Clean Blue Paros: Στη μάχη ενάντια στα πλαστικά «ρίχνεται» η Πάρος

Clean Blue Paros
Newsroom
22/07/2020 11:07
 
 
 

 

Το πρώτο νησί της Μεσογείου χωρίς πλαστικά απορρίμματα και συγχρόνως πρωτοπόρο παγκοσμίως στον αγώνα εναντίον του πλαστικού στις θάλασσες φιλοδοξεί να γίνει η Πάρος.

Κι αυτό, μέσω της Συμμαχίας Clean Blue Alliance και της πρωτοβουλίας “Clean Blue Paros”, μιας δυναμικής συνεργασίας μεταξύ Δήμου Πάρου, Cyclades Preservation Fund (CPF), WATT, WWF Ελλάς και τοπικών επιχειρήσεων της Πάρου.

Η καινοτόμα αυτή πρωτοβουλία αποτελεί σημαντική κίνηση προς την υιοθέτηση της Ευρωπαϊκής Οδηγίας αναφορικά με τα πλαστικά μιας χρήσης. Η Οδηγία «στοχεύει στην προστασία των πολιτών και του περιβάλλοντος από τη ρύπανση από πλαστικά, με παράλληλη ενίσχυση της ανάπτυξης και της καινοτομίας».

Με βάση τη μεθοδολοία «Μελετώ, Παρεμβαίνω, Επηρεάζω» το “Clean Blue Paros” μελετά σε βάθος το οικοσύστημα της Πάρου, για να εντοπίσει δυνατότητες αποτροπής πλαστικών στις θάλασσες.

Η Πάρος επιλέχθηκε επειδή πληρούσε ένα συγκεκριμένο σύνολο κριτηρίων, όπως η πολυπλοκότητα των απορριμμάτων της, το ενδιαφέρον, η διακυβέρνηση, τα οικονομικά, οι υπάρχουσες υποδομές και το προφίλ της διαχείρισης απορριμμάτων, τα δημογραφικά, η προσβασιμότητα, καθώς και οι τοπικοί εταίροι και οι φορείς επιρροής.

Η διπλή στρατηγική του “Clean Blue Paros” εστιάζει στα εξής:

1ον Στη δραστική μείωση του όγκου των πλαστικών μιας χρήσης (π.χ. στήριξη επιχειρήσεων εστίασης να μειώσουν δραστικά τις πλαστικές σακούλες, τα καλαμάκια, τα μπουκάλια νερού, τα κύπελλα καφέ και τις συσκευασίες φαγητού και να χρησιμοποιήσουν εναλλακτικά προϊόντα πολλαπλών χρήσεων, βελτίωση τρόπου συλλογής πλαστικών απορριμμάτων υψηλής αξίας κλπ, μείωση της χρήσης πλαστικών φιαλών νερού μιας χρήσης, αύξηση της διανομής και χρήσης δημόσιων συστημάτων πόσιμου νερού κλπ) και

2ον στη βελτιστοποίηση της διαχείρισης των υπολοίπων πλαστικών απορριμμάτων (σχεδιασμός και πιλοτική εφαρμογή ενός συστήματος για τη χωριστή συλλογή διαφανών μπουκαλιών και δοχείων ποτών ώστε να προωθηθεί η αύξηση της αξίας επαναχρησιμοποίησης αυτού του υλικού).

Ο Δήμαρχος της Πάρου κ. Μάρκος Κωβαίος δήλωσε σχετικά: «Καλωσορίζω ένθερμα αυτή τη σημαντική συμφωνία -ορόσημο με τους Common Seas και τη WATT, στοχεύοντας στο να γίνει η Πάρος το πρώτο νησί της Μεσογείου χωρίς πλαστικά απορρίμματα. Το πρώτο μας βήμα, μεταξύ άλλων πρωτοβουλιών, θα είναι η εξάλειψη των πλαστικών καλαμακίων μέχρι το επόμενο καλοκαίρι, πριν την επίσημη απαγόρευση τους από την ΕΕ το 2022. Μας ενθαρρύνουν οι επιχειρήσεις που υποστηρίζουν το Clean Blue Paros, μειώνοντας τη χρήση πλαστικών και τα πλαστικά απορρίμματα τους, υιοθετώντας τις εναλλακτικές λύσεις όπως επαναχρησιμοποιημένα κύπελλα και καλαμάκια από χαρτί ή μέταλλο. Προσβλέπουμε στην ενίσχυση της οικολογικής και περιβαλλοντικής συνείδησης στην Πάρο».

Περισσότερες πληροφορίες

(Visited 118 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*