Το ζήτημα της ελληνικής οικονομικής κρίσης στην Ολομέλεια της Επιτροπής Περιφερειών της Ε.Ε.

admin
09/07/2015 9:40
  •  
  •  
  •  

Η ελληνική οικονομική κρίση συζητήθηκε στις εργασίες της Ολομέλειας της Επιτροπής των Περιφερειών της Ε.Ε. που πραγματοποιήθηκε στις 8 και 9 Ιουλίου στην αίθουσα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες.

Το συγκεκριμένο θέμα τέθηκε προς συζήτηση στη συνεδρίαση της πρώτης ημέρας από τα μέλη της ελληνικής αντιπροσωπείας, στην οποία συμμετείχε και ο αντιπεριφερειάρχης Δωδεκανήσου Χαράλαμπος Κόκκινος. Τόσο ο κ. Κόκκινος, όσο και τα υπόλοιπα μέλη της αποστολής ανέπτυξαν τις εθνικές μας θέσεις και κατέθεσαν την παρακάτω κοινή δήλωση, η οποία με τη σύμφωνη γνώμη της Επιτροπής θα αποσταλλεί στα μέλη του Ευρωκοινοβουλίου και την Κομισιόν.

Το περιεχόμενο της δήλωσης έχει ως εξής:

«Αγαπητές και αγαπητοί συνάδελφοι,

Είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι που η Επιτροπή των Περιφερειών, ο κορυφαίος αυτός ευρωπαϊκός θεσμός της Αυτοδιοίκησης παίρνει την πρωτοβουλία και συζητά σήμερα στην Ολομέλεια του, το Ελληνικό ζήτημα.

Η Ελληνική Αντιπροσωπεία στο σύνολό της θεωρεί ότι στις κρίσιμες αυτές στιγμές πρέπει να αναδειχθεί η σοβαρότητα του μεγάλου αυτού θέματος που αφορά τόσο την Ελλάδα και τον λαό της, όσο και την Ευρωπαϊκή Ένωση, στην κοινή πορεία των πολιτών της προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.

Σας διαβεβαιώνουμε επίσημα ότι η συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού επιθυμεί και επιδιώκει τη συμμετοχή της χώρας στην ΟΝΕ και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αυτό εξάλλου εκφράστηκε τόσο από τον Πρωθυπουργό, όσο και από τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων στην κοινή δήλωση που ακολούθησε την προχθεσινή έκτακτη σύγκληση του συμβουλίου των αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Για να υλοποιηθούν αυτές οι επιλογές απαιτείται η άμεση κατάληξη σε βιώσιμη συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και των θεσμών. Μια συμφωνία, η οποία θα πρέπει να διασφαλίζει την άμεση ρευστότητα των τραπεζών και ό,τι άλλο απαιτείται, προκειμένου να ομαλοποιηθεί η οικονομική ζωή της Ελλάδας και παράλληλα να διασφαλιστεί η δυνατότητα εκπλήρωσης των υποχρεώσεων της απέναντι στα κράτη και τους λαούς της Ευρώπης.

Αυτό απαιτεί την από κοινού διαμόρφωση ολοκληρωμένου αναπτυξιακού σχεδίου, την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων που θα συμβάλλουν στην παραγωγική ανασυγκρότηση της ελληνικής οικονομίας καθώς επίσης και την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, ώστε να βρεθεί ο πιο πρόσφορος τρόπος για την ορθή διαχείρισή του.

Η Επιτροπή των Περιφερειών, εκφραστής των τοπικών κοινωνιών της Ευρώπης που έχει ως βασική πολιτική της την εδαφική και κοινωνική συνοχή, πρέπει να συμβάλλει με κάθε δυνατό τρόπο ώστε να επιτευχθούν οι παραπάνω κρίσιμοι στόχοι που αφορούν την Ελλάδα και την Ευρώπη.

Το οφείλουμε στην κοινή μας ιστορία, στον κοινό πολιτισμό και στους εμπνευστές της Ευρωπαϊκής Ένωσης γιατί η Ελλάδα και η Ευρώπη πρέπει να συνεχίσουν να είναι έννοιες ταυτόσημες».

 

 

(Visited 6 times, 1 visits today)