Φύτευση βοτάνων με τεχνικές Permaculture στον Βοτανικό Κήπο Σύρου

admin
13/11/2015 17:50
 
 
 

Αφιερωμένο στην “Permaculture” (=μόνιμη καλλιέργεια) θα είναι το Σαββατοκύριακο 14 και 15 Σεπτεμβρίου στον Βοτανικό Κήπο Σύρου (πρώην κατασκήνωση Χρουσσών).

Εισηγήτρια/συντονίστρια του σεμιναρίου θα είναι η Τίνα Λυμπέρη, η οποία θα παρουσιάσει και το βιβλίο «Οδηγός της περμακουλτούρας» που μόλις έχει εκδοθεί και μεταφραστεί από την ίδια στα ελληνικά. Όσοι παρακολουθήσουν το σεμινάριο, θα μάθουν πώς να φυτεύουν χωρίς να οργώνουν το χώμα και πώς να δημιουργούν υγιές έδαφος, μέσα από τις αρχές και πρακτικές της Permaculture.

Το πρόγραμμα των δύο ημερών ξεκινά στις 11:00 και θα ολοκληρωθεί στις 17:00. Οι συμμετέχοντες θα πρέπει να ντυθούν ανάλογα και όσοι έχουν, μπορούν να φέρουν μαζί τους εργαλεία κηπουρικής (σκαλιστιράκι, κλαδευτήρι, φτυαράκι, γάντια κηπουρικής). Επίσης, να έχουν μαζί τους τη γευστική συμμετοχή για το κοινό τραπέζι που θα στηθεί στις 15:30, καθώς και μπλοκ σημειώσεων, στυλό/μολύβι. Μπορούν να φέρουν μαζί τους εφημερίδες και ό,τι άλλο υλικό χαρτιού έχουν για ανακύκλωση και οργανικά υπολείμματα τροφής (εκτός από κρέατα, λεμόνια και λάδι).

Οικονομική συμμετοχή στο σεμινάριο για την μια ή και τις δύο ημέρες είναι 7 ευρώ το άτομο. Ελεύθερη είσοδος για τα παιδιά. Με την οικονομική συμμετοχή στο διήμερο σεμινάριο θα καλυφθούν τα απαιτούμενα βασικά έξοδα της Τίνας Λυμπέρη. Η κάθε επιπλέον προσφορά είναι ευπρόσδεκτη (στο χώρο του Βοτανικού Κήπου θα υπάρχει κουτί οικονομικής  ενίσχυσης για υποστήριξη του Κήπου).

Πληροφορίες – Συμμετοχές: elen@botanicgardens.gr, 6940420955 και 2281088524.

Οργάνωση: ΕΛΙΧΡΥΣΟΣ ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ.  

 

Τι είναι η περμακουλτούρα

Η «περμακουλτούρα = μόνιμη καλλιέργεια» είναι μια επιστήμη σχεδιασμού οικοσυστημάτων, η οποία μας δείχνει πώς μπορούμε να καλύψουμε όλες μας τις ανάγκες μιμούμενοι τη φύση, χρησιμοποιώντας αρχαίες τεχνικές μαζί με καινούργια τεχνογνωσία, σεβόμενοι τον άνθρωπο και το περιβάλλον.

Αφορά όλες τις πλευρές της ζωής και εφαρμόζεται παντού από το χωριό μέχρι την πόλη. Ουσιαστικά μας δείχνει πώς μπορούμε να πορευτούμε προς την αυτάρκεια και την αυτονομία σε αρμονία και ανατροφοδότηση του ανθρώπου με τη γη και τα ζώα.

Η permaculture βασίζεται στη συνεργασία με τη φύση, την φροντίδα για τη Γη, τα ζώα και τους ανθρώπους της, οπότε μας δίνει μόνιμες λύσεις και έχει εφαρμογές σε: διαχείριση ενέργειας και φυσικών πόρων, υπαίθριες εκτάσεις και προστατευόμενες φυσικές περιοχές, διαχείριση απορριμμάτων, δημόσιους χώρους, εκπαιδευτικά ιδρύματα, εμπορικές και βιομηχανικές επιχειρήσεις, κτήματα και κήπους, αυλές, μπαλκόνια και ζαρντινιέρες αστικών κατοικιών. Απευθύνεται σε όλους όσους θέλουν να ζουν στεκόμενοι υποστηρικτικά προς τη Γη και με ευγένεια.

Η φετινή χρονιά παγκοσμίως είναι αφιερωμένη στο έδαφος. Το 2015 ορίστηκε ως Έτος Εδάφους από τον ΟΗΕ. Το υγιές έδαφος είναι ζωτικής σημασίας για την ύπαρξή μας. Μια βασική ιδέα της «περμακουλτούρας -μόνιμης καλλιέργειας» είναι ότι δεν πρέπει να σκάψουμε το χώμα – στην πραγματικότητα, κάνοντας το καταστρέφουμε τη λεπτή ισορροπία των εντόμων, των μυκήτων και των μικροβίων που συντηρούν την εδαφολογική δομή.

Η λέξη permaculture αποτελεί σύμμειγμα των λέξεων permanent agriculture και permanent culture. Στα ελληνικά έχει πολλές αποδόσεις. Χρησιμοποιούνται οι όροι Περμακουλτούρα, Συνεχής Καλλιέργεια, Διαρκής Καλλιέργεια, Μόνιμη Καλλιέργεια και (λιγότερο συχνά γιατί χρησιμοποιείται για άλλους σκοπούς) Αειφόρος Καλλιέργεια αν και αυτός ο όρος είναι που ταιριάζει περισσότερο στην έννοια της permaculture.

(Visited 20 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*