Δημοψήφισμα την Κυριακή 5 Ιουλίου, «όχι» ζητά η κυβέρνηση (video)

tsipras3
admin
26/06/2015 22:31
 
 
 

Δημοψήφισμα για την αποδοχή ή την απόρριψη της πρότασης των δανειστών, την επόμενη Κυριακή, κάλεσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, με την ομόφωνη στήριξη του Υπουργικού Συμβουλίου. 

Δημοψήφισμα για την αποδοχή η την απόρριψη της πρότασης των δανειστών, την επόμενη Κυριακή, κάλεσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, με την ομόφωνη στήριξη του Υπουργικού Συμβουλίου.

Σε τηλεοπτικό του διάγγελμα, ο κ. Τσίπρας δεσμεύθηκε πως θα δεχτεί και θα εφαρμόσει την όποια απόφαση των πολιτών, όμως με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο κάλεσε τον λαό να απορρίψει το σχέδιο των θεσμών κάνοντας λόγο για ένα «τελεσίγραφο» που «αντίκειται στις αξίες του κοινού ευρωπαϊκού οικοδομήματος» και «συσσωρεύει δυσβάσταχτα βάρη στον ελληνικό λαό».

Τόνισε δε πως μολονότι «η Ευρώπη είναι το κοινό σπίτι όλων μας», μια Ευρώπη «χωρίς δημοκρατία θα είναι μια χώρα χωρίς ταυτότητα και χωρίς πυξίδα».

«Σας καλώ να απαντήσετε περήφανα και κυρίαρχα στο αυταρχικό και την λαίλαπα της λιτότητας» ώστε ο λαός να «στείλει μια ηχηρή απάντηση δημοκρατίας», προσέθεσε.

Ο πρωθυπουργός επισήμανε πως το Σάββατο θα ζητήσει με επίσημη επιστολή την «ολιγοήμερη παράταση» του τρέχοντος προγράμματος στήριξης, που κανονική λήγει την Τρίτη, 30 Ιουνίου.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Τσίπρας έχει ήδη επικοινωνήσει με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Γιάννης Δραγασάκης θα συναντηθεί το Σάββατο κ. Ντράγκι, ώστε να διασφαλιστεί η παροχή ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες.

Το Σάββατο θα συγκληθεί εκτάκτως η Ολομέλεια της Βουλής προκειμένου να λάβει τις σχετικές αποφάσεις, ενώ ο πρωθυπουργός θα στείλει στις Βρυξέλλες επιστολή με την οποία θα ζητά ολιγοήμερη παράταση του προγράμματος ώστε ο λαός «να αποφασίσει ο λαός χωρίς πιέσεις και εκβιασμούς».

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης και ο αναπληρωτής υπουργός Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων Ευκλείδης Τσακαλώτος θα έχουν συνάντηση το Σάββατο, με τον πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι.

Ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε ότι θα σεβαστεί το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, όποιο και αν είναι αυτό. Από την τοποθέτησή του ήταν όμως ξεκάθαρο ότι τάσσεται εναντίον, καθώς, όπως είπε, η πρόταση των δανειστών σημαίνει την αποδοχή μιας αυστηρής λιτότητας δίχως τέλος.

Την τοποθέτηση της κυβέρνησης υπέρ του «όχι» επιβεβαίωσαν ευθέως οι περισσότεροι υπουργοί εξερχόμενοι του Μεγάρου Μαξίμου, όπως ο Παναγιώτης Λαφαζάνης και ο Γιώργος Κατρούγκαλος.

{youtube}gPQNdkgfbCw{/youtube}

(Visited 20 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*