Σύλλογος Υπαλλήλων Π.Ν.Αι. Περ. Ενότητας Κυκλάδων: Παρέμβαση για το “Αντιπεριβαλλοντικό” Νομοσχέδιο

Άκης Αξαόπουλος
07/05/2020 16:23
 
 
 

Ως Σύλλογοι εργαζομένων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης εκφράζουμε την αντίθεσή μας στο νέο περιβαλλοντικό νομοσχέδιο του Υ.Π.ΕΝ. που ψηφίστηκε στις 5 Μάη στη Βουλή, καθώς περιλαμβάνει διατάξεις που παραβιάζουν κατάφορα την έννοια της περιβαλλοντικής προστασίας, την ουσία της αειφόρου ανάπτυξης, την αναγκαιότητα δημόσιου ανεξάρτητου ελέγχου των έργων που απαιτούν περιβαλλοντική αδειοδότηση, καθώς και το δημοκρατικό δικαίωμα της κοινωνίας στη συμμετοχική διαδικασία λήψης αποφάσεων περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος.

Το νομοσχέδιο υποβαθμίζει περαιτέρω τις περιοχές του Δικτύου «Natura 2000» επιτρέποντας έρευνες και εξορύξεις υδρογονανθράκων εντός προστατευόμενων περιοχών, αφαιρώντας ταυτόχρονα το σημερινό γνωμοδοτικό ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Προωθεί ακόμη πιο fast track διαδικασίες για την εγκατάσταση και επέκταση βιομηχανικών εγκαταστάσεων Α.Π.Ε. μέσα σε περιοχές προστασίας της φύσης, γεγονός που πρόκειται να μετατρέψει τα νησιά μας σε «υποδοχείς» φαραωνικών αιολικών πάρκων «εξαγωγής ηλεκτρικής ενέργειας» μόνο και μόνο για την εξυπηρέτηση συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου, αδιαφορώντας για το περιβαλλοντικό αποτύπωμα που θα αφήσουν στα εύθραυστα νησιωτικά οικοσυστήματα και τις επακόλουθες αρνητικές επιπτώσεις σε τουριστικές, πολιτισμικές και περιβαλλοντικές συνιστώσες μίας
ουσιαστικής αειφόρου ανάπτυξης, η οποία θα έπρεπε να είναι και το ζητούμενο.

Με το νομοσχέδιο καταργείται η σημερινή αυτοτέλεια των Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών, με τις αρμοδιότητές τους να συγκεντρώνονται στο Υπουργείο Περιβάλλοντος. Επί της ουσίας, οι φορείς υποβαθμίζονται, ο αριθμός τους συρρικνώνεται και μειώνεται η αποτελεσματικότητά τους.

Με διατάξεις του νομοσχεδίου εκχωρείται ο έλεγχος των περιβαλλοντικών μελετών σε «ιδιώτες αξιολογητές» που θα πληρώνονται από το κράτος και ταυτόχρονα συρρικνώνεται ο ελεγκτικός ρόλος της δημόσιας διοίκησης και των Δημόσιων Υπηρεσιών Περιβάλλοντος. Επιβάλλονται ασφυκτικές προθεσμίες για τις γνωμοδοτήσεις των Υπηρεσιών επί των Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων έργων, με μοναδικό στόχο να επιταχυνθούν οι επενδύσεις. Ουσιαστικά, το φυσικό περιβάλλον παρουσιάζεται ως «τεχνητό εμπόδιο» στην ανάπτυξη και τις επενδύσεις. Με την παραπάνω λογική, η συνολική διαδικασία της περιβαλλοντικής αδειοδότησης καθίσταται αδιαφανής, προσαρμοσμένη στα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα. Παράλληλα, για τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων στις νησιωτικές περιφέρειες του Νοτίου Αιγαίου συστήνεται ειδικός Περιφερειακός Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων, ως Ανώνυμη Εταιρία ΟΤΑ. Η ιδιωτικοποίηση που προωθείται με το νομοσχέδιο αυτό δεν είναι ένα νέο φαινόμενο, αλλά συνοδεύει τη βασική πολιτική της Κυβέρνησης που είναι η πλήρης ιδιωτικοποίηση σε μία σειρά από νευραλγικούς τομείς της οικονομίας.

Αυτές είναι ορισμένες από τις διατάξεις του επίμαχου νέου περιβαλλοντικού νομοσχεδίου, το οποίο προωθήθηκε σχεδόν εν κρυπτώ, δίχως ουσιαστικό διάλογο και χωρίς τις προαπαιτούμενες διαδικασίες διαβούλευσης σε κάποια από τα άρθρα που περιλαμβάνει. Αυτό το νομοσχέδιο έρχεται σε μία ιστορική περίοδο πανδημίας λόγω του κοροναϊού, όπου η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και τονίζει την ανάγκη προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος. Χρειάζεται λοιπόν μία διαφορετική πολιτική αντίληψη που να θέτει το περιβάλλον πάνω από τα κέρδη.

Παλεύουμε για την προστασία του περιβάλλοντος, η οποία γίνεται ακόμη πιο επιτακτική σήμερα, καθώς ζούμε σε μία περίοδο όπου γίνεται ολοένα και πιο ευρέως γνωστό ότι υπάρχει άμεση συσχέτιση ανάμεσα στις μεγάλες επιδημίες και τις δυσμενείς περιβαλλοντικές συνθήκες.

ΟΧΙ ΣΤΟ ΝΕΟ ΑΝΤΙΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ!
ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΟΙ ΖΩΕΣ ΜΑΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΑ ΚΕΡΔΗ!

 

(Visited 90 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*