Φωτιά στο σκουπιδότοπο Νάξου (φώτος)

admin
18/08/2015 20:12
 
 
 

Δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει, το φαινόμενο διαρκεί εδώ και πολλά χρόνια…

Ο λόγος για τις αυταναφλέξεις των σκουπιδιών στη χωματερή της Νάξου στον Τίμιο Σταυρό, που λόγω των υψηλών θερμοκρασιών αλλά και του μεγάλου όγκου σκουπιδιών που δέχεται τους καλοκαιρινούς μήνες, σύνηθες πλέον είναι το φαινόμενο εκδήλωσης πυρκαγιάς.

Η πυρκαγιά που ξέσπασε ξημερώματα Τρίτης ήταν ιδιαίτερα μεγάλη με αποτέλεσμα να χρειαστεί η συνδρομή των οχημάτων του δήμου και του αρμόδιου εργολάβου που έχει αναλάβει τη χωματερή αλλά και της πυροσβεστικής για να περιοριστεί.

Η φωτιά άναψε περί τη 1:00 τα ξημερώματα ενώ η πυροσβεστική ειδοποιήθηκε περίπου στις 4:00 όπου έσπευσε με ένα πυροσβεστικό όχημα για να βοηθήσει στην κατάσβεση της, αν και δεν είναι στην αρμοδιότητα της. Σύμφωνα με τον διοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στη Νάξο, κ. Χρήστο Μπόμπη το όχημα της πυροσβεστικής έριξε περίπου 3 τόνους νερού στην πυρκαγιά μέχρι τις 5:30-6:00 το πρωί που κατέφτασαν τα οχήματα του δήμου και του εργολάβου και ξεκίνησαν την επιχωμάτωση για να την περιορίσουν. Η φωτιά μέσα στο ΧΑΔΑ έκαιγε σε περίπου 8-10 στρέμματα ενώ λόγω των ανέμων οι πυκνοί καπνοί έφτασαν μέχρι τη Χώρα της Νάξου και τα γύρω χωριά, με ότι συνέπειες μπορεί να συνεπάγεται αυτό.

6:30 περίπου το πρωί της Τρίτης, ο καπνός από τη φωτιά στον σκουπιδότοπο από τη Χώρα Νάξου…

Έντονη η οσμή από τον καπνό στη Χώρα της Νάξου ανησύχησε τους κατοίκους που δεν γνώριζαν τι ακριβώς έχει συμβεί. Σε επιφυλακή βρίσκονται οι αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου αλλά και η πυροσβεστική υπηρεσία για τυχόν αναζωπύρωση και πάλι της πυρκαγιάς, η οποία ακόμα και αυτή την ώρα δεν έχει καταστεί δυνατόν να κατασβεστεί ολοσχερώς.

Ο ΧΑΔΑ στον Τίμιο Σταυρό είναι η μοναδική ενεργή χωματερή στον πολυνησιακό δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων και δέχεται τα απορρίμματα τόσο από τις Μικρές Κυκλάδες όσο και ολόκληρου του νησιού της Νάξου, με αποτέλεσμα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες που ο πληθυσμός λόγω του τουρισμού πολλαπλασιάζεται, ο όγκος των σκουπιδιών να είναι τεράστιος, όπου σε συνδυασμό με τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες τις τελευταίες ημέρες, να ευνοούνται οι αυταναφλέξεις. Το δυσάρεστο είναι ότι το πολυαναμενόμενο αλλά και πολύπαθο έργο του ΧΥΤΑ Νάξου έχει σταματήσει λόγω της διακοπής χρηματοδότησης του, ενώ παραμένει άγνωστο το πότε θα ολοκληρωθεί προκειμένου να μπορεί να δέχεται τα απορρίμματα και να σταματήσει η λειτουργία της χωματερής.

(Visited 35 times, 1 visits today)
Latest Post

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*