Νίκος Συρμαλένιος: «Το μεταφορικό ισοδύναμο δεν έχει αμφισβητηθεί επί της ουσίας»

 
 
 

syrmalenios vouli

Μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ και μεταφορικό ισοδύναμο ήταν οι άξονες της πρώτης πράξης νομοθετικού περιεχόμενου που περιλαμβανόταν σε νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών και κλήθηκε να κυρώσει (μαζί με ακόμη τρεις πράξεις για τους πληγέντες από τις πυρκαγιές και την τραγωδία στο Μάτι) η Διαρκής Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής.

Στην εισήγηση του στην Επιτροπή, ο βουλευτής Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Συρμαλένιος υποστήριξε ότι η παράταση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά που έχουν σηκώσει το βάρος της προσφυγικής κρίσης (Λέσβο, Σάμο, Χίο, Λέρο και Κω) συμβάλλει στην στήριξη τόσο της τοπικής οικονομίας, όσο και των εισοδημάτων των κατοίκων τους, ενώ για το μέτρο του μεταφορικού ισοδύναμου επισήμανε ότι «έχει λειτουργήσει θετικά, εφαρμόζεται με επιτυχία και δεν έχει αμφισβητηθεί επί της ουσίας».

Ωστόσο, έσπευσε να αποσυνδέσει το θέμα του ΦΠΑ από το μεταφορικό ισοδύναμο, η εφαρμογή του οποίου θα επεκταθεί σε όλη τη νησιωτική Ελλάδα από 1/1/2019. «Είναι δύο διαφορετικά θέματα» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η αναλυτική εισήγηση του κ. Συρμαλένιου στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής:

«Το σημερινό νομοσχέδιο αφορά την κύρωση τεσσάρων πράξεων νομοθετικού περιεχομένου, οι οποίες έγιναν το καλοκαίρι. Το πρώτο άρθρο αφορά την πράξη νομοθετικού περιεχομένου από 29/6/2018 και αφορά την παράταση των μειωμένων συντελεστών του Φ.Π.Α. σε 5 νησιά, τη Λέσβο, τη Σάμο, τη Χίο τη Λέρο και τη Κω, τα οποία είναι νησιά που έχουν υποδεχτεί και έχουν κρατήσει όλα αυτά τα χρόνια το μεγάλο βάρος της προσφυγικής κρίσης.

Αυτό είναι ένα επιχείρημα το οποίο χρησιμοποιήθηκε και από την Ελληνική Κυβέρνηση, για να μπορέσει να υπάρξει παράταση των μειωμένων συντελεστών Φ.Π.Α στα νησιά αυτά και βεβαίως με την παράταση των μειωμένων συντελεστών, επιτυγχάνεται στήριξη της τοπικής οικονομίας και στήριξη των εισοδημάτων των ανθρώπων αυτών που ζουν στα συγκεκριμένα νησιά.

Άλλωστε η Κυβέρνηση, για αυτούς τους λόγους, έχει πάρει και άλλα μέτρα τα οποία ενισχύουν τα νησιά του Ανατολικού και του Βόρειου Αιγαίου.

Τα μέτρα αυτά είναι: 1. Μέρος του κοινωνικού μερίσματος το οποίο έδωσε στο τέλος του 2017 στα συγκεκριμένα νησιά. 2. Η υλοποίηση του μεταφορικού ισοδύναμου, μέτρο το οποίο ήδη έχει αρχίσει και εφαρμόζεται από 1/7/ 2018 και στους μόνιμους κατοίκους, αλλά και σε εργαζόμενους στις περιοχές αυτές. Επίσης, εφαρμόζεται στις επιχειρήσεις και σύντομα θα εφαρμοστεί και στο θέμα των καυσίμων. Αυτά είναι μέτρα τα οποία έχουν βοηθήσει σημαντικά τους κατοίκους αυτών των περιοχών μέσα στη γενικότερη κατάσταση την οποία βιώνουν.

Χαρακτηριστικό είναι ότι και αυτοδιοικητικοί παράγοντες που πρόσκεινται σε κόμματα της Αντιπολίτευσης, έχουν δηλώσει – σε κατ’ ιδίαν βεβαίως συζητήσεις – ότι το μέτρο του μεταφορικού ισοδύναμου έχει θετικά λειτουργήσει προς όλες αυτές τις τοπικές κοινωνίες.

Με την ευκαιρία αυτή, θέλω να πω ότι από 1/1/2019 το μεταφορικό ισοδύναμο θα εφαρμοστεί σε όλη τη νησιωτική Ελλάδα. Εφαρμόζεται με επιτυχία και δεν έχει αμφισβητηθεί επί της ουσίας. Αμφισβητήθηκε όταν ψηφίστηκε από τα κόμματα της Αντιπολίτευσης, συσχέτισαν μάλιστα το θέμα του Φ.Π.Α. με το μεταφορικό ισοδύναμο και γι’ αυτό το λόγο θα επαναλάβω ότι άλλο το ένα ζήτημα και άλλο το άλλο ζήτημα. Δεν συμψηφίζεται, είναι δύο διαφορετικά θέματα, στα οποία με το μεταφορικό ισοδύναμο υπάρχει σημαντικό όφελος, ενώ ο Φ.Π.Α. είναι ένα θέμα το οποίο ελπίζουμε και πιστεύουμε ότι η Κυβέρνηση στο επόμενο διάστημα και για αυτά τα νησιά θα συνεχίσει να έχει τους μειωμένους συντελεστές, αλλά συνολικά, και σε μια συζήτηση που γίνεται στην Ε.Ε. γύρω από το θέμα του Φ.Π.Α. θα μπορέσει η νησιωτική Ελλάδα αλλά και οι μειονεκτούσες ορεινές περιοχές να έχουν καλύτερους όρους στο θέμα του Φ.Π.Α.

Τελειώνοντας με το άρθρο 1, θέλω να πω ότι είναι ένα από τα ζητήματα στα οποία κατάφερε η Ελληνική Κυβέρνηση μετά από σκληρή διαπραγμάτευση, να κρατήσει τους μειωμένους συντελεστές Φ.Π.Α, όπως καταφέρνει σήμερα να μην περικόψει τις συντάξεις και μια σειρά άλλα μέτρα τα οποία δεν είναι της ώρας να τα απαριθμήσω, παρά το γεγονός ότι περάσαμε 3,5 χρόνια μέσα στο τρίτο μνημόνιο και βεβαίως 8,5 χρόνια συνολικά η χώρα μέσα στα μνημόνια.

Με το άρθρο 2 κυρώνεται η από 24/7/2018 Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, που συνέστησε Ειδικό Λογαριασμό υπέρ των πληγέντων μετά την τραγωδία στο Μάτι, αλλά και τις πυρκαγιές που έπληξαν και άλλες περιοχές της χώρας. Στον Ειδικό αυτό Λογαριασμό κατατίθενται χρήματα του κρατικού Προϋπολογισμού του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, εισφορές φυσικών προσώπων, εισφορές Νομικών Προσώπων της ημεδαπής και της αλλοδαπής, διεθνών και υπερεθνικών οργανισμών. Επίσης, στο λογαριασμό αυτό, κατατίθενται όλες οι τραπεζικές καταθέσεις που αφορούν στην ενίσχυση των πυρόπληκτων. Ο λογαριασμός αυτός συνέβαλε σε μια πρώτη φάση να ξεκινήσει η ενίσχυση των πυρόπληκτων.

Το άρθρο 3 αφορά στην κύρωση από 26 Ιουλίου 2018 Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, που νομοθέτησε τα έκτακτα μέτρα για τη στήριξη των πληγέντων από τις καταστροφικές πυρκαγιές της 23ης και 24ης Ιουλίου 2018, στην περιοχή της Αττικής, αλλά και τα μέτρα για την αποκατάσταση των ζημιών. Τα μέτρα αυτά αναφέρονται σε οικονομικά μέτρα στήριξης, όπως η εφάπαξ οικονομική ενίσχυση, η αναστολή εξυπηρέτησης φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων, η διευκόλυνση εξόφλησης οφειλών προς την Εφορία, η αναστολή διενέργειας αναγκαστικών πλειστηριασμών, η επισκευή και αποκατάσταση κατοικιών και ακίνητης περιουσίας, η απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ για το 2018, η παροχή φαρμακευτικής και θεραπευτικής περίθαλψης.

Επίσης, για τους συγγενείς των θυμάτων που έχασαν τη ζωή τους, δημιουργήθηκε η δυνατότητα διορισμού στο δημόσιο τομέα, η εφάπαξ οικονομική ενίσχυση, το μηνιαίο επίδομα των ανήλικων τέκνων, η εισαγωγή καθ” υπέρβαση στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, το αφορολόγητο και ακατάσχετο των ενισχύσεων, καθώς και διπλές συντάξεις σε αυτούς τους συγκεκριμένους ανθρώπους-συγγενείς των θυμάτων.

Τέλος, το άρθρο 4 αφορά την κύρωση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου από 10 Αυγούστου 2018, που αναφέρεται σε επείγοντα μέτρα για την εκτέλεση πράξεων κατεδάφισης, καθώς και για την αποκατάσταση ζημιών από τις πυρκαγιές της 23ης και 24ης Ιουλίου. Ειδικότερα, θεσπίζονται ρυθμίσεις κατ” εφαρμογή της παραγράφου 1 του άρθρου 52 του νόμου 4559 του 2018, για την εκτέλεση πράξεων κατεδάφισης. Η εκτέλεση ανατίθεται πλέον, σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, απευθείας και υλοποιείται από το Τμήμα Δόμησης και Κατεδαφίσεων των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος του Υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος και επίσης, από πόρους του Πράσινου Ταμείου.

Επίσης, με το άρθρο 4 θεσπίζονται ρυθμίσεις σχετικά με τις υποχρεώσεις των αρμόδιων αρχών και υπηρεσιών, αλλά και με δράσεις αποκατάστασης των ζημιών από τις πυρκαγιές που έπληξαν περιοχές της Αττικής».

Δείτε το βίντεο της ομιλίας του Νίκου Συρμαλένιου

{youtube}MErZnIVp3Jg{/youtube}

(Visited 19 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*