Φ. Φόρτωμας: “Η νησιωτικότητα να γίνει πράξη με ουσιαστικό τρόπο”

Άκης Αξαόπουλος
23/11/2019 11:29
 
 
 

 

Στην ανάγκη εφαρμογής οριζόντιας νησιωτικής πολιτικής στην Ελλάδα επικεντρώθηκε ο Βουλευτής Κυκλάδων της Νέας Δημοκρατίας, Φίλιππος Φόρτωμας μιλώντας από το βήμα της Ολομέλειας της Βουλής το βράδυ της Παρασκευής, κατά τη συζήτηση για την Αναθεώρηση του Συντάγματος.

Αναλύοντας τον υπέρτερο σκοπό τον οποίον υπηρετεί η συνταγματική επιταγή της παρ. 4 του άρθρου 101, που δεν είναι άλλος από την άσκηση νομοθετικής και εκτελεστικής εξουσίας με γνώμονα τις ιδιαίτερες συνθήκες των νησιωτικών – ορεινών περιοχών και μέριμνα για την ανάπτυξή τους, ο Βουλευτής Κυκλάδων τόνισε ότι η παραπάνω διάταξη δε χρήζει της παραμικρής αναθεώρησης όπως εσφαλμένα πρότεινε ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά το διακίβευμα είναι η πιστή εφαρμογή της με ουσιαστικό τρόπο.

«Η πραγματική πρόκληση δεν είναι η αναθεώρηση του άρθρου 101 παρ. 4, αλλά η εφαρμογή του. Αυτή είναι η πεμπτουσία ενός ζωτικού ζητήματος για τη χώρα μας, αν αναλογιστεί κανείς το ιδιαίτερο ανάγλυφό της, με τέτοιο πλήθος και μωσαϊκό μεγάλων και μικρών νησιών. Είναι πλέον ώριμες οι συνθήκες για την οριζόντια εφαρμογή μίας ρήτρας νησιωτικότητας στους νόμους μας και στις κανονιστικές ρυθμίσεις και αποφάσεις της διοίκησης», είπε ο κ. Φόρτωμας, προτείνοντας να θεσπιστούν:

(α) Ειδική έκθεση «νησιωτικής εφαρμογής» στους νόμους,

(β) «Κριτήρια νησιωτικής εφαρμογής» ως φίλτρο στις αποφάσεις της διοίκησης (και αντίστοιχα κριτήρια εφαρμογής στις ορεινές και δύσβατες περιοχές),

(γ) «Παιδεία νησιωτικότητας» στα όργανα της διοίκησης που εισηγούνται και εκτελούν δημόσιες πολιτικές, ώστε επιτέλους να κατανοούν εις βάθος τις συνέπειες μίας κανονιστικής πράξης ή μίας διοικητικής πράξης στη νησιωτική Ελλάδα και να έχουν τα κατάλληλα αντανακλαστικά εφαρμογής των νόμων στη νησιωτική Ελλάδα.

«Είμαι αισιόδοξος ότι με αυτή την κοινοβουλευτική πλειοψηφία και με αυτή την κυβέρνηση θα κάνουμε πολλά θετικά βήματα για την αποτελεσματική εφαρμογή του άρθρου 101 παρ. 4 και για τη βέλτιστη εφαρμογή του Συντάγματος εν γένει», συμπλήρωσε ο Βουλευτής Κυκλάδων.

(Visited 43 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*