Συνέχεια επαφών του Γ.Γ. του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα στη Σύρο (φώτος)

admin
24/07/2015 22:27
 
 
 

Στο ναυπηγείο του Νεωρίου, την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου και το δημαρχιακό μέγαρο του δήμου Σύρου-Ερμούπολης βρέθηκε σήμερα ο Γ.Γ. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, κατά τη δεύτερη μέρα περιοδείας του στη Σύρο.

Πρώτος σταθμός ήταν το Νεώριο, όπου είχε συναντήσεις τόσο με εκπροσώπους της διοίκησης της επιχείρησης, όσο και με εκπροσώπους των εργαζομένων. Σημειωτέον, ότι η σύντομη συνάντηση με τη διοίκηση έγινε «κεκλεισμένων των θυρών» για τα ΜΜΕ.

Χειραψία με τον πρόεδρο του σωματείου των εργαζομένων του ναυπηγείου

 

«Καλώς ήρθατε στο σπίτι μας»

Με την φράση «καλώς ήρθατε στο σπίτι μας» υποδέχθηκε τον κ. Κουτσούμπα ο πρόεδρος του σωματείου των εργαζομένων του ναυπηγείου Βαγγέλης Μάνθος. Έχοντας συμπληρώσει 93 ημέρες απεργιακών κινητοποιήσεων, οι εργαζόμενοι παλεύουν για το αυτονόητο, δηλαδή για την καταβολή των δεδουλευμένων τους, αλλά και για την εξασφάλιση του μέλλοντος της επιχείρησης και – κατά συνέπεια – του δικού τους μέλλοντος.

Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων κατα τη διάρκεια της συνάντησης

«Πιστεύουμε ότι κάποια στιγμή θα δικαιωθούμε. Ζητάμε μια βιώσιμη λύση για το Νεώριο γιατί οι “ενέσεις” και οι μεσοβέζικες λύσεις δεν έλυσαν το πρόβλημα» δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο κ. Μάνθος, τονίζοντας ότι ο αγώνας τους διεξάγεται μέσα σε πολύ δύσκολες πολιτικές και οικονομικές συγκυρίες. Παρόλα αυτά, η έμπρακτη στήριξη της τοπικής κοινωνίας και η δημιουργία ενός κοινωνικού πλαισίου αλληλεγγύης μεταξύ των εργαζομένων, τους δίνει τη δύναμη να συνεχίσουν.

Ο πρόεδρος του Εργοστασιακού Σωματείου ευχαρίστησε μάλιστα δημόσια τον κ. Κουτσούμπα για τη στήριξη του κόμματος του.

 

«Έχουμε εμπιστοσύνη στην εργατική τάξη»

Η οργάνωση της οικονομίας σε λαϊκή βάση αποτελεί, σύμφωνα με τον κ. Κουτσούμπα, τη συνολική πρόταση του ΚΚΕ για τη διέξοδο από την κρίση. Όπως τόνισε στη συνέχεια, «ο αγώνας, η πάλη, η διεκδίκηση είναι το μόνο όπλο του εργάτη» και πρόσθεσε ότι το ζήτημα του ναυπηγείου του Νεωρίου πρέπει να λυθεί «εδώ και τώρα» και με προοπτική, διαφορετικά τα προβλήματα δεν θα αργήσουν να επανέλθουν.

Μιλώντας ειδικότερα για την ελληνική ναυπηγική βιομηχανία, υποστήριξε ότι «η Ε.Ε. έχει γραμμή συρρίκνωσης της», με το ΚΚΕ να προτείνει τη δημιουργία ενός ενιαίου δημόσιου φορέα ναυπηγικής βιομηχανίας, ο οποίος θα συνδυάζεται με παρεμφερείς κλάδους (όπως π.χ. τη χαλυβουργία) και θα έχει κεντρικό σχεδιασμό, κατανομή πόρων κι αποδέσμευση από ευρωπαϊκές ντιρεκτίβες.

 

«Είμαστε στο πλάι σας»

Όσον αφορά στον αγώνα των εργαζομένων, ο κ. Κουτσούμπας δήλωσε: «το παλεύετε παλικαρίσια και είμαστε στο πλάι σας. Έχουμε εμπιστοσύνη στην εργατική τάξη», ωστόσο επεσήμανε ότι χρειάζεται ένα «χειραφετημένο κίνημα που δεν θα υποκύπτει σε διλήμματα και εκβιασμούς και θα παλεύει ενωμένο».

«Είμαστε στη διάθεση σας για ό,τι θέλετε. Δεν υποσχόμαστε ότι θα λύσουμε το ζήτημα του Νεωρίου, όμως θα το παλέψουμε μέσα στη Βουλή και στα υπουργικά γραφεία, γιατί είναι θέμα επιβίωσης» κατέληξε ο Γ.Γ. του ΚΚΕ.

Μετά τη συνάντηση, οι εργαζόμενοι ξενάγησαν τον κ. Κουτσούμπα στις εγκαταστάσεις του ναυπηγείου

 

«Τα προβλήματα θα λυθούν μέσα στους αγώνες»

Έπειτα, ο κ. Κουτσούμπας μετέβη στο κτίριο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, όπου τον υποδέχθηκαν ο Γενικός Διευθυντής Χωροταξικής και Περιβαλλοντικής Πολιτικής Πολύκαρπος Πολυχρονάκης, καθώς και ο πρόεδρος του Συλλόγου των εργαζόμενων Χάρης Ζεπάτος.

Ο κ. κουτσούμπας με τον κ. Πολυχρονάκη

 

Στη συνάντηση που ακολούθησε, ο κ. Ζεπάτος ανέφερε επιγραμματικά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι υπάλληλοι ως δημόσιοι λειτουργοί (αξιολόγηση, μισθολογικά ζητήματα, υποστελέχωση, κινητικότητα κ.α.), αλλά και ως κάτοικοι της νησιωτικής Ελλάδας (π.χ. ακτοπλοϊκό, αύξηση ΦΠΑ).

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου Χάρης Ζεπάτος

Ο κ. Κουτσούμπας ανέλυσε τις πολιτικές θέσεις του ΚΚΕ και επισήμανε ότι «θα ξημερώσουν καλύτερες μέρες με την πάλη όλων», αν και μέχρι τότε «τα πράγματα θα είναι πολύ δύσκολα για τον λαό», καθώς η κρίση θα βαθαίνει ολοένα και περισσότερο.

Η συνάντηση ολοκληρώθηκε με διάλογο και συζήτηση μεταξύ του κ. Κουτσούμπα και των παριστάμενων εργαζομένων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης.

 

Ο Γ.Γ. του ΚΚΕ με τον περιφερειακό σύμβουλο της Λαϊκής Συσπείρωσης Βαγγέλη Σιγάλα

 

(Visited 30 times, 1 visits today)
Latest Post

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*