Νάξος: Άλλος ένας ερωδιός θύμα των καλωδίων της ΔΕΗ

admin
16/09/2015 23:08
 
 
 

 

Άλλος ένας ερωδιός (Σταχτοτσικνιάς Ardea cinerea) θύμα των καλωδίων, της ΔΕΗ στην περιοχή της αλυκής του αεροδρομίου Νάξου.

Δεν είναι η πρώτη φορά που άγρια πουλιά πέφτουν θύματα των καλωδίων της ΔΕΗ στη συγκεκριμένη περιοχή που είναι καταφύγιο άγριων πτηνών και τα ηλεκτροφόρα καλώδια εκτείνονται κατά μήκος της αλυκής.

 

Πόσα σπάνια πουλιά, πρέπει να θανατωθούν, για να καταλάβουν οι αρμόδιοι, ότι επιβάλλεται να υπογειοποιηθούν, για την ασφάλεια όλων …των πτήσεων” σημειώνει ο Σύλλογος “Προστασία Άγριας Ζωής Νάξου” που έχει προσφέρει τα μέγιστα στην προστασία των άγριων πουλιών.  

Φλαμίνγκο, γερανοί, πελεκάνοι και δεκάδες άλλα αποδημητικά πτηνά θανατώνονται κάθε χρόνο χτυπώντας πάνω στους πυλώνες και τα καλώδια ηλεκτροδότησης που έχουν τυλίξει τον πλανήτη.

Με εξαίρεση το κυνήγι, οι συγκρούσεις και οι ηλεκτροπληξίες είναι από τους σημαντικότερους ανθρωπογενείς παράγοντες στη θνησιμότητα των πτηνών αφού σε όλη τη Γη, όπως έχουν υπολογίσει οι ερευνητές, βρίσκονται απλωμένα 70 εκατομμύρια χιλιόμετρα καλωδίων μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος.

Στη Νάξο υπάρχουν αρκετά παραδείγματα όπου άγρια πουλιά θανατώνονται πάνω στα ηλεκτροφόρα καλώδια τα οποία βρίσκονται κατά μήκος της περιοχής που κατεξοχήν αποτελεί καταφύγιο για τα άγρια πουλιά. 

Ο υγρότοπος της Αλυκής (στο Αεροδρόμιο), είναι ο μεγαλύτερος υγρότοπος των Κυκλάδων και ένας από τους μεγαλύτερους στο Ν. Αιγαίο, στον οποίο -σύμφωνα με την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρία- έχουν καταγραφεί 122 είδη πουλιών, εκ των οποίων τα 110 εμφανίζονται σε ετήσια βάση. Να σημειωθεί ότι συνολικά το 50{ebf2de1fdbfefdec110a02f4c927aa7ce558be84e5a322e6c41137cb467b3c6d} των πουλιών που έχουν παρατηρηθεί σε τούτο τον υγρότοπο αναφέρονται ως «απειλούμενα και προστατευόμενα είδη».

Η Αλυκή Νάξου είναι καταφύγιο άγριας ζωής (ΦΕΚ 652/Β/2004) και η ορνιθολογική σημασία της είναι εξαιρετική, εξασκώντας τρεις βασικές λειτουργίες για την ορνιθοπανίδα: σταθμός για τα αποδημητικά πουλιά, τόπος διαχείμανσης και τόπος φωλιάσματος υδρόβιων και παρυδάτιων πτηνών.

(φωτογραφίες: Σύλλογος “Προστασία Άγριας Ζωής Νάξου)

 

(Visited 160 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*