Κοντά στην ολοκλήρωση η Β’ Φάση της διασύνδεσης Κυκλάδων – Δοκιμαστική ηλέκτριση των καλωδίων

Άκης Αξαόπουλος
10/04/2020 17:22
 
 
 

 

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε πριν από λίγες ημέρες η δοκιμαστική ηλέκτριση των καλωδιακών συνδέσεων που υπάγονται στη Β’ Φάση του έργου της ηλεκτρικής διασύνδεσης των Κυκλάδων, σύμφωνα με πληροφορίες του ypodomes.com.

Πρόκειται για τα υποβρύχια καλώδια που ενώνουν την Πάρο με τη Νάξο και τη Νάξο με τη Μύκονο, η πόντιση των οποίων έχει πλέον ολοκληρωθεί πλήρως αφήνοντας ως μόνη εκκρεμότητα την αποπεράτωση της κατασκευής του υποσταθμού της Νάξου, η οποία θα μπορούσε, υπό προϋποθέσεις (σ.σ. την εξέλιξη της πανδημίας), να ολοκληρωθεί ακόμα και μέσα (ή σε περίπτωση απόκλισης, πολύ κοντά) στο συμφωνημένο χρονοδιάγραμμα, δηλαδή έως τον προσεχή Ιούνιο. Ο ΑΔΜΗΕ άλλωστε έχει ενημερώσει γι’ αυτό το ενδεχόμενο τη ΡΑΕ, με την επισήμανση ότι το έργο κατά τα άλλα είναι έτοιμο.

Υπενθυμίζεται ότι σε επίπεδο αναδόχων, η κοινοπραξία Ελληνικά Καλώδια–Fulgor έχει αναλάβει την κατασκευή των υποθαλάσσιων καλωδίων που θα συνδέουν τη Νάξο με την Πάρο και τη Νάξο με τη Μύκονο και η κοινοπραξία NARI-ΕΛΕΚΤΡΟΜΕΚ την κατασκευή Υποσταθμού 150 KV στη Νάξο (ύψους 8,8 εκατ. ευρώ).

Η Β’ Φάση της διασύνδεσης του νησιωτικού συμπλέγματος των Κυκλάδων περιλαμβάνει και την αναβάθμιση των υφιστάμενων καλωδιακών διασυνδέσεων Λιβαδιού (Εύβοια)-Ανδρου και Ανδρου-Τήνου, με ανάδοχο την Prysmian.

Η Β’ φάση της Διασύνδεσης των Κυκλάδων, με συνολικό προϋπολογισμό 70 εκατ. ευρώ, κλείνει το βρόχο μεταξύ Πάρου, Νάξου και Μυκόνου και θωρακίζει την αξιοπιστία και την σταθερότητα ηλεκτροδότησης των τουριστικών αυτών νησιών του Αιγαίου, εφόσον εξασφαλίζεται διπλή τροφοδότηση, περιορίζοντας με αυτόν τον τρόπο δραστικά την εξάρτησή τους από τους Αυτόνομους Σταθμούς Παραγωγής (ΑΣΠ), οι οποίοι στο εξής θα μεταβούν σε καθεστώς ψυχρής εφεδρείας.

(Visited 525 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*