Χατζημάρκος για συνάντηση με Τσίπρα: “Θυσία Περιφερειών για την απαίτηση των δανειστών”

admin
28/04/2015 22:13
 
 
 

Για την συνάντηση των Περιφερειαρχών της χώρας με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, το περασμένο Σάββατο στο Μέγαρο Μαξίμου, με αντικείμενο την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για τα αποθεματικά της Αυτοδιοίκησης, ενημέρωσε τους δημοσιογράφους ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος, σε συνέντευξη Τύπου την Τρίτη (28 Απριλίου).

 

«Η συνάντηση έγινε σε πολύ καλό κλίμα και συναισθανόμενοι όλοι την κρισιμότητα των στιγμών που η χώρα διέρχεται, δηλώσαμε πρόθυμοι να σταθούμε στο πλευρό της κυβέρνησης σε όποιο ζήτημα χρειαστεί, όπως κάναμε μέχρι τώρα» ανέφερε και πρόσθεσε: «Στην συνάντηση με τον πρωθυπουργό πήγαμε απλώνοντας ένα χέρι συνεργασίας, ανοίγοντας ένα δίαυλο επικοινωνίας και όχι μόνο για να διαμαρτυρηθούμε για την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου. Η συμμετοχή μας στην εθνική προσπάθεια να μείνει όρθια η χώρα, ήταν και παραμένει δεδομένη και πιστεύω ότι πλέον δεν μπορεί να αμφισβητηθεί από κανένα, αφού δηλώσαμε για ακόμη μια φορά την ξεκάθαρη δική μας βούληση να στηρίξουμε και την κυβέρνηση στην διαπραγμάτευση την οποία διεξάγει με τους εταίρους μας στην ΕΕ και γιατί πιστεύουμε ότι ο πρωθυπουργός της χώρας στην διαπραγμάτευση αυτή, πρέπει να βρίσκεται όσο το δυνατόν ισχυρότερος. Όπου εμείς μπορούμε να συμβάλουμε σε αυτό, βεβαίως θα το κάνουμε».

Στις αντιρρήσεις και στα επιχειρήματα των περιφερειαρχών, κατά πόσον η ΠΝΠ βάλλει κατά της αυτοτέλειας της Αυτοδιοίκησης, και πλήττει την δημοκρατική της λειτουργία, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι οι έκτακτες ανάγκες στις οποίες βρίσκεται η χώρα ήταν ο λόγος που επέβαλε την έκδοση και την ψήφιση από το Ελληνικό Κοινοβούλιο της ΠΝΠ. «Μας έδειξε ότι κατανοεί πλήρως τα θέματα ποιότητας της Δημοκρατίας που ανακύπτουν και δεσμεύτηκε να εξαιρέσει στο μέλλον την Αυτοδιοίκηση από την εφαρμογή των προβλέψεων αυτού του νομοθετήματος και από την αλλαγή που εισάγει στην διαδικασία χρηματοδότησης όλων των φορέων του Δημοσίου» ανέφερε ο κ. Χατζημάρκος. «Εξηγήσαμε στον πρωθυπουργό ότι οι πόροι που έχουμε στην διάθεσή μας και διαχειριζόμαστε, αποτελούν Κοινωνικό Κεφάλαιο, το οποίο, στην δημοσιονομική κατάσταση που βρίσκεται σήμερα η χώρα, αποτελεί το τελευταίο καταφύγιο για τις τοπικές κοινωνίες, όσον αφορά θέματα καθημερινότητας, ανάπτυξης και εκτάκτων αναγκών. Είναι σε εκκρεμότητα μια απάντηση από τον πρωθυπουργό, κατά πόσον μπορεί άμεσα, εντός των προσεχών ημερών, η κυβέρνηση να περάσει με τροπολογία ημερομηνία λήξης της ισχύος της ΠΝΠ και του σχετικού νόμου, όσον αφορά την Αυτοδιοίκηση και των δύο βαθμίδων» πρόσθεσε.

 

Θυσία των Περιφερειαρχών

Ο Περιφερειάρχης έκανε λόγο για θυσία των Περιφερειών για να ικανοποιηθεί η απαίτηση των δανειστών για την ΠΝΠ, παρά τους κινδύνους που η μεταφορά των αποθεματικών τους συνεπάγεται.

«Παρακολουθούμε με αγωνία την πορεία των διαπραγματεύσεων. Νομίζω πως δηλώνεται και από όλους τους κυβερνητικούς παράγοντες πως η χώρα έχει ανάγκη να πάει το συντομότερο δυνατόν σε μια συμφωνία με τους δανειστές της, διότι έχουν εξαντληθεί όλα τα περιθώρια ρευστότητας. Σε αυτήν την διαδικασία, τουλάχιστον οι Περιφέρειες της χώρας, δεν θα είναι εμπόδιο για την ελληνική κυβέρνηση, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι απεμπολούμε τα πολύ μεγάλα ζητήματα που δημιουργούνται. Επιτέλους, πρέπει να αναγνωριστεί από όλους η θυσία, εν προκειμένω των Περιφερειών, για να ικανοποιηθούν οι δανειστές, στην απαίτησή τους να περάσει η ΠΝΠ. Μια θυσία που μπορεί να θέσει εν αμφιβόλω την υλοποίηση εκατοντάδων έργων, δράσεων και πρωτοβουλιών που χρηματοδοτούνται από αυτούς τους πόρους. Σε κάθε περίπτωση, υπό αυτές τις κρίσιμες συνθήκες, επιθυμούμε να είμαστε μέρος της λύσης και όχι μέρος του προβλήματος» είπε.

Ωστόσο ο κ. Χατζημάρκος σημείωσε ότι για το σύνολο των προγραμματισμένων έργων και δράσεων της Περιφέρειας, οι διαδικασίες για την υλοποίησή τους θα συνεχιστούν κανονικά. Όπως είπε, «θεωρούμε ισχυρή την δέσμευση του πρωθυπουργού ότι αυτά τα χρήματα θα παραμείνουν δικά μας και στην διάθεσή μας και ότι πρόκειται για μια έκτακτη και προσωρινή διευκόλυνση προς την κυβέρνηση και ότι συντομότατα θα έχουμε αλλαγή του πλαισίου και επιστροφή στο προηγούμενο καθεστώς».

 

Η προσφυγή στο ΣτΕ

Ερωτηθείς ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου αν θα προχωρήσει σε προσφυγή στο ΣτΕ κατά της ΠΝΠ, με βάση απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της Περιφέρειας, απάντησε πως επί του παρόντος η απόφαση παραμένει και δεν ακυρώνεται, ωστόσο όλα θα κριθούν από τις πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις. «Είμαστε σε αναμονή πολιτικών αποφάσεων και διευκρινίσεων και θα κριθούν όλα αυτά σε συνδυασμό με τις εξελίξεις σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο» ανέφερε.

 

Μεταναστευτικό

Σχετικά με το μεταναστευτικό, ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε στην συζήτηση που είχε με τον πρωθυπουργό το Σάββατο στο Μέγαρο Μαξίμου. Το θέμα έθεσε ο ίδιος ο κ. Τσίπρας, εκφράζοντας την αισιοδοξία του ότι θα προκύψουν θετικά αποτελέσματα για την Ελλάδα από την πρόσφατη έκτακτη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες. Ο Έλληνας πρωθυπουργός έθεσε στην Σύνοδο την αύξηση των μεταναστευτικών ροών προς την Ελλάδα, κυρίως μέσω του Νοτίου Αιγαίου, ζητώντας να υπάρξει ειδική μέριμνα για την περιοχή. Όπως είπε ο κ. Χατζημάρκος, «ο πρωθυπουργός έχει πλήρη γνώση των συνθηκών που επικρατούν στα νησιά και έχει θέσει ως πρώτη προτεραιότητα την άμεση μεταφορά προς το κέντρο προσφύγων και μεταναστών». Για το σκοπό αυτό ο πρωθυπουργός βλέπει θετικά την δρομολόγηση ειδικού σκάφους για την μεταφορά τους, ωστόσο η λύση αυτή, επί του παρόντος, προσκρούει σε διαδικαστικά ζητήματα. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πρωθυπουργός εξέφρασε την ανησυχία του μήπως τα μέτρα αποτροπής του τεράστιου μεταναστευτικού ρεύματος από την Ιταλία όπου κατευθύνεται, στέψουν τελικά τις ροές αυτές προς την Ελλάδα.

 

 

 

(Visited 19 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*