλάβει, ήταν αρκετά για να την οδηγήσουν στη σημερινή πρόταση. Αυτός είναι εξάλλου και ο λόγος που χαίρει της γενικής αποδοχής των πολιτικών κομμάτων, γεγονός σπάνιο αλλά ελπιδοφόρο για το έθνος μας που, σε αυτούς τους καιρούς που διανύουμε, έχει ανάγκη την ενότητα και τη συνεργασία περισσότερο από ποτέ.

Ρόζα Ξανθάκη (Δημοτική Σύμβουλος Δήμου Σύρου – Ερμούπολης)


Συγχαρητήρια στην κυρία. Είναι μια πολύ καλή κίνηση, γιατί οι γυναίκες είμαστε δυναμικές και αξίες. Καλή επιτυχία της εύχομαι από καρδιάς.

Μαρία Καζαντζάκη (Δημοτική Σύμβουλος Δήμου Σύρου – Ερμούπολης και Γραμματέας Δημοτικού Συμβουλίου)


Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ως θεματοφύλακας της Δημοκρατίας στην Πατρίδα μας, επιβάλλεται να είναι άτομο ικανό να αγωνιστεί για τα δίκαια της Χώρας μας και για τη διαφύλαξη και ορθή εφαρμογή της Δημοκρατίας. Η επιλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας πρέπει να γίνεται με κριτήρια αντικειμενικά και να βασίζεται στις ικανότητες του υποψηφίου και όχι στο φύλο του ή στο κατά πόσο μπορεί να προκαλέσει τη συναίνεση των κομμάτων που απαρτίζουν τη Βουλή των Ελλήνων.

Δυστυχώς, τα τελευταία χρόνια, διαπιστώνουμε ότι, οι εκάστοτε Κυβερνώντες, επιλέγουν υποψηφίους για το αξίωμα του ΠτΔ, είτε με βάση τις πολιτικές τους πεποιθήσεις, είτε με βάση το κατά πόσο αυτοί θα μπορέσουν να προκαλέσουν βουλευτική συναίνεση, λόγω όμως της σχέσης τους με τα κόμματα της αντιπολίτευσης και όχι βάσει των ικανοτήτων τους.

Η επιλογή της κας Σακελλαροπούλου για την υποψηφιότητα του Προέδρου της Δημοκρατίας, είναι οπωσδήποτε προοδευτική και θετική, όσον αφορά στην διείσδυση γυναικών σε καίριους κρατικούς θεσμούς, τα τελευταία δε χρόνια, οι γυναίκες έχουν δείξει ιδιαίτερη ικανότητα και αποτελεσματικότητα κατά την ενασχόλησή τους με τα κοινά της Χώρας μας.

Ανθή Χαλκιά (Πρόεδρος Δημοτικής Κοινότητας Ερμούπολης)


Ως γυναίκα, αλλά και ως μέλος του α’ βαθμού αυτοδιοίκησης, χαιρετίζω την πρόταση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ο οποίος προτείνει την κα Αικατερίνη Σακελλαροπούλου για την θέση της Προέδρου Δημοκρατίας. Η εν λόγω πρόταση σηματοδοτεί μια αλλαγή σελίδας στο ύπατο πολιτικό αξίωμα της χώρας μας.

Θεωρώ πως η πρόταση του Πρωθυπουργού στο όνομα της κας Σακελλαροπούλου έχει πολλαπλούς συμβολισμούς. Η κα Σακελλαροπούλου είναι μια εξαίρετη επιστήμων, άξια με πολλές διακρίσεις στον επαγγελματικό στίβο και δεν προέρχεται από κάποιο πολιτικό χώρο. Με αυτή την πρόταση, ο Πρωθυπουργός στο πρόσωπο της τιμά την Ελληνίδα γυναίκα επιστήμονα και επαγγελματία η οποία διακρίνεται για τις άριστες υπηρεσίες της στην ελληνική κοινωνία.

Με αυτή την υποψηφιότητα πιστεύω πως η χώρα μας εισχωρεί σιγά- σιγά στο ευρωπαϊκό μοντέλο, στο οποίο οι γυναίκες κατέχουν θέσεις και αξιώματα σε χώρους που έως τώρα θεωρούνταν ανδροκρατούμενα.
«Ποτέ δεν είναι αργά να γίνεις αυτό που θα μπορούσες να είχες γίνει» ( George Eliot)

Μαρία Ξανθάκη (Πρόεδρος Τοπικής Κοινότητας Πάγου)


Προσωπική μου άποψη είναι ότι μια γυναίκα είναι ικανή να προσφέρει τα πάντα από την οποιαδήποτε θέση. Είμαι πρόεδρος σε μια κοινότητα με 800 κατοίκους και νομίζω ότι έχω καταφέρει πάρα πολλά. Δεν σταματώ καθόλου να εργάζομαι, να ενημερώνομαι και να μπαίνω με πολύ διάθεση στα εύκολα αλλά και στα δύσκολα. Ο δρόμος δεν είναι εύκολος αλλά μου αρέσει αυτό που κάνω.

Πάνω από όλα, εκείνο που έχει σημασία είναι η θέληση για προσφορά. Αυτό σου δίνει δύναμη να δραστηριοποιηθείς. Πιστεύω ότι το ίδιο ισχύει με το να είναι μια γυναίκα Πρόεδρος της Δημοκρατίας! Επειδή κάποιοι μπορεί να πιστεύουν το αντίθετο για το γυναικείο φύλο, αυτό μας κάνει ακόμα πιο δυνατές και φυσικά αυτό φέρνει καλύτερα αποτελέσματα!

Άννα (Τέτα) Πρίντεζη (Πρόεδρος Κοινότητας Ποσειδωνίας)


Είναι μια ιστορική στιγμή για την Χώρα μας η υποψηφιότητα της κ. Αικατερίνης Σακελλαροπούλου ως Πρώτη Γυναίκα στο Ανώτατο Πολιτειακό Αξίωμα. Η απόφαση του Πρωθυπουργού να προτείνει γυναίκα στο Ύπατο Αξίωμα της Χώρας σηματοδοτεί μια νέα εποχή για την θέση της γυναίκας στα κοινά. Είναι μια καταξιωμένη Δικαστική Λειτουργός η οποία μπορεί να προσφέρει πολλά από την θέση αυτή στην πατρίδα μας, ιδιαιτέρως την περίοδο αυτή που η Χώρα μας καλείται να αντιμετωπίσει σοβαρά ζητήματα όπως το μεταναστευτικό και οι προκλήσεις της Άγκυρας.

Είναι μια γυναίκα που υπηρετεί το Δικαστικό Σώμα από την θέση της Προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας με συνέπεια και υπευθυνότητα και πιστεύω ότι έτσι θα υπηρετήσει και θα εκπληρώσει τα καθήκοντα της ως Πρώτη Γυναίκα Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

(φωτό κας Σακελλαροπούλου: ethnos.gr)

(Visited 954 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*