Δριμεία επίθεση της Ν.Ε. Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ στο Φίλιππο Φόρτωμα

ΝΕ Κυκλάδων ΣΥΡΙΖΑ
Newsroom
09/11/2019 7:03
  •  
  •  
  •  

 

Δριμεία επίθεση στο βουλευτή της Ν.Δ. Φίλιππο Φόρτωμα εξαπολύει η Νομαρχιακή Επιτροπή Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή τα όσα δήλωσε ο κ. Φόρτωμας σε συνέντευξη του για τις 100 πρώτες μέρες της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Η Ν.Ε. Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ επιτίθεται στο βουλευτή του νομού σημειώνοντας ότι τον χαρακτηρίζει “έλλειψη σοβαρότητας” και τον κατηγορεί ότι στη συνέντευξή του απέκρυψε στοιχεία για διάφορα θέματα όπως προσφυγικό, φορολογικά, εκπαίδευση τουρισμό και αυτοδιοίκηση. Επίσης, σημειώνει ότι “ο κ. Φόρτωμας, αναφερόμενος σε πολλά και διάφορα θέματα αλλά και στον προσωπικό πολιτικό του στόχο, ξεδίπλωσε όλη τη ρηχή, κοινωνικά απονευρωμένη, νεοφιλελεύθερη προσέγγιση της κυβέρνησης της Ν.Δ.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Ν.Ε. Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει:

100 πρώτες ημέρες της κυβέρνησης της ΝΔ ή όντως, κ. Φόρτωμα, πρέπει «να τα βάλουμε σε μια σειρά»… προσφυγικό, εκπαίδευση, φορολογικά, τουρισμός, αυτοδιοίκηση

Έλλειψη σοβαρότητας, απόκρυψη στοιχείων και απουσία οιουδήποτε σχεδιασμού στα μεγάλα ζητήματα των νησιών των Κυκλάδων, πλην βεβαίως αυτού που αφορά ποικιλώνυμες εκχωρήσεις και χάιδεμα σε ιδιώτες, χαρακτηρίζουν όσα ακούσαμε από τον βουλευτή Κυκλάδων της ΝΔ, κ. Φ. Φόρτωμα, σε πρόσφατη συνέντευξη του και αφορούσαν τις 100 πρώτες μέρες της κυβέρνησης Μητσοτάκη.
Ο κ. Φόρτωμας, αναφερόμενος σε πολλά και διάφορα θέματα αλλά και στον προσωπικό πολιτικό του στόχο που περιέγραψε με τον όρο «γαλάζια ανάπτυξη», ξεδίπλωσε όλη τη ρηχή, κοινωνικά απονευρωμένη, νεοφιλελεύθερη προσέγγιση αυτής της κυβέρνησης.

Αλλά, «ας τα βάλουμε σε μια σειρά»…

Για το Προσφυγικό ζήτημα (μεταναστευτικό κατά τον κ. Φόρτωμα), ακούσαμε ότι «το 2015 ο ΣΥΡΙΖΑ έφερε μέτρα που καλούσε λαθραίους μετανάστες να διέλθουν από τη χώρα -1 εκατ. πέρασαν, είπε- και γι΄ αυτό πολλές ευρωπαϊκές χώρες αναγκάστηκαν να κλείσουν τα σύνορα τους». Ως γνήσιος απολογητής των χωρών του Βίζεγκρατ, συνεχίζοντας το ακροδεξιό αφήγημα της ΝΔ, σύμφωνα με το οποίο οι πρόσφυγες και οι μετανάστες χαρακτηρίζονται ως «εισβολείς», δεν έκανε ούτε μια αναφορά στους πολέμους που μαίνονται στις περιοχές καθώς και στις κοινωνικοοικονομικές συνθήκες των χωρών από όπου προέρχονται οι πρόσφυγες και οι μετανάστες, αλλά εκθείασε το νέο νομοσχέδιο για την αυστηροποίηση της χορήγησης ασύλου, ένα νομοσχέδιο το οποίο θεωρεί τους νέους άνω των 15 ως ενήλικες για να μπορεί να τους απελάσει με fast track διαδικασίες! Καμία αναφορά για το μερίδιο ευθύνης που φέρουν οι ευρωπαϊκές χώρες και τα οικονομικά τους συμφέροντα (άγνοια ή απόκρυψη;). Επίσης, δεν μας εξήγησε ο κ. Φόρτωμας πώς, αφού η ΝΔ είχε έτοιμες λύσεις για το προσφυγικό (ναι, εμείς θα επιμείνουμε να το αποκαλούμε έτσι) επί των ημερών της αυξήθηκαν οι ροές…

Φορολογικό

Για το Φορολογικό και τις πολυθρυλούμενες φοροελαφρύνσεις, άλλη μία προεκλογική σημαία της ΝΔ, τον ακούσαμε να επαίρεται για τη γρηγοράδα της κυβέρνησης να εφαρμόσει από φέτος τη μείωση του ΕΝΦΙΑ. Ξέχασε βέβαια να αναφέρει ότι η μείωση αυτή είχε ψηφιστεί στα τέλη του 2018, χαρακτηριζόμενη τότε από το κόμμα του ως «παροχολογία» και «δημοσιονομικός εκτροχιασμός», ξέχασε να πει ότι βιασύνη τους ήταν να προβλεφθεί μείωση του ΕΝΦΙΑ για τις μεγάλες ιδιοκτησίες, ακόμα και άνω του 1 εκατ. ευρώ, αλλά κυρίως, απέκρυψε την άρνηση της ΝΔ και εκείνου προσωπικά, που τόσο νοιάζεται για τη νησιωτικότητα, να υπερψηφίσει τις τροπολογίες του ΣΥΡΙΖΑ οι οποίες προέβλεπαν την πλήρη κατάργηση του ΕΝΦΙΑ για τους κατοίκους των μικρών νησιών και μεγαλύτερες μειώσεις σε περιουσίες έως 500.000 ευρώ.

Ο κ. Φόρτωμας δεν είπε κουβέντα για τις προοιωνιζόμενες φορολογικές μεταρρυθμίσεις με τις οποίες η μεσαία τάξη, την οποία όπως μας είπε «σέβεται», αντί να δει μείωση προκαταβολής φόρου και κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, θα δει αυξήσεις και στις ασφαλιστικές εισφορές, για να μην μιλήσουμε για τα χαμηλότερα οικονομικά στρώματα.

Μειωμένος ΦΠΑ – Μεταφορικό ισοδύναμο

Και τολμά ο κ. Φόρτωμας να μιλά για ψευδείς εξαγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ και «θεατρινισμούς» βουλευτών, όταν ερωτώμενος για τους μειωμένους συντελεστές του ΦΠΑ, απάντησε ότι πρόκειται για «ευρωπαϊκό θέμα και όχι εθνικό», ότι «η οικονομική μας πολιτική προέρχεται και από κει» και ότι η σημαντική επιτυχία αυτής της κυβέρνησης είναι ότι «παλεύουμε να παραμείνει ανοιχτό το θέμα»…, για να χαρακτηρίσει στη συνέχεια το Μεταφορικό Ισοδύναμο ως «επιδοματική πολιτική», το οποίο θα τροποποιηθεί καθώς «δεν απευθύνεται σε όλη την κοινωνία». Είναι σαφές ότι ο κ. Φόρτωμας δεν παρακολουθεί τα τεκταινόμενα στις Κυκλάδες, όπου το μεταφορικό ισοδύναμο αποτελούσε πάγιο και διαχρονικό αίτημα των νησιωτών. (Τον παραπέμπουμε και σε πρόσφατη δήλωση του Δημάρχου Αντιπάρου, ο οποίος το χαρακτήρισε «μέτρο ανάσα για τους πολίτες».)

Αυτοδιοίκηση

Όπως ενημερωθήκαμε από τη συνέντευξη, συνομιλεί με πολλούς αυτοδιοικητικούς, γνωρίζει το τεράστιο ζήτημα της υποστελέχωσης των ΟΤΑ και γι΄ αυτό η “καλή” κυβέρνηση έδωσε ήδη τη δυνατότητα στα δημοτικά συμβούλια, με το άρθρο 179 στο «αναπτυξιακό πολυνομοσχέδιο» να αποφασίζουν (και μάλιστα με πλειοψηφία των παρόντων! και χωρίς αιτιολογημένη απόφαση) για την εκχώρηση των ανταποδοτικών υπηρεσιών αποκομιδής, ηλεκτροφωτισμού και πρασίνου σε εργολάβους… Μάλλον δεν έχει ενημερωθεί ότι ήδη καθημερινά ορκίζονται στους δήμους υπάλληλοι από την προκήρυξη που είχε κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ το 2017. Βέβαια, όπως δήλωσε εμφατικά, οι εργολάβοι είναι κάτι «ξέχωρο» από τις προσλήψεις!

Όπως “ξέχωρο” προφανώς για τον κ. Φόρτωμα είναι και το γεγονός ότι το νομοσχέδιο που ψήφισε η ΝΔ στο όνομα της «κυβερνησιμότητας» στους Δήμους, για το οποίο και καυχήθηκε, με ακραίο αντιδημοκρατικά τρόπο οδήγησε στην ουσιαστική κατάργηση των κοινοτήτων, την αλλοίωση της βούλησης των πολιτών και του εκλογικού αποτελέσματος, όπως στην περίπτωση της Σχοινούσας αλλά και στα προεδρεία δεκάδων μεγάλων και μικρών κοινοτήτων.

Εκπαίδευση

Μίλησε όμως και για την εκπαίδευση ο κ. Φόρτωμας και ακούσαμε το ανήκουστο, ότι τα εκπαιδευτικά κενά που υπάρχουν στις Κυκλάδες οφείλονται κατεξοχήν στον ΣΥΡΙΖΑ που προχώρησε σε μείωση των ποινών σε εκείνους τους εκπαιδευτικούς που αρνούνται την τοποθέτηση τους και γι΄αυτό θα υπάρξει αυστηροποίηση! Για τους 10.500 διορισμούς στη γενική αγωγή την επόμενη διετία, ούτε κουβέντα, μόνο ελαστικές σχέσεις εργασίας εφεξής για την κάλυψη πάγιων αναγκών στην εκπαίδευση.

Αντί να μιλήσει για το δυσβάσταχτο κόστος διαβίωσης που αντιμετωπίζουν οι εκπαιδευτικοί στις νησιωτικές περιοχές, αντί να λογοδοτήσει για τη σχεδιαζόμενη μείωση του προϋπολογισμού για την παιδεία, όπως και για την αθέτηση της υπόσχεσης να γίνουν φέτος οι διορισμοί των 4.500 στην ειδική αγωγή (προϋπολογισμού 22 εκατ. που είχε εξασφαλίσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ), υιοθετώντας το παλαιοκομματικό μοντέλο «κατόπιν ενεργειών μου», προσπάθησε να συνδέσει την επίσκεψή του στο Υπουργείο Παιδείας με την πλήρωση των κενών θέσεων στα σχολεία!

Τουρισμός

Ο κ. Φόρτωμας αναφέρθηκε βεβαίως και στην «ναυαρχίδα» του τουρισμού, όπου με έκπληξη ακούσαμε να ανακαλύπτει την «έλλειψη υποδομών» και την «μονομέρεια του τουριστικού προϊόντος», χωρίς βέβαια να διατυπώνει ούτε μισή πρόταση! Η αριστερά, ο ΣΥΡΙΖΑ, εδώ και δεκαετίες, μιλά για τα τεράστια ζητήματα των επιπτώσεων της μονοκαλλιέργειας του τουρισμού και της ανάγκης σχεδιασμού ενός βιώσιμου αειφορικού μοντέλου ανάπτυξης.

Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ διαμόρφωσε για πρώτη φορά ένα συγκροτημένο Αναπτυξιακό Σχέδιο, όπου συσσωρεύτηκε και η εμπειρία από τα περιφερειακά συνέδρια, και πρότεινε ένα παραγωγικό μοντέλο, οικολογικά βιώσιμο και κοινωνικά δίκαιο.

Στον αντίποδα αυτού, η ΝΔ έφερε ένα λεγόμενο αναπτυξιακό νομοσχέδιο, που δίνει δωράκια σε μεγαλοσχήμονες επιχειρηματίες και θεσμοθετεί μια ανάπτυξη χωρίς όρους, όπως και όπου να ΄ναι, καταστρατηγώντας εργασιακά δικαιώματα, χωρίς περιβαλλοντικούς κανόνες, θέτοντας σε κίνδυνο την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς, με αποκορύφωμα το άρθρο 206 που ουσιαστικά δίνει τη δυνατότητα σε έναν γενικό γραμματέα να προεγκρίνει επί της ουσίας ειδικά χωρικά σχέδια που καταργούν οποιοδήποτε άλλο χωροταξικό και πολεοδομικό σχεδιασμό που προϋπήρχε. Π.χ. θα μπορούν να χωροθετούνται τάχιστα μεγάλα αιολικά πάρκα παρακάμπτοντας και το σημερινό κακό ειδικό χωροταξικό των ΑΠΕ. Γι΄αυτά δεν ακούσαμε τίποτε από τον κ. Φόρτωμα.

Τι δεν είπε ο κ. Φόρτωμας…

Φυσικά δεν βρέθηκε χρόνος για να πει μια κουβέντα για τα νοσοκομεία και τις άλλες υγειονομικές δομές των νησιών, για τον ενεργειακό σχεδιασμό, για το χωροταξικό των ΑΠΕ, για το ακτοπλοϊκό (μάλλον δεν είχε ενημερωθεί ότι η καθυστερημένη προκήρυξη των άγονων γραμμών στις 24/9 βασίστηκε στην απόφαση του Συμβουλίου Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών της 27/6/2019, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν ακόμη Κυβέρνηση. Σε αυτή την απόφαση όχι μόνο δεν προστέθηκε καμία νέα γραμμή από την νέα ηγεσία του Υπουργείου, αλλά αντίθετα η κυβέρνηση της ΝΔ έκοψε προτάσεις για 3 νέες γραμμές που ο ΣΥΡΙΖΑ είχε εγκρίνει).

Ας καταλάβει, όμως, ο κ. Φόρτωμας και η ΝΔ ότι η μιντιακή υπεροπλία τους και η αφόρητη προπαγάνδα δεν θα κρύβει για καιρό από τους πολίτες, τους νησιώτες, αυτό που πραγματικά θα ζουν και θα συμβαίνει στους τόπους τους. Και αυτό προοιωνίζεται ιδιαίτερα γκρίζο…

(Visited 115 times, 1 visits today)