Ανακοίνωση της ΚΟ Κυκλάδων του ΚΚΕ για το Περιφερειακό Συνέδριο σε Σύρο και Νάξο

Άκης Αξαόπουλος
01/06/2018 13:28
 
 
 

Ανακοίνωση για το 15ο Περιφερειακό Συνέδριο που πραγματοποιείται στις Κυκλάδες, εξέδωσε η Κομματική Οργάνωση Κυκλάδων του ΚΚΕ που εξαπολύει επίθεση στην κυβέρνηση σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι παραπλανεί και δημιουργεεί ψεύτικες ελπίδες στους πολίτες.

Αναλυτικότερα αναφέρει: Στις 5 και 6 Ιούνη έρχεται στη Σύρο ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας μαζί με όλη την κυβερνητική κουστωδία με τη γνωστή τακτική της παραπλάνησης και της καλλιέργειας ψεύτικων ελπίδων, θέλοντας να στήσει το παραμύθι της «μεταμνημονιακής εποχής». Μιλώντας για «το τέλος των μνημονίων», την «επιστροφή στην κανονικότητα», την «ανάκαμψη της οικονομίας».

Η πραγματικότητα όμως, είναι άλλη, για τους εργαζόμενους, τους αυτοαπασχολούμενους, τους μικρομεσαίους αγρότες, τη νεολαία και τις γυναίκες των Κυκλάδων, και όλης της υπόλοιπης Ελλάδας.

Το πολιτικό σχέδιο τόσο των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, όσο και της ΝΔ, του Κινήματος Αλλαγής, όλων των αστικών κομμάτων, περιλαμβάνει όλες τις δεσμεύσεις που έφεραν τη χρεοκοπία για τα εργατικά – λαϊκά στρώματα.

Όλοι αυτοί αφήνουν άθικτους τους εκατοντάδες μνημονιακούς νόμους που όλα αυτά τα χρόνια τσάκισαν μισθούς, συντάξεις, δικαιώματα, εκτόξευσαν τη φοροληστεία, έβαλαν στο στόχαστρο την πρώτη κατοικία κλπ.

Ήδη έχουν προ-νομοθετηθεί μέτρα «φωτιά», όπως η μείωση των συντάξεων και του αφορολόγητου, οι ιδιωτικοποιήσεις, που συνιστούν ουσιαστικά ένα συμπληρωματικό μνημόνιο.

Αποτελεί ψέμα αυτό που λέει η κυβέρνηση ότι τα μέτρα αυτά δεν είναι δεδομένα και θα τα επαναδιαπραγματευτεί, γιατί τα ματωμένα πλεονάσματα έχουν συμφωνηθεί μέχρι το 2060.

Κομισιόν, ΔΝΤ, ΟΟΣΑ, που δίνουν συγχαρητήρια στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ για την εφαρμογή των «μεταρρυθμίσεων», έχουν δηλώσει κατηγορηματικά ότι αυτές πρέπει να συνεχιστούν.

Στη λίστα βρίσκονται νέες ανατροπές στο Ασφαλιστικό, ενίσχυση της φοροληστείας, ακόμη μεγαλύτερη ευελιξία στην αγορά εργασίας, περαιτέρω ιδιωτικοποιήσεις, το χτύπημα των συνδικαλιστικών ελευθεριών. Δηλαδή, όλα όσα ζητάνε και οι μεγαλοεπιχειρηματίες, ο ΣΕΒ.
Δίκαιη ανάπτυξη σ’ ένα άδικο σύστημα δεν μπορεί να υπάρξει.

Εξίσου απατηλό είναι το παραμύθι της δίκαιης ανάπτυξης. Η όποια ανάπτυξη της οικονομίας θα στηριχτεί πάνω σε παλιά και νέα μέτρα. Δεν θα συνοδευτεί με πραγματική ανακούφιση, πολύ περισσότερο με αναπλήρωση των τεράστιων οικονομικών απωλειών των μνημονιακών χρόνων.
«Καθαρή έξοδος» για το λαό σημαίνει κατάργηση των μνημονιακών νόμων, αναπλήρωση των οικονομικών απωλειών, ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών!

Τίποτε δεν πρόκειται να χαριστεί στο λαό, ακόμη και στις συνθήκες της επισφαλούς καπιταλιστικής ανάκαμψης που βρισκόμαστε.
Γι’ αυτό χρειάζεται να δυναμώσει η πάλη του εργατικού – λαϊκού κινήματος για αυξήσεις σε μισθούς, Συλλογικές Συμβάσεις, κατάργηση των αντιλαϊκών φόρων, των χαρατσιών, για δημόσια – δωρεάν Υγεία, Παιδεία, Πρόνοια, για να σταματήσουν οι πλειστηριασμοί και οι κατασχέσεις της λαϊκής περιουσίας.

Να δυναμώσει ο αντικαπιταλιστικός – αντιμονοπωλιακός προσανατολισμός του αγώνα μας. Μόνο έτσι μπορούν να μπουν εμπόδια, να υπάρχουν ακόμη και προσωρινές, επιμέρους νίκες και κατακτήσεις.

Στις Κυκλάδες δεν υπάρχει μόνο ο τουρισμός, αλλά υπάρχει και η πλευρά των μεγάλων προβλημάτων για τους κατοίκους των νησιών και όσους τα επισκέπτονται. Για όλα αυτά η Κυβέρνηση, όπως και οι προηγούμενες, θα δώσουν υποσχέσεις από το βήμα του συνεδρίου που θα μείνουν λόγια. Το ίδιο έργο έχει ξαναπαιχτεί και η πραγματικότητα μιλάει από μόνη της.

Απαιτούμε:
• Να φύγει τώρα το πολεμοκάπηλο ΝΑΤΟ από το Αιγαίο που ενθαρρύνει την τούρκικη επιθετικότητα. Να κλείσει η βάση της Σούδας και να μην χρησιμοποιηθεί το λιμάνι της Σύρου για τους αμερικανο-ΝΑΤΟϊκούς σχεδιασμούς. Να σταματήσει η συμμετοχή της χώρας στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις που εγκυμονούν γενικευμένο πόλεμο στην περιοχή.
• Εδώ και τώρα δραστική μείωση των εισιτηρίων και των ναύλων των οχημάτων κατά 50% στην ακτοπλοΐα. Δωρεάν μετακίνηση για τους ανέργους και τις οικογένειές τους, τους στρατευμένους, τα ΑΜΕΑ.
• Να επανέλθει ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ για όλα τα νησιά και να καταργηθεί στα είδη λαϊκή κατανάλωσης.
• Αφορολόγητο ατομικό όριο για όλους 20.000 ευρώ, προσαυξανόμενο 5.000 ευρώ για κάθε παιδί. Να εκπίπτουν από τη φορολόγηση και οι δαπάνες Υγείας, ΔΕΗ, θέρμανσης, νερού, τηλεφώνου. Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και όλων των χαρατσιών.
• Απαγόρευση των κατασχέσεων και των πλειστηριασμών για την εργατική – λαϊκή οικογένεια.
• Επαναφορά των κλαδικών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας με αυξήσεις στους μισθούς. Κανένας μισθός κάτω από 751 ευρώ.
• Να καλυφθούν όλες οι ανάγκες στις μονάδες Υγείας με σκοπό να καλύπτουν τον πληθυσμό των νησιών όλο το 24ωρο και όλο το χρόνο.

Κανένας εφησυχασμός
Ο κίνδυνος άμεσης εμπλοκής της χώρας σε έναν ιμπεριαλιστικό πόλεμο προέρχεται από τη συμμετοχή στους επιθετικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ και ΕΕ, προκειμένου να πάρει και η ελληνική αστική τάξη μερίδιο από τη λεηλασία των λαών, που πληρώνουν με τη ζωή τους και την αναγκαστική προσφυγιά, τη διαπάλη για το πώς θα μοιραστούν οι σφαίρες επιρροής, τα κοιτάσματα και οι δρόμοι των εμπορευμάτων και της Ενέργειας.

Στο πλαίσιο αυτών των ανταγωνισμών δυναμώνει και η επιθετικότητα της τουρκικής αστικής τάξης στο Αιγαίο, στην ΑΟΖ της Κύπρου. Η συμμετοχή και η παρουσία του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, η ΕΕ συνιστούν απειλή για την προστασία των συνόρων και κυριαρχικών δικαιωμάτων.

Αυτό που χρειάζεται σήμερα είναι να ανασυνταχθεί το εργατικό κίνημα. Να ενωθούν σε μια μεγάλη κοινωνική συμμαχία οι εργατοϋπάλληλοι, οι αυτοαπασχολούμενοι επαγγελματίες και αγρότες.

Το βασικό όπλο σήμερα του εργαζόμενου λαού βρίσκεται στην ισχυροποίηση του ΚΚΕ, στους χώρους δουλειάς, στις γειτονιές, στα σχολεία και τις σχολές.
Γιατί σήμερα αποδεικνύεται περισσότερο από ποτέ ότι δεν υπάρχει πρόβλημα, μικρότερο ή μεγαλύτερο, που να μη συνδέεται με το γερασμένο καπιταλιστικό σύστημα που γεννά φτώχεια, κρίσεις και πολέμους.

Ο σοσιαλισμός είναι η διέξοδος για την εργατική τάξη και το λαό. Μόνο με την εργατική εξουσία, με την κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής, τον επιστημονικό κεντρικό σχεδιασμό ανοίγει ο δρόμος η οικονομία και η παραγωγή να ικανοποιούν τις σύγχρονες ανάγκες της εργατικής – λαϊκής οικογένειας.

(Visited 16 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*