Πράσινοι-Αλληλεγγύη: «Αντιδημοκρατική η δέσμευση των ταμειακών διαθεσίμων της αυτοδιοίκησης»

admin
23/04/2015 12:33
  •  
  •  
  •  

Να πάρουν ξεκάθαρη θέση σχετικά με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου η οποία δεσμεύει τα ταμειακά διαθέσιμα της Αυτοδιοίκησης κάλεσαν τους εκλεγμένους με τον ΣΥΡΙΖΑ αυτοδιοικητικούς οι «Πράσινοι-Αλληλεγγύη».

Σε ανακοίνωση που εξέδωσαν ασκούν έντονη κριτική στην κυβέρνηση, τονίζοντας ότι ακολουθεί αντιδημοκρατικές πρακτικές, που ως αξιωματική αντιπολίτευση κατέκρινε, ενώ επισημαίνουν ότι τίθεται σε κίνδυνο και η ολοκλήρωση έργων των δήμων και περιφερειών που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Το πλήρες περιεχόμενο της ανακοίνωσης έχει ως εξής:

Οι ΠΡΑΣΙΝΟΙ-ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ καταδικάζουν την ενέργεια της κυβέρνησης που με ΠΡΑΞΗ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ της 20/4/2015 βάζει χέρι στα ταμειακά διαθέσιμα και των Δήμων – Περιφερειών και των φορέων δημοσίου, με αναδρομική μάλιστα ισχύ από 17/3/2015. Η πράξη αυτή έρχεται σε συνέχεια ανάλογης με την οποία δέσμευσε τα ταμειακά διαθέσιμα των ασφαλιστικών ταμείων.

Η νέα κυβέρνηση συνεχίζει μια αντιδημοκρατική πρακτική προηγούμενων κυβερνήσεων – πρακτική που χαρακτήριζε τότε ο ΣΥΡΙΖΑ ως χουντική πράξη – και οδηγεί σε μεγαλύτερη ασφυξία όχι μόνο την αυτοδιοίκηση αλλά και την οικονομία.

Την Δευτέρα 20/4/2015 δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης ΠΡΑΞΗ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ με υπογραφή του προέδρου της Δημοκρατίας, του πρωθυπουργού αλλά και ΟΛΩΝ των μελών του υπουργικού συμβουλίου με την οποία μεταφέρονται υποχρεωτικά τα ταμειακά διαθέσιμα των φορέων του δημοσίου αλλά και των Δήμων και Περιφερειών στην Τράπεζα της Ελλάδας. Ισχύει μάλιστα αναδρομικά από 17/3/2015. Παρόμοιες πρακτικές όχι μόνο δεν οδηγούν σε έξοδο από την κρίση ή σε «υπερήφανη Ελλάδα», αλλά ευτελίζουν τους θεσμούς.  Πέρα από τις οικονομικές συνέπειες αυτής της ενέργειας (κινδυνεύει μεταξύ άλλων και η ολοκλήρωση έργων των δήμων και περιφερειών που βρίσκονται σε εξέλιξη), η κυβέρνηση δείχνει ένα αντιδημοκρατικό πρόσωπο αφού ούτε καν δέχθηκε να συζητήσει σοβαρά με τους φορείς της αυτοδιοίκησης, που εκφράζουν τις τοπικές κοινωνίες. Ανάγει μάλιστα την Τράπεζα της Ελλάδας σε ρυθμιστή των αποφάσεων που αφορούν στην αυτοδιοίκηση.

Καλούμε τους εκλεγμένους με την υποστήριξη του ΣΥΡΙΖΑ αυτοδιοικητικούς να πάρουν ξεκάθαρη θέση αλλά και τα μέλη και στελέχη των Οικολόγων Πράσινων να διαχωρίσουν τη θέση τους από παρόμοιες αυταρχικές και καταστροφικές πολιτικές. Η σιωπή είναι συνενοχή.

(Visited 11 times, 1 visits today)