Απλή αναλογική: Οι βασικές αλλαγές σε δημοτικά & περιφερειακά συμβούλια

dimotiko symvoulio 14
Άκης Αξαόπουλος
12/07/2019 18:05
 
 
 

 

Οι βασικές αλλαγές που φέρνει η νέα κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Απλή Αναλογική για τα δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια.

Βασικές προτάσεις της ΚΕΔΕ πρόκειται, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της aftodioikisi.gr, να υιοθετήσει ο νέος υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος στη ρύθμιση για την βελτίωση της κυβερνησιμότητας των δήμων που θα κατατεθεί στη Βουλή στις 23 Ιουλίου.

Στον πυρήνα της η ρύθμιση θα προβλέπει ότι σε περίπτωση που το Περιφερειακό ή το Δημοτικό Συμβούλιο τα οποία έχουν τις σχετικές αριμοδιότητες δεν μπορούν να αποφασίσουν στην πρώτη συνεδρίαση για θέματα που αφορούν τις στρατηγικές επιλογές και την καθημερινή λειτουργία της περιφέρειας ή του δήμου (Προϋπολογισμός, Τεχνικό Πρόγραμμα, έργα, προμήθειες κλπ) το θέμα επανέρχεται στην Εκτελεστική Επιτροπή της περιφέρειας ή την Οικονομική Επιτροπή του δήμου, στην οποία έχει πλειοψηφία ο περιφερειάρχης ή ο δήμαρχος. Πηγές του υπουργείου Εσωτερικών τόνιζαν στην aftodioikisi.gr νομικοί με τους οποίους έχει έλθει σε επικοινωνία η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΣ, διαβεβαιώνουν ότι δεν υπάρχει θέμα αντισυνταγματικότητας μιας τέτοιας διάταξης. Άλλωστε, όπως προσέθεταν οι ίδιες πηγές, υπάρχει μέχρι στιγμή συμφωνία τόσο της ΚΕΔΕ όσο και δημάρχων (και του ΣΥΡΙΖΑ) με τους οποίους έχει συναντηθεί ο υπουργός Εσωτερικών, στη λογική της κυβερνησιμότητας των δήμων και της αποφυγής διαλυτικών φαινομένων. Υπογράμμιζαν επίσης ότι με αυτό τον τρόπο, όλοι οι συνδυασμοί μέσα στο ΠΕΣΥ ή το δημοτικό συμβούλιο θα πιεσθούν, ώστε να βρεθεί λύση και να ψηφισθεί το θέμα.

Παράλληλα θα υπάρξει ενθάρρυνση για σύμπραξη παρατάξεων ή και μεμονωμένων συμβούλων στη λογική της πρότασης της ΚΕΔΕ, η οποία θα δηλώνεται γραπτώς στην πρώτη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου. Στη σύμπραξη θα πρέπει να συμμετέχει οπωσδήποτε η παράταξη του δημάρχου.

Με αυτό τον τρόπο στο ΥΠΕΣ θεωρούν ότι θα αποφευχθούν διαλυτικά φαινόμενα τα οποία, όπως πιστεύουν, θα οδηγήσει η απλή αναλογική δήμους και περιφέρειες.

(Visited 254 times, 1 visits today)
Latest Post

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*